Kör elbilar annorlunda?

Elbilar är verkligen annorlunda att köra både långsamt och snabbt. Elmotorer erbjuder helt andra för- och nackdelar jämfört med ICE-bilar, vilket innebär att det är mer likt att köra en elbil än att köra en bil att köra en skoter.

Till att börja med har elbilar ingen traditionell växellåda vilket innebär att det inte finns några manuella elbilar. Dessutom erbjuder elmotorer 100 % av kraften i varje ögonblick vilket är en stor skillnad mot en förbränningsmotor som måste förstöra innan den ger optimal kraft.

Elbilar är inte lika snabba som bilar med förbränningsmotorer eftersom de tenderar att lida i toppskiktet, även om de är mycket mer kapabla när det gäller 0-60 mph-tider. De har också specifika elbilsfunktioner som regenerativ bromsning, vilket till och med kan innebära att du kan köra en elbil genom att bara använda en enda pedal.

Elbilar tenderar också att vara mycket tyngre och de arrangerar tunga drivlinjekomponenter på ett annat sätt. Detta innebär att elbilar har en låg tyngdpunkt samtidigt som de är tyngre, medan en ICE är lättare men vanligtvis har en högre tyngdpunkt.

Specifika för elbilskörning – Kör långsamt

De flesta av oss kör våra bilar i staden, vilket innebär att vi sällan någonsin överskrider hastigheter på mer än 80 km/h om vi inte kör på motorvägen. Om du är van vid att köra en elbil är du väl medveten om hur en vanlig pendling ser ut i en elbil eftersom du ständigt växlar/hör hur växlarna läggs i.

En elbil har inga traditionella växlar, vilket innebär att du inte kommer att känna att några växlar läggs om. Dessutom producerar elbilar inget buller eller vibrationer, vilket innebär att en elbilskörning tenderar att kännas lite onaturlig och mer ivrig.

  Är Tesla bättre än BMW?

Den största skillnaden kommer dock med utnyttjandet av system som regenerativ bromsning som använder dragmotorer för att bromsa bilen även utan att använda bromsarna. Eftersom de flesta elbilar gör det möjligt för dig att skräddarsy hur mycket regeneration du vill ha kan du teoretiskt sett till och med köra en elbil med en enda pedal.

För vissa känns elbilar som glidare eftersom de kan erbjuda en jämnare körning. På det hela taget känns elbilar annorlunda när man kör långsamt, så mycket att de inte ens känns som en bil.

Specifika egenskaper hos elbilskörning – Att köra fort

Om du färdas i en konstant motorvägshastighet på 70mph är det mindre troligt att du märker en stor skillnad mellan en elbil och en ICE-bil förutom bullret och eventuella motorvibrationer. Elbilar tenderar dock att vara mycket halare, vilket innebär att de borde vara tystare.

Detta är viktigt eftersom du med en elbil inte har en motor som kan brumma ut många mekaniska ljud som du annars skulle höra med en ICE-bil. När det gäller körprestanda är elbilar och bilar med motorvärmare en värld åtskilda eftersom elbilar tenderar att accelerera snabbare men har lägre topphastigheter.

Att ha en 0-60mph på mindre än 3 sekunder är ganska vanligt för en elbil medan de flesta ICE-bilar med en hastighet på mindre än 3 sekunder är superbilar. Dessutom är elbilar tunga och det är något som du definitivt kommer att känna i kurvorna, men inte på samma sätt som i en tung ICE-bil.

  Bästa bilen för nyblivna föräldrar

Eftersom elbilar tenderar att packa sina batterier lågt ner garanterar det en låg tyngdpunkt vilket också garanterar att bilen känns ganska dynamisk trots att den är ganska tung.

Skillnader mellan elbilar och bilar med motorvärmare i vardagen

Att äga en elbil innebär många fördelar och nackdelar jämfört med en bil med motor. De erbjuder vanligtvis mer bagageutrymme eftersom de inte har någon motor framme. De behöver laddas då och då och det är helt annorlunda jämfört med en ICE-bil.

Att åka på en långresa är fortfarande mycket enklare med en ICE-bil eftersom du kan tanka den på några minuter och njuta av en längre räckvidd. En elbil tar lång tid att ladda om du inte hittar den snabbaste tillgängliga och fungerande laddaren på din rutt.

Allt detta innebär att du måste planera dina resor lite noggrannare för att inkludera laddningsstopp. Många städer runt om i världen tar ut trängselavgifter, vilket inte är något du behöver oroa dig för med en elbil.

Slutligen erbjuder de flesta städer också särskilda elbilsparkeringar, vilket inte är något du kan njuta av med en ICE-bil.

FAQ-avdelning

Är det värt att köpa en elbil år 2021?

Att köpa en elbil år 2021 beror på en myriad av olika faktorer, till exempel din tillgång till en väggladdare eller pålitlig tillgång till pålitlig laddningsinfrastruktur. Om du har möjlighet att montera en väggladdare i ditt garage och använda den för dina dagliga behov av elbilsladdning är det mycket vettigt att köpa en elbil.

  Vilken är den billigaste elbilen?

Om du å andra sidan inte kan använda en väggladdare eftersom du parkerar en bil på gatan eller om ditt garage inte erbjuder något uttag av något slag är det inte lika bra. Om det område du bor i dessutom inte erbjuder någon pålitlig laddningsinfrastruktur och du vill använda en elbil som din enda bil är det bättre att hoppa över den helt och hållet.

Varför ska jag köpa en elbil i stället för en laddhybridbil?

En elbil är nästa steg efter en plug-in hybrid mot en helt koldioxidfri bil. Om du är någon som redan har hyfsad erfarenhet av en plug-in som innebär att du ständigt förlitar dig på elmotorn bör du kunna övergå smidigt till en elbil.

Om du däremot inte har någon erfarenhet av varken en plug-in eller en elbil är det bäst att först välja en plug-in och senare gå över till en fullständig elbil när du är bekant med batteridrivna bilar.

Är elbilar bättre prestandabilar än bilar med motor?

När det gäller direkt grunt och accelerationshastigheter är de det. Det är dock den enda aspekt där en elbil med hög prestanda är bättre än en bil med hög prestanda. En traditionell bensindriven bil erbjuder fler nivåer av engagemang som gör körupplevelsen mycket roligare.

Dessutom tenderar traditionella ICE-bilar att vara betydligt lättare, vilket innebär att de både är snabbare på topp och bättre på att hantera.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts