Blir bilarna mer eller mindre tillförlitliga?

För varje år som går blir bilindustrin som helhet säkrare och mer tillförlitlig. Det kan vid första anblicken verka som en överdrift, men det är verkligen så eftersom biltillverkarna ständigt inför nyare teknik som är utformad för att öka den totala effektiviteten under tillverkningen, vilket också gynnar tillförlitligheten.

Förutom branschens allmänna framsteg tenderar de flesta biltillverkare att finjustera sina plattformar allt eftersom tiden går. Detta innebär att om ett märke först introducerade en sedanvariant för 30 år sedan, är nyare sedaner från samma märke nu utformade med 30 års erfarenhet.

Enligt de årliga tillförlitlighetsstudier som genomförs av J.D. Power verkar det som om branschen nådde en historiskt hög nivå 2021 när det gäller märkestillförlitlighet. Lexus är inte överraskande det mest tillförlitliga märket på planeten, men nästan alla märken är på en positiv bana.

Bilarna är också utrustade med mer sofistikerad teknik, överlägset konstruerade komponenter som erbjuder högre toleranser, och eftersom moderna korrosionsskyddande beläggningar är exponentiellt mer effektiva nu jämfört med hur de var för några decennier sedan.

Bilindustrins utveckling som helhet

Erfarenhet är ett värdefullt inslag när det gäller produktutveckling i sin helhet. Om någon har arbetat med att bygga bilar i årtionden kommer han eller hon sannolikt att vara mer framgångsrik än någon annan som bara har börjat.

Industrin har drabbats av många bakslag genom åren, men de fortsatte att förbättra sina produktionsanläggningar för att klara av sådana bakslag. Aspekter som djupgående analyser, AI-deltagande och extremt avancerade tester gör att moderna bilar är mycket mer avancerade än vad de en gång var.

  Audi S4 tillförlitlighet

En annan sak att tänka på är moderna diagnostikverktyg som är utformade för att upptäcka ett problem så tidigt som möjligt, vilket gör det lätt att åtgärda sådana problem för framtida bilar. De flesta biltillverkare tenderar att spendera allt mer pengar på forskning och utveckling samtidigt som de använder liknande plattformar för flera olika typer av bilar.

Detta innebär att de kan lägga mer pengar på att finslipa en enda modulär plattform i stället för att lägga mindre pengar på flera olika plattformar, vilket i sin tur ökar tillförlitligheten över hela linjen.

J.D. Power Vehicle Dependability test 2021

J.D. Power är en global ledare när det gäller alla typer av bilrelaterade dataanalyser, särskilt när det gäller bilars tillförlitlighet. De har arbetat med att analysera alla typer av bilar i årtionden, vilket innebär att de har en bred förståelse för hur moderna bilar fungerar.

Enligt den senaste studien om fordonens tillförlitlighet för 2021, som utförts av J.D. Power, har dagens bilar nått en rekordhög nivå när det gäller tillförlitlighet, med en avsevärd förbättring jämfört med tidigare år.

I studien drogs slutsatsen att den övergripande tillförlitlighetsstandarden för 2021 års bilar är 10 procent bättre än förra året. Undersökningen omfattade ett brett spektrum av frågor i mer än 170 kategorier. Den största behållningen av årets test är att moderna treåriga bilar är betydligt bättre än sina föregångare och Lexus leder återigen listan.

Sårbara områden hos moderna bilar

Huvudanledningen till att vissa människor tror att moderna bilar inte är lika tillförlitliga som de en gång var beror främst på tekniken. Underhållning/kommunikation/navigering/audiosystem är de system som orsakar flest problem som rapporteras av ägarna, vilket får många att tro att tekniken har förstört dagens bilar.

  Alfa Romeo Stelvio Tillförlitlighet

Specifika biltrender som övergången från riktiga knappar till pekskärmsknappar är också ett problem för många människor eftersom denna lösning inte är lika pålitlig. Många moderna bilmärken driver dessutom på sina röststyrningssystem, men dessa befinner sig fortfarande i ett tidigt utvecklingsstadium.

Detta innebär att de ofta får hela ägarupplevelsen att verka mindre tillförlitlig, men system som dessa är bara toppen av isberget. De viktigaste aspekterna av bilens tillförlitlighet är ned till det väsentliga som mekaniska komponenter, vitala elektriska system och säkerhetssystem som är mycket mer avancerade i dag.

FAQ-avsnittet

Blir bilarna säkrare?

Dagens bilar blir verkligen säkrare och säkrare för varje nyare generation. Detta beror också på erfarenhet och bilindustrins allmänna utveckling. Nyare bilar är utrustade med många säkerhetsfunktioner och krockkuddar som inte fanns på äldre bilar. ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) finns också i moderna bilar, och de blir allt bättre för varje version.

Specifika system som system för att förhindra kollisioner framifrån, från sidan eller bakifrån är kännetecken för moderna bilar. Lane keep assist, sensorer för sömnighet, automatisk bromsning och avancerade farthållare gör också bilarna säkrare. Slutligen har moderna bilar även smultronställen som är utformade för att avleda krafter från kupén vid en eventuell krock.

Varför är äldre bilar bättre än nyare bilar?

Många tror att äldre bilar är bättre av många skäl, och de handlar främst om allt strängare utsläppsregler och överanvändning av inredningsskärmar och teknik. Äldre bilar var ofta utrustade med betydligt enklare motorer som inte belastades av alla möjliga utsläppsregler.

  Chevrolet Blazer Tillförlitlighet

Äldre bilar är lättare att arbeta med, de använder inte så många datorer och de är lättare och inte lika komplexa. Även om moderna bilar verkligen är mer tillförlitliga är äldre bilar lättare att reparera. Delning av delar är också ett återkommande tema i dagens bilindustri, och detta var inte så vanligt för flera decennier sedan.

Hur kommer bilar att se ut i framtiden?

I och med introduktionen av elbilen stormar hela bilindustrin för närvarande genom en övergång mot effektivitet, säkerhet och teknik. Bilar kommer därför att fortsätta att bli mer komplexa och effektiva, vilket innebär att stora motorer snart kommer att upphöra att existera och ersättas av hybrider och elmotorer helt och hållet.

Reglerna för fotgängare och krocksäkerhet blir också allt strängare, vilket innebär att även den yttre utformningen av bilar snart kommer att bli mer restriktiv. Aerodynamik är en viktig faktor när det gäller effektivitet, vilket innebär att futuristiska bilar kommer att använda en mer glidande design.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts