Är Audi RS5 en bra bil?

Audi RS5

Audi RS5 introducerades för första gången för 2010 års modell som en tvådörrars sportkupé som skulle konkurrera med BMW M3 och Mercedes Benz C63 AMG. RS5 fortsatte sin produktion genom åren och vi har nu 2 olika generationer av RS5 med sina egna respektabla uppdateringsmodeller i mitten av cykeln. Så, är Audi RS5 en bra bil?

Det beror på vem som svarar på den frågan. Om du är någon som inte kan bry dig om 0-60mph-tider, livlig körning och prestanda i allmänhet, kommer RS5 inte att vara en bra bil för dig eftersom den är dyr i drift och den känns inte så mycket annorlunda än en vanlig A5. Om du däremot är helt och hållet inriktad på prestandaliv kommer du absolut att älska Audi RS5.

Den första generationens RS5 har en V8-motor med naturlig insugning medan de nyaste RS5-modellerna förlitar sig på en mer miljövänlig twin-turbo V6-motor. RS5 ser fantastisk ut både i coupé- och Sportback-form medan cabrioletmodellerna av RS5 är något av en svårvunnen smak. Tillförlitligheten är hyfsad, men bara om du underhåller bilen tillräckligt bra.

Förslaget är knepigt, men om du älskar Audi RS-divisionen kommer du sannolikt att anse att RS5 är prisvärd. Praktiskt är det där RS5 Sportback kommer in i bilden, eftersom den lätt rymmer fyra personer med ett jämförelsevis stort bagageutrymme.

Audi RS5 – Drivlinan

Vi har redan nämnt att RS5 kommer i två olika generationer. Den första generationen RS5 drivs av en 4,2 l V8-motor med naturlig insugning och 450 hk och 317 lb-ft vridmoment. Den är kopplad till en 7-växlad automatlåda och Quattro AWD som gör att de tidiga RS5:orna når 60 mph från stillastående på cirka 4,5 sekunder.

  Passar Audi-fälgar till Mercedes?

Den andra generationen av RS5 kommer med en nedbantad 2,9L V6-motor med dubbelturboaggregat och 450 hk och 442 lb-ft vridmoment. Denna motor är kopplad till en 8-växlad automat och Quattro AWD för en 0-60mph-tid på cirka 3,5 sekunder under rätt förhållanden. V8 RS5 är valet för dem som längtar efter V8-motorer, men V6 RS5 är en bättre bil i alla lägen.

V6 RS5 kan närma sig 30MPG kombinerat medan V8 RS5 i bästa fall klarar 20MPG kombinerat. Båda dessa är prestandabilar och knappast någon köper dem för effektivitetens skull. På det hela taget är dessa drivlinor snabba, spännande och passande för en bil som Audi RS5.

Audi RS5 – Design och chassi

Jämfört med den vanliga A5 kan RS5 lätt identifieras genom några ikoniska designdetaljer som de två enorma ovala avgaserna, frontgrillen i honungskaka och de stora hjulen. Audi RS5-modeller har vanligtvis alla de bästa exteriöra och interiöra egenskaperna och tillvalen som gör att de ser helt fantastiska ut. Många anser att A5/RS5 är en av de vackraste Audi-modellerna.

När det gäller fjädring och chassituning håller sig RS5 platt i kurvorna tack vare en lägre körhöjd och bredare hjul. Den kanske inte är lika smidig som BMW M3, men RS5 kompenserar för det eftersom den är en bekvämare bil i vardagen.

Audi RS5 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Audi RS5 är en genomgående prestandabil vilket innebär att den har betydligt högre driftskostnader jämfört med en vanlig 4-cylindrig A5. Detta är också tydligt när det gäller tillförlitlighet eftersom RS5 behöver ett grundligare och mer punktligt underhåll, annars kommer den att orsaka alla möjliga problem som vanligtvis är dyra att åtgärda.

  Bästa året för Audi S4

De vanligaste Audi RS5-problemen är relaterade till motorn, växellådan, oljeläckage, problem med kylsystemet och diverse elektronik i bilen.

Audi RS5 – Värde och praktiska egenskaper

Tidiga Audi RS5-modeller har skrivits ned ganska mycket under de senaste 10 åren eller så, vilket gör dem till prestandabilar för daglig körning till fyndpris. V8-motorn på 4,2 liter är troligen en av de mest spännande Audi-motorerna hittills, och det är därför som så många människor dras till den. Men de är också försiktiga eftersom RS5:s underhållskostnader, driftskostnader, kostnader för ersättningsdäck och reservdelar fortfarande är lika höga som de någonsin varit.

Om du vill ha den mest praktiska RS5 måste du satsa på den 4-dörrars Sportback-modellen. A5 erbjuder liknande interiörutrymme som A4, vilket innebär att den bekvämt kan rymma upp till fyra personer. Bagageutrymmet på A5 Sportback är enormt och borde räcka till de flesta. Sikten är inte fantastisk, men A5 är ändå inte en överdrivet stor bil.

FAQ-avsnitt

Ska jag köpa en Audi RS5?

Om du älskar Audi RS Sport-modellserien och vill njuta av de allra bästa Audi sportbilarna som finns och som fortfarande klarar familjeuppgifterna, är RS5 den perfekta bilen för dig. Du måste dock tänka på att bilar som dessa är mycket mer behövande än vad vanliga A5-modeller är. Därför är det alltid en bra idé att lägga undan lite pengar för reparations- och underhållskostnader.

Den bästa RS5 att köpa just nu är pre-facelift-modellen av andra generationen (2016-2020) eftersom den är nästan identisk med post-facelift-modellen, men mycket billigare. Den är också mycket bättre än tidigare RS5-modeller på nästan alla sätt.

  Audi S5 Sportback tillförlitlighet

Är en Audi RS5 en bra familjebil?

Det som är bra med RS5 är att den inte offrar komforten lika mycket som C63 och BMW M3 gör. Det betyder att av alla dessa tre är RS5 den som fortfarande behåller mycket av sin komfort. Som sådan kan RS5 vara en riktigt bra familjebil, men bara om du väljer Sportback 4-dörrarsversionen.

Coupén är inte riktigt användbar för någon annan än familjer med en bebis eftersom baksätet ändå bara rymmer bebisar. Cabrioletversionen är i stort sett likadan som coupéversionen.

Är Audi RS5 bättre än BMW M3 och Mercedes C63 AMG?

Dessa tre har bytt slag i årtionden nu, men vi är mer eller mindre medvetna om varför du ska välja den ena framför den andra. BMW M3 är den mest fokuserade, mest tävlingsinriktade och ungdomligaste bilen av de tre medan C63 är den lyxigaste, men den brister när det gäller prestanda, särskilt eftersom nya C63 AMG får en fyrcylindrig motor.

RS5 ligger någonstans i mitten eftersom den får en mer spännande motor än nya C63, men den kan inte matcha någon av dem när det gäller effekt. Därför är RS5 den bästa dagliga föraren av de tre eftersom den balanserar komfort och prestanda bäst.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts