Är Audi RS3 en bra bil?

Är Audi RS3 en bra bil?

Audi RS3 är toppmodellen av Audi A3 som har en härlig 2,5 liter 5-cylindrig turbomotor. Den här motorn är i princip en Audi R8 V10 som är halverad och det är därför den låter nästan lika härligt som R8:an gör. Den nyaste Audi RS3 är den mest seriösa RS3 hittills tack vare mer än 400 hk och massor av uppgraderingar jämfört med den vanliga A3. Så, är Audi RS3 en bra bil?

Audi RS3 är faktiskt en riktigt bra bil eftersom den kombinerar det bästa från Audi Sport-divisionen med den nya A3, vilket ger ett riktigt lockande paket. RS3 är klassledare i sitt segment när det gäller design, motor och den övergripande känslan bakom ratten eftersom A45 AMG helt enkelt inte kan röra den med sin 4-cylindriga motor på 2,0 liter.

RS3 finns antingen som hatchback eller sedan vilket också är något som du inte kan hitta med Mercedes. RS3 ser aggressiv ut, men proportionerna passar det mindre chassit riktigt bra. Interiören är också fylld med massor av högkvalitativa material som får bilen att verka lika lyxig som vissa dyrare Audi-modeller.

Tillförlitligheten är hyfsad, men det finns några problem som är värda att tala om. Värdena på dessa är starka även på andrahandsmarknaden. Praktiken är densamma som i den vanliga A3, vilket innebär att den inte kan transportera fyra vuxna bekvämt, men är tillräckligt bra för enstaka kortare resor.

Audi RS3 – Drivlinan

Audi RS3:s drivlina består av en härlig 5-cylindrig 2,5L turbomotor med 5 cylindrar som ger 400 hk och 368 lb-ft vridmoment. Motorn har fria varv och känns som en baby R8-motor. RS3 klarar 0-60mph på cirka 3,5 sekunder vilket gör att den hamnar i ett seriöst territorium med bilar som kostar så mycket som fem gånger mer.

  Audi A1 - Allt du behöver veta

Motorn är kopplad till en sofistikerad och relativt sömlös dubbelkopplad S-Tronic 7-växlad växellåda och Audis ikoniska Quattro AWD-system. Detta gör det möjligt för RS3 att lägga ner sin kraft oavsett vädret utanför. Effektiviteten är också hyfsad eftersom RS3 kan ge upp till 30MPG vilket är bra för en AWD-bil med 400 hästkrafter.

Allt som allt är RS3:s drivlina utan tvekan den bästa i sin klass eftersom den är verkligt unik. Ingen annan bil i det här segmentet erbjuder något bättre än en 2,0L 4-cylindrig turbomotor och ingen motor låter så bra som den 5-cylindriga i RS3, inte ens många V6-motorer gör det.

Audi RS3 – Design och chassi

Audi RS3 ser aggressiv ut från alla vinklar tack vare massor av uppgraderingar som den får från fabriken, till exempel en förstärkt kaross, lågprofilerade hjul, stora bromsar och ett par enorma RS-ovala avgassystem. Frontgrillen är också uppgraderad för att se sportigare ut och så är också hela interiören, särskilt ratten och sportstolarna.

RS3 är mycket mer fokuserad än den vanliga A3, men den känns inte överdrivet obekväm. S3 kanske är lite mer vanlig och bekväm, men RS3 är bättre på alla andra sätt. Den upplever lite kroppsrullning och den understyrning som vanligtvis förknippas med RS3 kan bara kännas om du trycker på den extremt hårt.

Audi RS3 – Tillförlitlighet och vanliga problem

RS3 är en hyfsat pålitlig bil, men den behöver konstant och grundligt underhåll. De här bilarna är gjorda för att tåla mycket missbruk och måste vara perfekt inställda för att hålla länge. RS3 är dyrare i drift jämfört med både S3 och framför allt den vanliga A3, men det är värt det tack vare motorn.

  BMW X6 VS Audi Q8 - vilken är bäst?

De vanligaste RS3-problemen är förknippade med en tveksam motor, en potentiellt felaktig bränslepump och bränslekontrollmodul, problem med el- och MMI-systemet och att de bakre toppfästena sviktar.

Audi RS3 – Värde och praktiska egenskaper

2022 RS3 börjar på cirka 60 000 dollar vilket är en stor summa pengar att betala för en Audi A3, men RS3 har få likheter med den vanliga A3. Det är helt logiskt att betala 60 000 dollar för RS3 om du är ute efter en mindre prestandabil som också erbjuder lyx och stil. Om dessa typer av bilar inte intresserar dig bör du hoppa över RS3 helt och hållet.

Praktiskt sett skiljer sig RS3 inte från den vanliga A3, vilket innebär att det är trångt i baksätet, men den erbjuder ett hyfsat stort bagageutrymme. Sikten är också hyfsad och bilen är relativt lätt att kliva in och ut ur.

FAQ avsnitt

Är Audi RS3 en bra familjebil?

Om du har en yngre familj kan RS3 tjäna dig riktigt bra eftersom den kan vara tyst och följsam när du vill att den ska vara det, men den kan också vara vild när du är helt själv. RS3 kanske inte kan transportera fyra vuxna bekvämt och det är därför dessa vanligtvis köps av yngre personer och de med yngre familjer.

RS3 har en del användbara familjevänliga funktioner som många USB-portar för alla passagerare, många fack, lättåtkomliga IsoFix-monteringspunkter, barnlås och dörrar som går att öppna i stort sett hela vägen. Bagageutrymmet är också stort för bilens storlek.

  Vanliga problem med Audi Q8

Är bilar som Audi RS3 vettiga?

En vanlig Audi A3 sedan kostar cirka 35 000 dollar och Audi S3 börjar på cirka 45 000 dollar. Du kan fullt utrusta S3 Prestige för cirka 53 000 dollar och då får du fortfarande 7 000 dollar över. En fullt utrustad RS3 kommer troligen att kosta över 70 000 dollar, vilket är en vansinnig summa för vad som i huvudsak är en Audi A3-sedan.

Detta väcker frågan om bilar som RS3 överhuvudtaget är vettiga. Men när du väl provar den och inser hur speciell bilen faktiskt är kommer du troligen att ändra dig.

Kan jag få Audi RS3 Sportback i USA?

Audi är ett av de märken som inte erbjuder många modeller till den amerikanska marknaden eftersom de inte ser tillräckligt stort intresse. En av dessa modeller är Audi A3 Sportback (hatchback) vilket också innebär att den kommande RS3 Sportback inte kommer att finnas tillgänglig i USA, utan endast sedanmodellen.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts