Audi Q5 vs Q3 – Vilken är bäst?

Audi Q3 är Audis subkompakta SUV/Crossover på ingångsnivå som syftar till att tillfredsställa dem som vill njuta av en upphöjd körställning utan att behöva hantera riktig SUV-tyngd. Q5 däremot är mycket större och känns som en riktig SUV.

Både Q3 och Q5 erbjuds antingen som vanliga SUV:er eller som Sportback SUV-cupéer. Det är säkert att säga att båda dessa är några av de mest populära Audi-modellerna du kan köpa just nu, och många är angelägna om att jämföra dessa eftersom de är relativt lika.

Q3 är billigare, mer hanterbar, mer stadsvänlig medan Q5 är bättre isolerad, använder material av högre kvalitet och är mycket rymligare, både vad gäller sittplatser och last. Q3 är en instegs-SUV för familjen från Audi medan Q5 utan tvekan är den bästa familje-SUV:n från Audi som finns på marknaden.

På det hela taget är båda dessa mer än tillräckligt för 99 procent av alla människor eftersom de är lyxiga, bekväma, önskvärda och sofistikerade. Men om vi ställer dem mot varandra kommer Q5 på topp som ett mer komplett paket.

Audi Q3 – Audi SUV på instegsnivå

Audi Q3 börjar vid 34 900 dollar och den finns i två olika drivlinealternativ. Instegsmodellen 40 TFSI får en 4-cylindrig turboladdad 2,0 liter med 184 hk medan hybridmodellen 45 TFSI e erbjuder 228 hk från en liknande motor och en elmotor. Alla Q3-modeller kommer med Audis Quattro AWD-system vilket innebär att Q3 erbjuder ett klassledande AWD-system.

  Vilket märke har den bästa interiören - Audi, Mercedes eller BMW?

Paketmässigt kan Q3 fås i tre olika paket som heter Premium-paketet, Premium Plus-paketet och Prestige-paketet som kostar mer än 40 000 dollar. Designmässigt ser den nya Q3 mycket bättre ut än den gamla, särskilt i Sportback-form. Om du vill ha den snyggaste Q3 måste du satsa på S-Line-paketet.

Interiört ser Q3 ut och känns relativt högkvalitativ eftersom den använder en minimalistisk design med tonvikt på teknik, ergonomi och användarvänlighet. Utrymmesmässigt är Q3 hyfsad, men längre vuxna kan kämpa för huvud- och benutrymme i den andra sätesraden.

På det hela taget är Q3 en trevlig Audi SUV som främst är anpassad till yngre personer. Den toppmodellerade Audi RS Q3 erbjuder en fantastisk 5-cylindrig motor som är den bästa motorn du kan få. Inte ens SQ5:s V6 kan mäta sig med den 5-cylindriga som finns i RS Q3.

Audi Q5 – Audi SUV i mellanklassen

Basmodellen 45 TFSI Audi Q5 börjar på 43 300 dollar medan den kraftfullare 55 TFSI e Hybrid börjar på 54 600 dollar. Basmodellen får 248 hk medan 55 TFSI e hybrid får 362 hk. Alla Q5-varianter har också Audi Quattro AWD-systemet och en sofistikerad Audi S-Tronic dubbelkopplingslåda.

Q5 kan också fås med paketet Premium, Premium Plus eller Prestige och om du vill ha den snyggaste versionen av Q5 måste du också skaffa paketet S-Line. Q5 ser ut, känns och är större och rejälare vilket också gör att den känns som en produkt av högre kvalitet jämfört med Q3.

  Audi A8 tillförlitlighet

Interiört erbjuder Q5 material av högre kvalitet, mer funktionalitet, mer utrymme och mer uppmärksamhet på detaljer. Q5 är bättre isolerad, erbjuder en bekvämare körning och är överlag en mer kapabel bil oavsett terräng.

Du kommer knappast att kämpa om utrymmet i Q5 eftersom den är mycket rymligare än Q3. SQ5, som är den högsta modellen i serien, är inte lika spännande eller kapabel som den raska RS Q3, men Q5 var aldrig tänkt att vara något annat än en bekväm familje-SUV.

Slutsats – Q5 är en bättre bil

Q5 kostar mycket mer pengar, men prisskillnaden är uppenbar så fort du kliver in i Q5. Allt du ser och rör vid är av mycket högre kvalitet och Q5 känns faktiskt som en äkta Audi medan Q3 känns märkligt VW-aktig.

Q5 är mer åtråvärd, rymligare, bekvämare, lyxigare och mer kapabel i terräng. Q3 är bättre än Audi när det gäller bränsleförbrukning, användarvänlighet och naturligtvis priset. Om du är yngre och vill ha en bil som kan göra både prestandakörning och cruising är RSQ3 den du ska köpa.

Det är dock i princip den enda Q3-modellen som kan jämföras med Q5, och bara för att den använder en ikonisk Audi-motor.

FAQ-avsnitt

Är Audi Q3 effektivare än Audi Q5?

Q3 är verkligen en effektivare bil, men skillnaderna är i bästa fall marginella. Eftersom dessa två använder liknande motorer är MPG-resultaten likartade, men sättet du kör dessa bilar kommer att påverka dina MPG-resultat ganska mycket.

  Passar Mercedes-fälgar till Audi?

Med detta sagt är Q3 effektivare, men skillnaderna är så marginella att det nästan inte gör någon skillnad. Båda dessa bilar finns tillgängliga som hybrider, så effektivitetslikheterna gäller även för hybriddrivlinorna.

Är Audi Q5 en bättre familjebil än Audi Q3?

Audi Q5 är verkligen en bättre familjebil eftersom den är större, tystare, bekvämare och mycket rymligare. Q5 är mycket mer avslappnad att köra vilket innebär att dina barn troligen kommer att föredra Q5, särskilt när det gäller sovtider.

Både Q5 och Q3 har lättåtkomliga IsoFix-punkter, men det är mycket lättare att montera en stor bakåtvänd barnstol i Q5. Q5 är verkligen en bättre familjebil, men med tanke på prisskillnaden borde den definitivt vara det.

Är Audi Q5 säkrare än Audi Q3?

Båda dessa lyxiga SUV:er i premiumklass är säkra, men Q5 är säkrare, helt enkelt för att den har mer av allt. Därmed inte sagt att Q3 inte är en säker bil, eftersom båda dessa erbjuder ett stjärnigt 5-stjärnigt säkerhetsbetyg.

Q5 är större och mer rejäl i alla avseenden, vilket innebär att den borde klara sig bättre vid en eventuell krock. På det hela taget är båda dessa bilar säkra och du bör inte oroa dig för säkerheten med någon av dem.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts