Är Audi RS Q8 en bra bil?

Är Audi RSQ8 en bra bil?

Audi RS Q8 är toppmodellen av Audi Q8 som trivs i överlägsenhet. Den ser fantastisk ut både inifrån och ut, den har över 600 hk, den har den senaste Audi-tekniken och den är extremt bekväm och lyxig. Med så många superlativer är det lätt att dra slutsatsen att RS Q8 är det verkliga flaggskeppet i Audi SUV-sortimentet. Så är Audi RS Q8 en bra bil?

Ja, det är den. Den må kosta lika mycket som en Audi Q8 i två instegsnivåer, men den får det allra bästa av allt som Audi har att erbjuda. V8-motorn under huven är tillräckligt kraftfull för att RS Q8 till och med ska kunna förstöra vissa superbilar i raden. Designen på RS Q8 liknar designen på en Lamborghini Urus eftersom dessa två delar många delar mellan varandra.

Tillförlitlighetsmässigt verkar RS Q8 hålla sig fint, men det finns några problem som är värda att prata om. Värdemässigt är det svårt att motivera en bil som börjar på 120 000 dollar utan många tillval, men du kan inte köpa många bilar till det priset som verkligen kan konkurrera med RS Q8.

Praktiken är bra eftersom Q8-plattformen erbjuder massor av sittplatser och stort bagageutrymme. De bakre sätena offras inte av designskäl, vilket är fallet med några av RS Q8s konkurrenter. Bilen är också lätt att kliva in och ut ur och sikten är så bra som den kan vara för en coupé-SUV.

Audi RS Q8 – Drivlinan

Med en 4.0L twin-turbo V8 gör RS Q8 uppemot 600hk och 590lb-ft av vridmoment vilket är tillräckligt för att driva denna 5,000 pund tunga behemoth från 0mph till 60mph på cirka 3,7 sekunder vilket är galet. För att ge en liten bild av sammanhanget: Aston Martin DBS Superleggera med sin 5,2 liters V12-turbo med dubbelturbo på 715 hk klarar också 0-60 mph på 3,7 sekunder, men kostar 315 300 dollar.

  Vanliga problem med Audi RS6 Avant

RS Q8 är en Quattro-bil med permanent AWD och det är därför den klarar dessa 0-60mph-tider. Motorn är kopplad till en 8-växlad automatlåda och RS Q8:s bästa MPG-resultat ligger någonstans runt 20MPG kombinerat.

Allt som allt är RS Q8:s drivlina nästan identisk med den som finns i Lamborghini Urus som kostar dubbelt så mycket som RS Q8. När man ser det ur detta perspektiv är det lätt att förstå varför så många anser att RS Q8 är en av de bästa SUV:erna på marknaden i allmänhet.

Audi RS Q8 – Design och chassi

Audi RS Q8 ser fantastisk ut både på insidan och utsidan eftersom den erbjuder allt som Audis designavdelning kan erbjuda. Bilen skiljer sig från den vanliga Q8 tack vare stora intag, kolfiber, enorma ovala avgasrör, lägre körhöjd och en uppsättning hjul på 22 tum och uppåt. Interiören är också uppfräschad en hel del tack vare kolfiber, Alcantara och aluminium.

RS Q8:s körupplevelse är mycket mer fokuserad än i den vanliga Q8, men RS Q8 är väldämpad vilket innebär att den inte är för styv. Den har också aktiva anti-rollbars som håller bilen platt i kurvorna och därmed gör bilen mycket mer dynamisk och bättre hantering i processen.

Audi RS Q8 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Tillförlitlighetsmässigt är RS Q8 hyfsad, men den skulle kunna vara bättre eftersom vissa problem dyker upp om och om igen. En så dyr bil som RS Q8 ska och bör inte ha fel eftersom den är otroligt komplex, men också otroligt dyr och folk ska inte oroa sig för att saker går sönder hela tiden om de betalar enorma summor pengar.

  Porsche vs Audi tillförlitlighet - vilken är bäst?

De vanligaste problemen som drabbar RS Q8 är förknippade med bilens el, motor, fjädring, för tidigt däckslitage och prestandaproblem. De flesta av dessa är bara småsaker, men kan vara irriterande medan prestandaproblem kan vara mycket allvarligare.

Audi RS Q8 – Värde och praktiska egenskaper

RS Q8 är dyr och det går inte att komma runt det, men å andra sidan erbjuder RS Q8 något som få SUV:er kan. Det är en av de mest åtråvärda tyska SUV:erna som finns och den behåller dessutom sitt värde riktigt bra. Återförsäljarna i USA säljer dessa för höga priser som förhoppningsvis kommer att minska eftersom dessa priser kan vara löjliga.

När det gäller praktiska egenskaper är RS Q8 samma som den vanliga Q8, vilket innebär att den har plats för fem personer och ett relativt stort bagageutrymme i en hatchback. Det är lätt att kliva in och ut ur RS Q8, sikten är hyfsad och det är dessutom en riktigt bra familjebil.

FAQ-avsnitt

Är Audi RS Q8 bättre än Mercedes GLE 63 Coupe och BMW X6M?

Dessa tre är direkta konkurrenter i det här segmentet och kan byta slag i nästan alla kategorier. Mercedes GLE 63 Coupe har 603 hk och kostar 117 050 dollar medan BMW X6M Competition kostar mer eller mindre lika mycket som de andra två, men den har 625 hk och är den snabbaste av de tre.

Att avgöra vilken av dessa tre som är bäst beror till största delen på varumärkeslojalitet, men enligt min mening är RS Q8 och X6 M och bättre än GLE 63 S Coupe. De ser bättre ut, de är inte lika kompromisslösa på insidan och de är coolare i allmänhet.

  Audi TT RS tillförlitlighet

Är Audi RS Q8 ett bra köp?

Audi RS Q8 kostar mycket pengar och det är svårt att motivera det. Men i den här prisklassen finns det helt enkelt inte så många bilar som kan erbjuda det som RS Q8 erbjuder. Därför är det vettigt att köpa RS Q8 om du har råd med en sådan bil på ett bekvämt sätt.

Om du tänjer på din budget är ingen bil värd det eftersom det inte är det viktigaste i världen att ha den bästa bilen. Oavsett hur din situation ser ut verkar RS Q8 sälja riktigt bra, vilket innebär att den verkligen är värd pengarna.

Hur snabb är Audi RS Q8?

Vi har redan nämnt att RS Q8 klarar 0-60mph på cirka 3,7 sekunder, men dess maxhastighet är cirka 190mph om den är helt fri. En kvartsmilstid på 11,6 sekunder är ett riktigt bra resultat för en SUV med prestanda på 5 000 pund eftersom McLaren SLR Roadster också gör en kvartsmilstid på 11,6 sekunder.

Mercedes GTR AMG Coupe når också en kvarts-mil på 11,6 sekunder och det gör även Nissan GT-R R35 från 2013. Alla dessa bilar är imponerande prestanda, vilket innebär att RS Q8 också är en riktigt snabb bil.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts