Är amerikanska eller japanska bilar mer tillförlitliga?

Sanningen att säga är amerikanska bilar inte alls lika tillförlitliga som japanska bilar, men det beror på att japanska bilar förmodligen är de mest tillförlitliga bilarna på planeten. Varumärken som Toyota, Lexus, Mazda, Genesis och Honda har i årtionden lett listan när det gäller tillförlitlighet, och det verkar som om den här trenden inte kommer att förändras inom den närmaste tiden.

Dessa diagram är bara meningsfulla om du tar hand om din bil enligt tillverkarens rekommendationer. Det är också viktigt att notera att det finns många variationer på individuell nivå vilket också ibland kan få det att verka som om dessa diagram inte skildrar den stora bilden.

Med detta sagt finns det ett par skäl till varför japanska bilar är mer tillförlitliga. Om man börjar med kulturella skillnader är japanska arbetare vanligtvis mer lojala och mer stolta över vad de gör, vilket i sin tur ökar nivån på kvalitetskontrollen och produktionen.

Dessutom är japanska märken mer inriktade på tillförlitlighet redan från början, till skillnad från vissa tyska, brittiska och amerikanska biltillverkare som i första hand fokuserar på komfort, lyx, teknik och innovation. Japanska tillverkare fokuserar på beprövad taktik och de går sällan ut och försöker förändra spelet.

Kulturella skillnader mellan USA och Japan

Om du frågar någon som bott i Japan ett tag är chansen stor att de kommer att berätta att japanerna är mycket stolta över allt de gör som yrke. Även om europeiska och amerikanska biltillverkare är stolta över vad de gör, är företagslojaliteten på en annan nivå när det gäller japanska arbetstagare.

  Vilka är de bästa sedans för säkerhet och tillförlitlighet?

Hela regelverket för biltillverkning i Japan var anpassat till arbetstagarna, vilket ledde till en samarbetsvillig och mer sammanhållen miljö mellan företagsledning och arbetstagare jämfört med västvärlden. Hela idén bakom japanska bilar är att de ska vara tillförlitliga, och det syns redan när man tittar på fabriken.

En konservativ inställning till biltillverkning

Som tidigare nämnts anses den tyska bilindustrin ofta vara den mest ”teknikdrivna” bilindustrin. Ett sådant tillvägagångssätt är ett tveeggat svärd, även om det ökar spänningen och innovationsnivåerna ger det också mer utrymme för fel eftersom många nyare tekniska lösningar precis har börjat nå marknaden och därmed är opålitliga.

Den japanska bilindustrin är vanligtvis mer konservativ ur den synvinkeln, vilket ibland resulterar i föråldrad teknik, även i den övre delen. Ett bra exempel är Lexus infotainmentsystem från den senaste generationen som var extremt föråldrat och saknade ordentlig funktionalitet och tillgänglighet.

Ett sådant tillvägagångssätt är förståeligt för Toyota eller Honda, men det är det inte för Lexus eftersom Lexus också ska vara ett teknik- och innovationsdrivet bilföretag. Motorer används i årtionden innan de ersätts med nyare motorer, och det är samma sak med många andra komponenter i drivlinan.

Japanska bilar är i första hand ekonomiska bilar

Det främsta skälet till att japanska bilar regerar över tuppen är förmodligen att de främst fokuserar på ekonomibilar, och marknaden för ekonomibilar värderar tillförlitlighet högre än andra marknader. Som tidigare nämnts handlar lyxsegmentet främst om lyx, teknik, komfort och stil.

Detta innebär vanligtvis att dessa bilar är exponentiellt mer komplexa och att de alltid använder den senaste tekniken som ibland kan vara rudimentär och benägen att ställa till problem. En genomsnittlig Cadillac-köpare är inte orolig för långsiktig tillförlitlighet eftersom majoriteten av nya Cadillac-köpare säljer sina bilar efter några års användning.

  Alfa Romeo Stelvio Tillförlitlighet

Å andra sidan tenderar genomsnittliga Toyota Corolla-köpare att behålla sina Corollor längre, och de väljer i första hand en Corolla eftersom de erbjuder överlägsen tillförlitlighet. Tillförlitlighet är förmodligen den främsta prioriteringen för ekonomibilar eftersom de japanska tillverkarna har gjort det så.

Individuell nivå – Starkvariationer

Slutligen är det viktigt att nämna att saker och ting kan skilja sig åt på individnivå. Det handlar om hur väl du tar hand om din bil, om du inte gör det ordentligt spelar det ingen roll om du äger en amerikansk eller japansk bil.
Även om du gör allt ditt regelbundna och oregelbundna underhåll betyder det fortfarande inte att din japanska bil kommer att överleva en bil tillverkad i USA. Det är ett slumpmässigt spel, och ingen kan säga det med säkerhet. För att maximera din bils tillförlitlighet bör du alltid göra det rekommenderade underhållet oavsett vilken bil du äger.

FAQ-avsnittet

Vilka amerikanska bilmärken är mest tillförlitliga?

För att vara rättvis finns det en hel del relativt pålitliga amerikanska bilmärken, och för närvarande är Buick det mest pålitliga. Buick erbjuder ett begränsat urval av modeller jämfört med konkurrenterna, och de släpper också nya modeller mer sällan, vilket allt gynnar långsiktig tillförlitlighet och förbättringar i mitten av cykeln.

Förutom Buick är Chevrolet också en ganska pålitlig biltillverkare som ständigt ligger efter Buick både när det gäller nya och upp till tre år gamla bilar. Nyckeln till framgång var ett mer japanskt tillvägagångssätt när det gäller innovation och varumärkesstrategi.

  Aston Martin Vantage Tillförlitlighet

Vilka japanska bilmärken är de mest tillförlitliga?

Mazda är det mest tillförlitliga japanska bilmärket 2021, men Toyota ligger kontinuerligt i topp i årtionden. Förutom dessa två ligger Lexus också i den absoluta toppen, medan Honda också ligger på 5. Anledningen till att dessa märken är så pålitliga diskuteras i de senaste avsnitten i den här artikeln.

Genesis är en nykomling i klassen när det gäller japanska ”övre” bilar, och enligt många online-kanaler har Genesis till och med lyckats spåra ur Lexus och bli det mest pålitliga japanska premiummärket 2021, vilket är ganska överraskande för ett helt nytt bilmärke.

Vilka tyska bilmärken är de mest pålitliga?

Som tidigare nämnts fokuserar de flesta tyska biltillverkare främst på innovation vilket ofta leder till en mer felbenägen plattform. Porsche lyckas dock erbjuda teknik, innovation, lyx, stil, kraft och tillförlitlighet.

Förutom Porsche toppar Volkswagen och BMW på senare tid också topplistorna när det gäller tyska biltillverkares tillförlitlighet. Audi slår för närvarande Mercedes enligt många nätbutiker, men skillnaderna är i bästa fall marginella. Audis modeller A4 och A5 verkar dock vara de mest pålitliga tyska modellerna för 2021.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts