Aiways vs Polestar – vilken är bäst?

Aiways är ett kinesiskt startup-företag för elbilar som fokuserar på att göra elbilar för den breda massan och samtidigt göra dem konkurrenskraftiga ur teknisk och bekvämlighetsmässig synvinkel. Det bästa med Aiways modeller är att de är stora i både sitt- och lastutrymme samtidigt som de är billigare än vissa av sina mer återhållsamma konkurrenter.

Polestar å andra sidan fokuserar på att göra lyxiga elbilar som är starkt influerade av moderna Volvomodeller. Detta är både bra och dåligt eftersom Polestar-modellerna utnyttjar en beprövad strategi för att tillverka lyxbilar även om den övergripande varumärkesseparationen är ganska tunn för tillfället.

Både Polestar och Aiways gör sitt bästa för att konkurrera med Tesla och alla andra vanliga elbilsmärken från både lyxsegmentet och det mer massproducerade segmentet.

På det hela taget tillverkar Polestar bilar av bättre kvalitet medan Aiways tillverkar mer värdeorienterade bilar som faktiskt erbjuder mer för pengarna. När det gäller utrymme är Aiways mycket bättre än Polestar, men Polestar är mycket bättre än Aiways när det gäller komfort, lyx och varumärkesattraktion.

Aiways – en översikt över varumärket

På drygt tre år lyckades Aiways designa och bygga en konkurrenskraftig elbil från grunden. Detta är inte precis något man ser ofta då vissa märken som Mazda inte ens kan göra en konkurrenskraftig elbil även efter nästan 100 år av biltillverkning.

Aiways erbjuder för närvarande några olika modeller men den mest populära är U5 crossover/SUV. U5 finns i två trims, standard trim och en premium trim modell som är separerade i utrustningslistan och priset. Båda kommer med ett 63 kWh-batteri som ska klara ungefär 250 mil mellan laddningar.

  Hur länge räcker Aiways-batteriet?

Det tar cirka 30 minuter att ladda U5 från 20 % till 80 % om du stöter på en snabb DC-laddare. En långsam växelströmsladdare kan ladda bilen från 20 % till 80 % på cirka 8-10 timmar. Alla Aiways-modeller har en enda elmotor med en effekt på 150 kW (204 hk) och ett vridmoment på 310 Nm.

På det hela taget tillverkar Aiways konkurrenskraftiga bilar som erbjuder något av det bästa förhållandet mellan pris och kvalitet bland de helelektriska bilar som finns på marknaden. De är alla större och rymligare än sina konkurrenter samtidigt som de erbjuder hyfsad teknik och byggkvalitet.

Polestar – en översikt över varumärket

Polestar är ett svenskt elbilsföretag som är starkt uppbackat av Volvo, vilket innebär att det inte direkt är en startup. Dessutom är Polestar fokuserat på att göra lyxiga elbilar som både kostar mer och är mycket mer åtråvärda än Aiways modeller.

Den för närvarande mest populära Polestar-modellen är Polestar 2 som finns i två batteristorlekar, ett mindre 64 kWh-batteri och ett större 78 kWh-batteri. Modellen med lång räckvidd klarar mellan 220-270 mil mellan laddningar beroende på din energiförbrukning och hur du kör bilen.

Den mest kraftfulla Polestar 2-modellen har en effekt på 300 kW (408 hk) och ett vridmoment på 660 Nm. Du kan ladda Polestar 2 fullt ut med en 140 kW snabbladdare från 10 % till 80 % på cirka 30 minuter, medan en långsam växelströmsladdning tar cirka 8-10 timmar.

  Kan man ladda en elbil hemma?

På det hela taget tillverkar Polestar bilar av högre kvalitet som är både mer åtråvärda och snyggare både invändigt och utvändigt. Ett realistiskt pris på vägen för Polestar 2 är dock minst 10 000 dollar högre än Aiways U5.

Polestar vs Aiways – Vilken ska du köpa?

Polestar och Aiways är inte precis huvudlösa konkurrenter inom elbilssegmentet eftersom Polestar har en mer premiumkänsla jämfört med Aiways. Därmed inte sagt att Aiways gör dåliga bilar, men de är inte lika bra som Polestars bilar är.

Du bör köpa Aiways U5 om du inte är intresserad av lyx och attraktionskraft och allt du vill ha är en pålitlig elektrisk vardagsbil som pendlar till vardags. Du bör dock köpa Polestar 2 om du vill unna dig något bättre och något mycket mer raffinerat.

Komfortskillnaderna mellan dessa två är verkligen märkbara, vilket innebär att om du tillbringar mycket tid med att köra bil är Polestar 2 det självklara valet. Om du däremot vill ha värde och utrymme är Aiways det självklara valet.

FAQ-avsnitt

Är kinesiska nystartade elbilsmärken värda att köpa?

Sedan Tesla satte fart på elbilssegmentet ser vi nya märken som gör sitt bästa för att komma med framtidens bästa elbil. Många av dessa nystartade företag som NIO, XPeng eller Aiways kommer från Kina eftersom Kina är fast beslutna att bli en av de mest framgångsrika elbilstillverkarna på planeten.

De flesta av dessa elbilar befinner sig i ekonominivån av elbilar, vilket innebär att de mestadels riktar sig till det lägre skiktet av köpare. elbilar tillverkade av dessa företag är vettiga om du bara vill ha en pålitlig elbil utan att spendera en massa pengar. Dessa bilar är oftast lite tråkiga, men de är perfekta som vardagliga A till B-arbetshästar.

  Aiways vs BMW - vilken är bäst?

Kommer Aiways att bli mer populära i framtiden?

Aiways kommer nästan säkert att bli mer populärt i framtiden eftersom deras marknadsstrategi verkar fungera i Europa. Det är inte många kinesiska märken som lyckas samla tillräckligt intresse i Europa, men det verkar som om Aiways gör det.

Vi får vänta och se hur väl Aiways kommer att klara sig i USA, men med tanke på att elbilsmarknaden behöver billiga elbilar kommer de sannolikt att bli riktigt populära.

Vilka är alla Aiways-modellerna?

Aiways erbjuder för närvarande endast två modeller medan en tredje modell snart kommer att följa. Aiways U5 är den första Aiways-modellen och U6 Coupe är den andra. Skillnaderna mellan dessa två är minimala och U6 är mer eller mindre en snyggare version av U5.

Aiways har även visat upp konceptet U7 som bör se dagens ljus som produktionsmodell under nästa år eller så. Säkerligen kommer Aiways att erbjuda många fler modeller under de kommande 3-5 åren som även bör inkludera sedans och kompaktbilar.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts