Är Audi A5 en bra bil?

Är Audi A5 en bra bil?

Audi A5 är en av de mest populära modellerna i hela Audi-katalogen och lyckas till och med sälja bra i en tid av SUV:er och crossovers. A5 utlovar en lika tillmötesgående upplevelse som i A4, men med den extra flair och styling som gör A5 mycket mer av en uppmärksamhetskälla jämfört med A4. Är Audi A5 en bra bil?

A5 är verkligen en riktigt bra bil eftersom den är en av de bästa bilarna som Audi tillverkar. Den passar mellan den mindre A3 Sedan och den större A6 och är perfekt dimensionerad för att vara både rymlig och kompakt. A5 erbjuder ett gäng motorer som inkluderar både diesel- och gasmotorer och mildhybridmodeller.

En av A5:s starka sidor är utan tvekan den yttre designen som utstrålar sofistikering utan att vara alltför aggressiv. Interiören i A5 är lika bra eftersom den är klädd med högklassiga material och allt är skruvat ihop riktigt bra.

A5 är lite lägre än A4 så den kör lite mer dynamiskt. Tillförlitligheten är hyfsad, men det finns några problem som är värda att tala om. A5 erbjuder inte lika mycket huvudutrymme i andra sätesraden som i A4, men den erbjuder ett större bagageutrymme tack vare en praktisk baklucka.

Audi A5 – Drivlinan

I A5 finns några 4-cylindriga bensinmotorer, några 6-cylindriga bensinmotorer och till och med V8-motorer för äldre Audi RS5-modeller. De 4-cylindriga motorerna sträcker sig från 1,8L till 2,0L-motorer och de mest kraftfulla 4-cylindriga motorerna är de som finns i den senaste A5-generationen som har 265 hk. V6- bensinmotorer finns i 3,0L TFSI-modellerna, S5-modellerna och toppmodellerna RS5 med 450 hk.

  Är Audi RS Q8 en bra bil?

Om du vill ha en V8 Audi A5 måste du välja en av de äldre Audi RS5/S5-modellerna som erbjuder en 4,2L V8 med naturlig insugning. Dieselmotorerna sträcker sig från 4-cylindriga enheter till 6-cylindriga enheter och 2.0L TDI-motorerna med 190 hk är de bästa medan de bästa V6-dieselmotorerna är 3.0L TDI S5-modellerna med 350 hk.

Du kan få en A5 med antingen FWD eller Audis ikoniska Quattro AWD-system. Manuell växellåda finns endast i första generationens A5:or medan alla senare A5:or använder antingen en Tiptronic-momentomvandlare eller Audis egen S-Tronic-växellåda med dubbelkoppling.

Audi A5 – Design och chassi

En av de bästa aspekterna av att äga en Audi A5 är den glädje man får av att titta på den eftersom alla A5-modeller ser fantastiska ut. Skönhet ligger verkligen i betraktarens öga, men endast en blind betraktare skulle någonsin kunna säga att A5 ser dålig ut. Interiören i A5 är också en riktigt trevlig plats att vara på, även i de tidiga A5-modellerna.

A5 körs på ett mer fokuserat sätt jämfört med A4, men det finns inga väsentliga skillnader mellan de två. Om du vill ha de mest dynamiska A5-modellerna bör du satsa på en 2-dörrars RS5-modell, eftersom de är de som har mest pannkaka när det gäller köregenskaperna.

Audi A5 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Tillförlitlighetsmässigt är A5 mer eller mindre likadan som Audi A4, vilket innebär att det är en relativt pålitlig bil, men bara om du underhåller den tillräckligt bra. De vanligaste Audi A5-problemen är relaterade till motorns styrkedja eller EGR-ventilen, medan de vanligaste transmissionsproblemen är relaterade till den ökända CVT Multitronic-växellådan.

  Audi S8 tillförlitlighet

A5 lider också av överdriven oljeförbrukning/läckage, problem med kylsystemet eller problem med infotainmentelektroniken. De flesta av dessa kan lösas helt enkelt genom att göra allt nödvändigt underhåll.

Audi A5 – Värde och praktiska egenskaper

Den nuvarande Audi A5 kostar någonstans mellan 45 000 och 50 000 dollar för Premium- och Premium Plus-modellerna medan Prestige-modellerna går långt över 50 000 dollar. Den dyraste A5-modellen är RS5 Sportback som kostar 77 000 dollar. A5 lyckas behålla sitt värde relativt bra eftersom det är en riktigt populär bil på andrahandsmarknaden.

Praktiskt sett är A5 också riktigt bra tack vare fyra rymliga säten och ett stort bagageutrymme i luckan. Huvudutrymmet i baksätet kan vara lite mindre jämfört med A4 men är tillräckligt stort för 90 % av personerna.

FAQ avsnitt

Är Audi A5 en bra familjebil?

Audi A5 kan vara en bra familjebil om du väljer den 4-dörrars Sportback-versionen eftersom den är både längre och högre än både cabriolet och coupé. Sportback A5 har också många familjevänliga egenskaper som många skåputrymmen, brett öppningsbara dörrar och ett rejält bagageutrymme.

Den 2-dörrars A5 kan också vara en familjebil om du bara vill använda den för att transportera barn. Cabriolet är den minst familjevänliga A5-modellen och bör därför undvikas. På det hela taget är A5 mer eller mindre likadan som A4 vilket också sträcker sig till att de båda är bra familjebilar.

  Den bästa Audi-modellen för en familj

Är Audi A5 en säker bil?

Audi A5 är en riktigt säker bil tack vare ett stjärnigt 5-stjärnigt krocksäkerhetsbetyg. Det innebär att A5 erbjuder ett bra skydd för vuxna och barn vid en eventuell krock. När det gäller aktiva mjukvarusäkerhetsfunktioner gör A5 inte heller någon besviken eftersom den finns med i stort sett allt du kan förvänta dig av en bil från 2000-talet.

Det dåliga är att de flesta av dessa funktioner ingår i extra utrustningspaket som kan höja A5:s slutpris till ett relativt brant territorium.

Hur länge kan en Audi A5 hålla?

En Audi A5 kan lätt hålla minst 200 000 mil eller 10-15 års användning utan att behöva större översyner. A5 behöver dock ett konstant och grundligt underhåll, utan det kommer den att bli lidande. Nästan alla Audi-bilar är gjorda för att hålla riktigt länge, så detta är inget du behöver oroa dig för om du håller din Audi i tillräckligt skick.

Video: Audi A5 Topp 5 skäl till varför jag valde den! Vilken är bäst – A5 vs S5

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts