Audi A1 – Allt du behöver veta

Audi A1 är den minsta lyxbilen som Audi tillverkar och introducerades för första gången 2010. Den första A1 fick en uppfräschning 2015 och den hölls i produktion hela vägen fram till 2019. År 2020 släppte Audi äntligen den nya A1 på marknaden som syftar till att höja ribban när det gäller subkompakta lyxiga hatchbacks.

A1 drivs vanligtvis av antingen en 3-cylindrig eller 4-cylindrig motor med en effekt på mellan 86 hk och 260 hk. Motorn är vanligtvis kopplad till Audis egen S-Tronic-växellåda som gör det möjligt för den lilla hatchbacken att vara både snabb och effektiv.

Designmässigt verkar A1 dämpad och ganska i linje med resten av Audis sortiment. Den första A1 ser lite mer rundad ut, medan den nya använder en mer kantig designstrategi. Interiört ser den första A1 bra ut, men den nya ser futuristisk och lyxig ut.

När det gäller tillförlitlighet verkar den andra generationen av A1 vara bättre än den första, men de vanligaste problemen är förknippade med överdriven oljeförbrukning, elektriska problem, problem med montering och skrammel, problem med turboladdare och problem med styrkedjan.

Audi A1 – Drivlinan

Audi A1-utbudet 2010 börjar med 1.2TFSI-motorn som ger 86 hk och är den svagaste motorn som finns i en Audi efter 2000-talet. Den första generationen av A1 finns också med några 1.4TFSI-motorer med effekt mellan 122 hk och 140 hk. A1 2.0L TFSI med 2.0L TFSI ger 256 hk och den levereras med Quattro AWD som standard.

Audi A1 efter faceliftet överger 1,2L TFSI och lägger till Audi S1 i sortimentet. 1,4L TFSI-motorn kan nu maxas till 150 hk med faceliftmodellen. Audi S1 Quattro erbjuder en 2,0 l fyrcylindrig turbo med 4 cylindrar och 231 hk. Alla dessa kan fås med antingen S-Tronic DCT eller manuellt på vissa marknader.

  Audi vs Jeep tillförlitlighet - vilken är bäst

Den nya Audi A1-utbudet börjar med en 3-cylindrig 1.0L-motor med 95 hk, men denna motor kan också hittas med antingen 110 hk eller 116 hk. Nya A1 kan också fås med en 1,5 liters fyrcylindrig motor med 150 hk medan den högsta A1-motorn kommer med en 2,0 liters fyrcylindrig motor och uppåt 200 hk.

A1 är byggd för att vara effektiv, kompakt och aerodynamisk, vilket innebär att den når max 60MPG för de mest effektiva motorerna.

Audi A1 – Design och chassi

Den första generationen av Audi A1 börjar nu se lite äldre ut medan den nya Audi A1 ser futuristisk och vågad ut, särskilt om den är målad i en roligare färg. Den yttre designen hos båda generationerna är starkt beroende av det yttre stylingpaketet och strålkastarna.

Interiört är den första generationen av A1 nu lite daterad, men kan fortfarande imponera om den är hyfsat utrustad. Uppdateringen av första generationen har förbättrat inredningen något, men de flesta huvudytor har förblivit desamma. Den nya A1 ser mycket bättre ut från alla vinklar, särskilt eftersom den levereras med den Audi egenutvecklade Virtual Cockpit.

Fjädringen och chassit i A1 är inställda på bekväm körning med en relativt styv inställning. A1 är utformad för att vara en kvick stadsbil vilket innebär att den är relativt mjuk, men den rullar inte i kurvorna.

Audi A1 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Den första generationen av Audi A1 är inte lika pålitlig som bilen efter faceliftet och den andra generationen. Hur som helst är A1 hyfsat pålitlig som helhet, men bara om den underhålls på rätt sätt. De vanligaste Audi A1-problemen är förknippade med turboladdaren, elen, timing-systemet, hög oljeförbrukning samt monterings- och skrammelproblem.

  Är Audi bättre än Jaguar?

Audi A1 – Värde och praktiska egenskaper

Den första generationen av Audi A1 är numera en ganska prisvärd bil och den konkurrerar med till exempel VW Polo. A1 efter faceliftet håller fortfarande sitt värde fint, vilket innebär att den kostar mycket mer än första generationens A1. Den nya A1 är nästan lika dyr som Audi A3 vilket innebär att den verkligen är en nischprodukt.

Praktiskt sett är A1 en stadsbil och är därför inte så bra när det gäller att transportera fler personer och saker. Fyra vuxna kommer att kämpa för att få det bekvämt i A1, särskilt eftersom de troligen inte kommer att kunna ställa sina saker någonstans.

FAQ-avsnittet

Är Audi A1 värd det?

Audi A1 är värd det om du är på marknaden för en subkompakt lyxig hatchback och om du kan få plats i en sådan bekvämt. A1 må vara en instegs-Audi, men det är en riktig Audi, åtminstone vad gäller den nya A1. Hur som helst, för en stadsbil är A1 faktiskt en riktigt bra idé.

Med tanke på att vissa A1-modeller kan uppnå häpnadsväckande 60MPG gör det dem utmärkta för konstant användning. Förutom att A1 är kvick, välutrustad och effektiv har den också alla de funktioner som du förväntar dig av en äkta Audi.

Är Audi A1 en familjebil?

Även om det är en Audi är det inte riktigt en familjebil. A1 är liten både invändigt och utvändigt, vilket innebär att den inte är väl isolerad och inte heller rymlig för någon annan än en yngre familj med ett barn. Trots det känns A1 lite för tunn och skör samtidigt som den kostar en hel del pengar vilket innebär att du kan hitta en mycket bättre familjebil i den här prisklassen.

  2022 Audi Q5 vs Porsche Macan

Även om A1 har en del familjevänliga funktioner som lättåtkomliga IsoFix-förankringspunkter, brett öppningsbara dörrar och ett stjärnklart säkerhetsbetyg, finns det bättre alternativ där ute.

Är Audi A1 för långsam?

Som nämnts några gånger i den här artikeln kan A1 fås med några motorval som sträcker sig från bara 80-ish hk till uppåt 200 hk. Det är svårt att föreställa sig hur det känns att köra en 2000-talsbil med så låga effektsiffror, men verkligheten är att det inte är ett så stort problem.

Det är sant att du kommer att tycka att bilen är långsam när du smälter in på motorvägen eller när du försöker köra om någon på motorvägen, men verkligheten är att A1 är tillräcklig för vad den är.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts