Är Audi S4 en bra bil?

Är Audi S4 en bra bil?

Audi S4 är en mer fokuserad version av Audi A4 för dem som vill kombinera det praktiska med den vanliga Avant med en mer spännande motor och en relativt fokuserad körupplevelse. S4 placerar sig perfekt under flaggskeppet Audi RS4 Avant med 450 hästkrafter, men de använder ändå samma motor. Så är Audi S4 en bra bil?

Audi S4 är verkligen en riktigt bra bil eftersom den är en söt punkt i Audi A4-sortimentet. Det finns två olika versioner av S4, en diesel S4 och en bensinbil Audi S4 Avant. Dieselmodellen är tillgänglig för den europeiska marknaden medan den amerikanska marknaden får bensinversionen som utan tvekan är det bättre valet.

Designmässigt skiljer sig S4 från den vanliga A4:an med en snyggare kaross, fyrdubbla avgasrör, lågprofilerade hjul, större bromsar och en sportig grill. Interiören i S4 är klädd med Alcantara, aluminium och till och med kolfiber. S4 körs på ett mer dynamiskt sätt jämfört med den vanliga A4, men skillnaderna är inte betydande.

Tillförlitligheten hos S4 är hyfsad, men bara om du underhåller den tillräckligt bra. Praktiken är stor tack vare den rymliga interiören och ett lika rymligt bagageutrymme. S4 är också en riktigt bra familjebil eftersom den är tyst, bekväm och fylld med många familjevänliga funktioner.

Audi S4 – Drivlinan

Audi S4 får antingen en 3.0L turboladdad V6-motor med 354 hk eller en diesel 3.0L turboladdad V6-motor med 347 hk. Båda dessa kan nå 60mph från stillastående på cirka 4,9 sekunder och kan nå en maxhastighet på 155mph. Dessa är också kopplade till en 8-växlad automatisk växellåda med vridmomentomvandlare och kraften skickas till alla fyra hjulen genom Audis ikoniska Quattro AWD-system.

  Bästa året för Audi S4

Diesel-S4:an är den mest effektiva motorn i gänget eftersom den kan ge upp till 40MPG om du är förnuftig med gaspedalen medan bensin-S4:an i bästa fall kan ge 30MPG. Diesel-S4:an får 150 lb-pft mer vridmoment än S4:an, men varvtalsgränsen ligger runt 5 000 rpm vilket gör motorn lite för ordinär för en riktig S-bil.

Hur som helst är båda dessa drivlinor sofistikerade och passande för en lyxbil. Ur en entusiasts synvinkel är bensin-S4:an mycket roligare, men diesel-S4:an är den du ska skaffa om du kör mycket på motorvägen.

Audi S4 – Design och chassi

Audi S4 ser mer fokuserad ut än den vanliga A4 Avant tack vare en myriad av stylinguppgraderingar som inkluderar en snyggare karosserikit, en uppsättning lågprofilerade hjul, större bromsar, lägre körhöjd, sportiga säten, en sportig ratt, fyrdubbla avgassystem och en sportig grill. S4 ser relativt diskret ut vilket innebär att de som älskar sovande bilar kommer att älska S4.

Interiören i S4 är lyxig, ergonomisk och relativt stor också. Körupplevelsen ligger närmare den vanliga A4 Avant än den är den toppmodellen RS4 Avant. Den sitter relativt platt i kurvorna, men den prioriterar komfort framför dynamik, vilket är anledningen till att den tenderar att understyra.

Audi S4 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Tillförlitligheten hos Audi S4 är hyfsad, men bara om du underhåller den tillräckligt bra. De vanligaste problemen med Audi S4 är problem med tändspolen, problem med växellådan, oljeläckage, för tidigt slitage av bromsarna och problem med överhettning.

  Audi vs Teslas pålitlighet - vilken är bäst?

Äldre S4-modeller som använde den 4,2 l stora V8:an med naturlig insugning har problem med kolbildning i insugningsröret som kan förstöra motorn om den inte rengörs i tid. På det hela taget kostar A4 ganska mycket pengar att underhålla om du försummar den.

Audi S4 – Värde och praktiska egenskaper

Audi S4 börjar på cirka 51 000 dollar, men de toppmodeller som ingår i serien Prestige kostar mycket mer än så. De behåller sitt värde relativt bra och är populära bilar på andrahandsmarknaden. Om du inte är någon som bryr dig om hastighet, acceleration och utseende är den vanliga Audi A4 Avant det mer värdeorienterade valet för dig.

Praktiskt sett är S4 bra eftersom det är en Avant/estbil. Det innebär att den erbjuder mycket sittplats för alla fyra passagerarna och att bagageutrymmet också är jämförelsevis stort. Sikten är också bra och S4 är en bra familjebil tack vare en riktigt säker plattform och många familjevänliga funktioner i hela kupén.

FAQ-avsnitt

Ska jag köpa Audi S4?

Om du är en av dem som tycker att den vanliga Audi A4 är lite tråkig och saknar karaktär och du vill ha något som kan glädja dig både på motorvägar och på canyonvägar är S4 Avant ett bra val. Om du är familjefar och ofta använder fyra sittplatser är S4 också en riktigt bra bil för dig.

Den kanske inte är lika spännande som RS4, men det behöver den inte vara eftersom det trots allt är en familjekombi. Om du inte bryr dig om prestanda och dynamik är den vanliga A4 det bättre valet. Om du dessutom föredrar kupéer framför kombibilar/sedans är S5 det bättre valet.

  Är Audi SQ7 en bra bil?

Erbjuder Audi Audi RS4 som sedanmodell?

Audi erbjuder inte RS4 som sedanmodell och kommer troligen inte att göra det, åtminstone inte inom den närmaste framtiden. Audi erbjuder också RS6 som Avant endast eftersom RS7 är en relativt likadan bil och det inte finns något behov av att göra RS6 som sedan.

Audi RS4 Avant är överlag ett bra val eftersom den erbjuder en mer rymlig interiör och ett bagageutrymme som är större och lättare att packa än det som finns i S4 sedan.

Vilken Audi sportbil är bäst?

Den bästa Audi Sport-modellen är sannolikt Audi RS6 eftersom den är en av de bästa bilarna du kan köpa nuförtiden. RS6 kan göra allt, vilket innebär att den är en oöverträffad allt-i-ett-paket-typ av bil. RS3 är också en bra Audi Sport-bil eftersom den är kompakt och lyxig och har en fantastisk motor.

RS5/RS7 är de snyggaste Audi Sport-modellerna medan Audi R8 är det obestridda flaggskeppet Audi Sport superbilen.

Video: Audi S4 2020 är en nästan perfekt lyxig sportlimousin med fyrhjulsdrift.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts