Vanliga problem med Audi RS5

Audi RS5 problem

Audi RS5 är toppmodellen av Audi A5 som vanligtvis har antingen en V8 med naturlig insugning och hög cylindervolym för de tidigare modellerna eller en 3.0L turbo V6 för de nyaste modellerna. RS5 har mer än 450 hk och avslöjades för första gången 2010.

RS5 är känd för att vara en av de mest underhållande Audi sportkupéerna, särskilt om den är utrustad med den tidigare nämnda V8:an. Det har funnits två RS5-generationer med ytterligare två uppdateringar i mitten av cykeln. De två första RS5-generationerna bygger på en härlig 4,2 liters V8 med naturlig insugning medan modellerna från 2016 och framåt bygger på en effektivare 3,0 liters V6-turbomotor.

De tidiga RS5-modellerna är inte kända för sin tillförlitlighet även om 4,2L V8-motorn är en pålitlig motor. De två senare modellerna är bättre men är fortfarande inte de mest tillförlitliga bilarna i sina segment. De vanligaste Audi RS5-problemen är relaterade till motorn, växellådan, elektroniken, oljeläckage och kylningsproblem.

På det hela taget är detta inte de billigaste bilarna att äga, särskilt inte V8-modellerna, men de är så roliga att köra att det är rimligt att betala för dem. Hur som helst är RS5:an ett nöje att köra, men köp bara en som har hållits i bra skick med en obligatorisk inspektion före köpet.

Audi RS5 motorproblem

Vi har redan nämnt att RS5 finns med två olika motorer, en 4,2 liters V8 med naturlig insugning eller en 3,0 liters V6 med dubbelturboaggregat. V8:an är känd för att drabbas av kolbildning på grund av hur motorn har tillverkats. Dessa kolavlagringar måste rengöras var 35 000:e mil, annars kommer insugningsventilen att orsaka problem.

  Audi Q5 vs Q3 - Vilken är bäst?

3,0L V6 är känd för att drabbas av fel på tändstift och tändspole var 60 000-80 000 mil. Dessa behöver bytas ut och motorn kommer att fortsätta att fungera bra. På det hela taget verkar 3.0L twin-turbo V6 vara ett bättre val än 4.2L när det gäller logik, men V8 är definitivt motorn för dem som längtar efter känslor framför prestanda.

Audi RS5 växellådsproblem

Den första generationens Audi RS5 levereras med en Multitronic Mechatronic-växellåda som är den mest problematiska växellåda som någonsin använts på en Audi RS5. Denna växellåda lider av solenoidfel, termostatfel och en massa andra problem, särskilt om du inte håller regelbunden koll på underhåll och vätskebyten.

Den nyare Audi RS5 levereras med en 8-växlad automatlåda som ibland är känd för att drabbas av tveksamma växlingar, slipande ljud eller kännas nervös vid acceleration. De flesta av dessa problem är förknippade med bristande underhåll, vilket innebär att de inte borde inträffa alls om du underhåller växellådan på lämpligt sätt.

Audi RS5 problem med oljeläckage

Det är ett känt faktum att många europeiska lyxsedaner förbrukar en hel del olja utan att det finns några läckor, men om det finns några läckor skjuter oljeförbrukningen i höjden. Tidiga RS5-modeller är mer benägna att drabbas av oljeläckage eftersom 4,2L V8-motorn förbrukar både mycket olja och mycket bränsle. Den 3,0L V6 som finns i den nyare RS5 är något bättre, men inte helt fri från oljeläckage.

  Vilket är det bästa Audi TT-avgasröret?

Anledningen till att dessa uppstår beror på slitna tätningar och slangar som ibland försämras på grund av att de befinner sig i närheten av riktigt varma motorkomponenter. Om en läcka uppstår måste du lokalisera den och åtgärda den eftersom oljebrist kan orsaka allvarliga motorskador och till och med förstöra motorn helt och hållet.

Audi RS5 kylningsproblem

Audi RS5 är en prestandabil, men många hävdar ändå att den inte har tillräcklig kylning, både till motor och bromsar. Många ägare har klagat på att bromsarna praktiskt taget dör efter några hårda varv på banan, vilket också perfekt samexisterar med en motorkylfläkt som är på under lång tid.

Andra orsaker till att RS5 eventuellt kan överhettas är skadade kylare och slangar, men också en felaktig termostat. Om du vill ta med din RS5 till en bandag, se till att först ta den till en grundlig inspektion för att se till att alla komponenter klarar av att ta emot värmen. Annars kan du riskera att få motorn sönderslagen eller helt förlora din bromsförmåga.

Audi RS5 elektriska problem

Audi RS5 lider också av en myriad av elektriska problem ända sedan den kom ut. Visserligen är de flesta av dessa mindre och påverkar vanligtvis äldre bilar, men de kan bli ett stort problem om de inte löses eftersom de tenderar att adderas och det gör även reparationskostnaderna. De vanligaste elektriska problemen är relaterade till backkamera, dörrhandtagslampor, problem med bromsljus, problem med sätets ländryggsstöd och felaktiga billås.

Ibland orsakar också de elektriska fönsterrutorna problem som att de inte kan stängas eller öppnas fritt. Problem med krockkuddar, Bluetooth, batteri, högtalare och bränsleluckor är också ibland kända för att drabba RS5.

  Vilken är bäst, Mercedes eller Audi?

FAQ-avdelning

Är Audi RS5 värd det?

Det beror på vem du frågar, eftersom vissa människor inte är villiga att spendera en massa pengar på vad som utan tvekan bara är en Audi A5 med en kraftfullare motor. De som inte bryr sig om dynamik, hastighet, kraft och det arv som Audi RS-divisionen representerar är bättre lämpade med en 2,0 l fyrcylindrig Audi A5.

De som gillar snabba bilar kommer dock att älska Audi RS5 eftersom den är en perfekt balans mellan en daglig förare och en helgcanyon cruiser.

Vilken Audi RS5 är bäst?

Den bästa Audi RS5 är säkerligen den nyaste 2022-modellen eftersom den är en bättre bil än alla de senaste RS5-modellerna på alla sätt och vis. Den är mer avancerad, snabbare, mer ekonomisk och bättre utrustad. Vissa kommer att säga att den bästa RS5:an är den första generationen efter faceliftmodellen tack vare dess V8-motor.

Alla RS5-modeller är bra, men om du vill ha den bil som gör allting bäst är Audi RS5 från 2022 den bästa.

Är Audi RS5 en snabb bil?

Nya Audi RS5 kan nå 60mph från stillastående på bara 3,5 sekunder, vilket gör den till en av de snabbaste 4-dörrars lyxkupéerna i sin prisklass. RS5:s toppfart är begränsad till 155 mph, men om du betalar Audi låter de dig ta RS5:an upp till 175 mph.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts