Aiways vs BMW – vilken är bäst?

Aiways är ett kinesiskt nystartat elbilsföretag medan BMW är ett av de mest kända bilmärkena på planeten. Som sådant är BMW mycket mer åtråvärt och erbjuder bilar av högre kvalitet i alla tänkbara segment. BMW erbjuder alla typer av bilar och alla kostar mycket mer pengar och är bättre på nästan allt de gör.

Aiways erbjuder för närvarande endast två modeller, U5 och coupé-SUV:n, U6. Båda dessa kostar betydligt mindre pengar än BMW iX som är den närmaste konkurrenten U5. Aiways fokuserar på att göra billiga och intuitiva elbilar för massorna medan BMW är bosatt i lyxbilssegmentet som är mycket dyrare och mer krävande.

Skillnaderna i varumärkesattraktion mellan dessa två är betydande eftersom BMW erbjuder konkurrenskraftiga premiumbilar i årtionden i nästan alla segment. Att jämföra dessa två är som att jämföra Samsung med billiga kinesiska nystartade smartphoneföretag som ingen vet att de ens existerar.

Det betyder dock inte att Aiways tillverkar dåliga bilar, tvärtom, Aiways tillverkar faktiskt bilar som ger dig mycket värde för pengarna. Hur som helst kan de inte matcha BMW när det gäller komfort, lyx, stil, attraktionskraft, körning, säkerhet, teknik eller något annat för den delen.

Aiways – Översikt över varumärket

Aiways är ett av många nya kinesiska elbilsstartupmärken som fokuserar på att göra billiga elbilar för massorna. Även om det finns en del negativt kring Aiways-modellerna, som till exempel undermåliga säkerhetsbetyg, är det bra bilar överlag och de förtjänar sin plats i elbilsspelet.

De två nuvarande Aiways-modellerna bör kosta mellan 45 000 och 50 000 dollar när de når den amerikanska marknaden inom några månader. U5 är en mellanstor crossover/SUV medan U6 är en mer coupéliknande crossover/SUV som är mer eller mindre likadan som U5.

  Bästa begagnade BMW 5-serien att köpa

Båda dessa kommer med ett 63 kWh-batteri som klarar cirka 250 WLTP-mil mellan laddningar. Det tar cirka 30 minuter att ladda U5 från 20 % till 80 % om du hittar en snabb DC-laddare. Om du vill långsamladda U5 via ett växelströmsuttag i hemmet får du räkna med 8-10 timmars laddning.

På det hela taget tillverkar Aiways konkurrenskraftiga och billiga bilar som verkar väcka stort intresse i Europa. De är dock inte alls lika raffinerade inte eftertraktade som BMW:s modeller är och det kommer troligen att förbli så under många år framöver.

BMW – Översikt över varumärket

BMW är en av de mest populära biltillverkarna i världen generellt sett, vilket innebär att BMW:s varumärkesattraktion ligger långt över allt som Aiways någonsin kan erbjuda. BMW:s varumärkesattraktion bygger på att företaget har tillverkat konkurrenskraftiga lyxbilar i nästan 100 år, medan Aiways bara började tillverka bilar för tre år sedan.

BMW erbjuder för närvarande dussintals modeller som sträcker sig från små hatchbacks till fullstora lyxiga SUV:er, sportbilar och flaggskeppsbilar i fullstorlek. Praktiskt taget varje lyxsegment erbjuder en konkurrenskraftig BMW-modell och det är en konstant för många decennier.

Den närmaste konkurrenten till U5 är BMW iX som kostar 83 200 dollar och är bättre än U5 i nästan alla avseenden. IX har ett enormt batteri på 111,5 kWh som borde räcka till en räckvidd på 324 mil, vilket givetvis är mycket bättre än U5.

  Varför är elbilar bättre än gasbilar?

Det kommer inte som någon överraskning eftersom BMW tillverkar lyxbilar som alltid är inriktade på att tänja på gränserna. Även om Aiways verkar vara ett lovande märke är de inte alls lika åtråvärda eller välbyggda som BMW.

Lyxiga elbilsvarumärken vs kinesiska billiga elbilsvarumärken för startup-företag.

BMW, Audi, Porsche, Lucid, Tesla, Polestar och Rivian är alla inriktade på att göra lyxiga elbilar som ibland kostar två, tre eller till och med fem gånger så mycket som Aiways U5. Dessa bilar tenderar att erbjuda mycket mer räckvidd, kraft, lyx och teknik jämfört med alla kinesiska startup-elbilsmärken.

Att jämföra dessa två grupper innebär praktiskt taget att man jämför de allra bästa elbilarna på marknaden med de allra billigaste elbilarna på marknaden. De är världar ifrån varandra i nästan alla segment och den enda likheten mellan dessa två grupper är att de erbjuder en ratt och fyra hjul.

Men om du inte är intresserad av lyx och bara vill ha en daglig pendlare bör du välja Aiways U5. Om du däremot vill ha de allra bästa och mest avancerade elbilarna som kan köpas för pengar måste du gå via den lyxiga elbilsvägen.

FAQ-avdelning

Varför ska jag köpa Aiways U5?

Du bör köpa Aiways U5 om du helt enkelt vill ha en elbil från A till B som inte kräver någon form av specialbehandling. Det är en av de mest värdeorienterade elbilar som man kan köpa för pengar just nu, så det är vettigt att överväga en sådan för dem som inte är intresserade av den lyxiga och tekniska aspekten av elbilsägande.

  BMW 328i vs. 320i - vilken är bäst?

Aiways U5 erbjuder allt man kan önska sig av en 2021-bil med tanke på att den kommer med nästan alla ADAS samtidigt som den kostar en hel del mindre än något med ett lyxigare märke. Bilar som Aiways U5 är gjorda för människor som inte bryr sig så mycket om bilar och som helt enkelt vill ha en transportanordning från A till B.

Varför ska jag köpa en BMW iX?

Du ska köpa BMW iX om du vill ha en lyxig elbil SUV som kan göra allt. Med ett massivt batteri erbjuder iX tillräckligt med räckvidd för både långväga cruising och en veckolång pendling i stan. Den kommer också med toppmodern teknik packad i en lyxig hytt som är full av kvalitetsmaterial och alla möjliga prylar.

Det är en bekväm och rymlig SUV som kan få dig att känna dig speciell, och det är något som inget kinesiskt elbilsstartupmärke kan göra.

Kommer Aiways någonsin att konkurrera med BMW?

Chansen att Aiways lyckas konkurrera med BMW under de kommande decennierna är ganska liten om BMW fortsätter att göra lyxiga elbilar. Det tar lång tid för ett varumärke att samla tillräckligt med varumärkesattraktion för att kunna konkurrera med BMW, särskilt om de inte tillverkar lyxbilar.

Tesla är utan tvekan det mest eftertraktade elbilsmärket på marknaden, men inte ens Tesla kan mäta sig med BMW när det gäller allmänt varumärkesintresse. BMW är en bilikonen och Aiways kommer knappast någonsin att nå upp till den statusen.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts