Varför är elbilar bättre än gasbilar?

För vissa är det som att jämföra elbilar och gasbilar som att jämföra äpplen med apelsiner. Men för andra är jämförelsen naturlig eftersom elbilar är något av ett nästa steg i bilindustrin. Vi befinner oss bara i början av elbilsepoken, och det finns många olika fördelar med elbilar.

ICE-bilar (förbränningsmotorer) blir mer och mer själlösa tack vare de allt mer restriktiva bestämmelserna om utsläpp och buller. Och om några decennier kanske vi till och med kommer att tycka att ICE-bilar är rester av det förflutna, en sedan länge bortglömd stegsten mot en renare framtid.

I takt med att infrastrukturen för elfordon fortsätter att förbättras och priserna på elfordon börjar sjunka kommer den verkliga övergången att ske. Men redan nu, om du vill vara en av framtidens fyrbåk, kan du köpa en elbil redan nu ha många fördelar.

Prisvärdighet för elfordon

Just nu finns det inte så många EV-alternativ där ute, men EV:er blir långsamt mindre och mindre dyra att köpa, underhålla och reparera. EV:s berättigar dig också till många statliga skattesänkningar och bidrag, och de är också enklare i sin konstruktion vilket innebär att de är lätta och billiga att reparera.

EV:er erbjuder inte många rörliga delar, och de rörliga delarna är det första som slits på en ICE-bil. Dessutom kräver elbilar inga oljebyten, inga smogtester, och livslängden för en elbil kommer med största sannolikhet att överträffa en ICE-bil.

Miljöaspekten

Den främsta motivationen för EV-industrin är förmodligen ”bristen” på skadliga konsekvenser för miljön. EV-produktion är inte koldioxidneutral, och det är ett faktum. Men EV-produktionen går långsamt mot en mer koldioxidneutral och miljövänlig framtid.

EV är en lovande start för att globalt ta itu med klimatförändringarna. Utsläppen från avgasröret är obefintliga och det finns inga smutsiga bränslen som förorenar miljön. Det är också värt att nämna att vissa städer kräver att du betalar en trängselavgift i stadskärnan, och en EV behöver inte betala sådana avgifter.

  Vilken liten bil har bäst markfrigång?

Comfort

Knappast någon kan säga att en Rolls Royce, en Bentley eller till och med en Mercedes S-klass inte är bekväm och tyst. Varumärken som Rolls Royce lägger ner mycket forskning och utveckling på att göra aktiva motorfästen och massor av andra metoder för att motorns vibrationer och bullerföroreningar ska kunna förnekas.

En elbil har inget motorljud, vilket innebär att det teoretiskt sett inte finns något behov av sådana extrakostnader inom elbilsindustrin. Elbilar erbjuder också massor av vridmoment när som helst, vilket också bidrar till en bekväm körupplevelse.

Prestanda

Prestanda är förmodligen en av de största särskiljande faktorerna mellan elbilar och bilar med förbränningsmotor. Elmotorer producerar 100 % av kraften när som helst och var som helst. Medan en förbränningsmotor å andra sidan måste nå ett visst varvtalsområde innan den kan producera toppeffekt.

Detta innebär att en elbil ger dig 100 % effekt när som helst, medan en bil med förbränningsmotor ger dig toppeffekt vid ett visst varvtal. Allt detta innebär att en elbil alltid kommer att vara mer lyhörd och snabbare att accelerera, vilket en elbil helt enkelt inte kan matcha.

EV-privilegium

”EV Privilege” är en ny term som skapats för att beskriva alla de fördelar du får som EV-ägare jämfört med en ICE-ägare dagligen. Gratis offentlig laddning, särskilt tilldelade parkeringsplatser för elfordon, särskilda körfält för elfordon, alla dessa aspekter blir långsamt en av de största motivationsfaktorerna för att överväga ett elfordon som din nästa bil.

  Bästa elbilar för en första bil

EV:s är också befriade från många olika avgifter i städerna, som de tidigare nämnda trängselladdarna, och de kan också köra genom vissa stadskärnor, medan ICE-bilar helt enkelt inte kan göra det på grund av föroreningsbestämmelserna.

Lågt underhåll

Elbilar har färre rörliga delar jämfört med en ICE-bil. Detta innebär bara att slitaget på sådana delar inte är lika vanligt eller intensivt. Elbilar behöver inga oljebyten, inga kontroller av växellådan eller påfyllning av trans-olja, och tack vare den regenerativa motorbromsningen håller elbilsbromsarna också mycket längre.
Det största problemet med en EV är batteriet, eftersom batteriet kan kosta tiotusentals dollar, men de är vanligtvis under garanti i 8-10 år/100 000 miles, så medan de är nya är EV billigare att driva, avsevärt billigare.

Statliga bidrag och skattesänkningar

En av de största motiveringarna för att överväga en EV är också de statliga bidragen och skattesänkningarna om du väljer att köpa en ny EV. Vissa länder kan subventionera 10, 20, 30 eller till och med 50 % av priset, vilket är en stor anledning att överväga en EV.

Förutom sådana statliga bidrag erbjuder vissa länder också rabatterade registrerings och försäkringar, eller så gör de dig berättigad till alla möjliga typer av skatteåterbäring. Du bör informera dig om vad ditt land kan ge dig om du väljer en EV.

FAQ-avdelning

Är elbilar lättare att leva med?

Inte direkt. Infrastrukturen för elfordon är inte tillräckligt avancerad för större delen av planeten och det är bara vettigt att äga ett elfordon om du kan ladda det hemma utan problem. Elbilar lider av räckviddsångest och långa tankningstider, och detta gäller särskilt om du överväger att använda en elbil för längre resor.

  Tio bilar som du inte bör köpa nya (köp dem istället begagnade)

Det finns många frågetecken när det gäller reservdelar och återförsäljningsvärde, eftersom batterierna är komplicerade och dyra att byta ut. Det är förmodligen bättre att vänta några år med att köpa en EV om du bara äger en enda bil.

Är elbilar bättre än hybrider?

Just nu verkar hybrider vara det bästa alternativet om du reser långa sträckor, men ändå vill ha en miljövänlig transportanordning. Hybrider är det perfekta mellantinget innan övergången till elfordon börjar ske i större skala.

Hybrider måste också laddas upp regelbundet om du vill dra nytta av alla fördelar med överkomlighet och effektivitet. Hybrider börjar långsamt omfatta större delen av bilindustrin, och nu är det perfekta tillfället att överväga en sådan.

Är bilar som drivs av fossila bränslen nära slutet?

Just nu är bilar med förbränningsmotorer inte alls i närheten av slutet. Infrastrukturen för elbilar är inte färdig och användarvänligheten är fortfarande inte jämförbar. Det tar fem minuter att tanka en ICE-bil och ger dig hundratals och åter hundratals mils räckvidd på ett ögonblick.

Reservdelar är lätt tillgängliga, och slitageaspekten av en ICE-bil är väldokumenterad. Många tillverkare räknar med att tillverkningen av bilar med elektrisk drivmedel kommer att upphöra under det närmaste decenniet eller två, men detta är fortfarande ganska ambitiöst och svårt att uppnå.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts