Vilken Mercedes GLK är bäst, diesel eller gas?

Vilken Mercedes GLK är bäst, diesel eller gas?

Om du är på jakt efter en GLK är valet av rätt motor ett av de viktigaste besluten du måste fatta. GLK erbjuds med några olika diesel- och gasalternativ, och att välja rätt beror främst på hur du kommer att använda fordonet och på motorns kraft, tillförlitlighet och effektivitet.
GLK lades ned 2016 och ersattes av en helt ny modell, GLC. GLK är fortfarande ett populärt alternativ i segmentet för begagnade små SUV:er. Dieselmotorerna som erbjuds i GLK verkar visserligen vara ett effektivare alternativ, men de brister när det gäller tillförlitlighet.

Dieselmotorer i GLK

De två mest populära dieselversionerna av GLK är GLK 350 och den mindre kraftfulla GLK 250 BlueTec. Grundpriset för GLK 350 var cirka 40 000 dollar och GLK 250 kostade cirka 38 000 dollar, men båda dessa kan hittas på begagnatmarknaden för mycket mindre än så.

GLK 250 BlueTec

GLK 250 BlueTec har en 2,1-liters 4-cylindrig motor kopplad till en 7-växlad automatlåda med en effekt på 208 hk. GLK är ganska effektiv när det gäller bränsle, eftersom den här modellen lätt ger omkring 28MPG, vilket är ett ganska bra resultat med tanke på vikten och åldern på modellen i fråga.

GLK 350 CDI 4-Matic

GLK 350 CDI 4-Matic erbjuds med en 3-liters V6-turbomotor som också är kopplad till en 7-växlad automatlåda med en respektabel effekt på 220-231 hk, beroende på modellår. 350 erbjuder också en hygglig bränsleeffektivitet på cirka 25MPG.
Mellan de två är GLK 350 4-Matic ett bättre alternativ på grund av den betydande ökningen i effekt och tillägget av 4-Matic fyrhjulsdriftssystem, samtidigt som den fortfarande är ganska jämförbar i bränsleeffektivitetsresultaten.

  Mercedes 300d tillförlitlighet - är det en pålitlig begagnad bil?

Gasdrivna GLK-motorer

GLK 350 4-Matic

Den mest populära gasdrivna GLK-modellen är GLK 350 4-Matic som erbjöds som en 3,5-liters V6-motor kopplad till en 7-växlad automatlåda med cirka 270-306 hästkrafter, beroende på modellår. 350 4-Matic återvänder på cirka 22MPG vilket fortfarande är en ganska hygglig siffra för en gasdriven motor.

GLK 300 4-Matic

Om du vill ha ett mer effektivt gasalternativ kan GLK 300 4-Matic, med en 3-liters V6-motor med respektabla 231 hästkrafter som också är kopplad till en 7-växlad automatisk växellåda, vara ett bättre alternativ. GLK 300 4-Matic kan realistiskt sett ge cirka 24MPG, vilket är ganska hyggligt för en bensindriven SUV.
Mellan de två är 350:an ett bättre alternativ eftersom det är en motor som används i många olika Mercedes-modeller, och den erbjuder bättre tillförlitlighet som sådan.

Diesel vs gas

Den ovan nämnda statistiken berättar bara halva historien, eftersom bränsleeffektiviteten och tillförlitligheten båda är mest beroende av den specifika bilen. Det finns en hyfsad mängd bevis som visar att gasmotorer är mest tillförlitliga, men både gas- och dieselmotorer bör inte innebära några större problem om de underhålls på rätt sätt.
Med detta sagt kostar en dieselmotor vanligtvis mer att reparera, även om de är effektivare och billigare att driva. När du bestämmer dig mellan de två bör du också ta hänsyn till användningsscenariot. Om du mestadels kör i staden kan en gasdriven motor vara effektivare.
Om du däremot kör mestadels på motorvägen är diesel ett mycket bättre alternativ eftersom en dieselmotor vanligtvis arbetar mycket mindre vid högre hastigheter, på grund av det högre vridmomentet som en dieselmotor erbjuder. Dessutom brukar en bil med dieselmotor avskrivas mycket långsammare och hålla längre också.

  Bästa Mercedes hybridbilar

Fler saker att veta när du väljer bil

Ska jag spendera mer och köpa GLC i stället för GLK?

Det beror på. GLC är definitivt en bättre bil i alla avseenden. Det är en mer raffinerad bil både estetiskt och tekniskt sett. Dessutom erbjuder GLC mycket mer utrymme i alla kategorier och är mycket mer tekniskt avancerad.
GLC är en bättre bil på i stort sett alla sätt, förutom priset förstås. Om du i första hand letar efter en pålitlig, prisvärd familjehämtare och inte bryr dig om det senaste och bästa som Mercedes har att erbjuda, är en GLK i gott skick fortfarande ett utmärkt alternativ.

Är en gasbil bekvämare än en dieseldriven bil?

En dieseldriven motor låter mycket annorlunda än en gasdriven bil. Därför är en gasdriven variant vanligtvis mycket tystare och ljudet är mycket mer raffinerat. Om du planerar att bogsera med din bil är en dieselmotor mycket bättre eftersom den erbjuder mer vridmoment och arbetar mindre i processen.
Bekvämligheten beror främst på kraften och den mjuka och lätta körningen, eller den så kallade ”wafan”. I det här fallet bör en större och kraftfullare motor ge en bekvämare körupplevelse.

Är diesel billigare än gas och vilket bränsle är mer miljövänligt?

En dieseldriven bil är dyrare när man köper ny eller begagnad, men den ger bättre bränsleeffektivitet och koldioxidresultat. Om du planerar att äga bilen under en längre tid kommer kostnaderna sannolikt att jämna ut sig om det inte finns några större tillförlitlighetsproblem att oroa sig för.
Men en dieseldriven motor är förvisso en större förorenare, även om den ger bättre bränsleeffektivitet. I början ansågs en dieseldriven bil vara ett mer miljövänligt alternativ jämfört med en gasdriven bil.
Men den största förorenaren i en dieselmotor är kvävedioxid, en skadlig förorening som en gasdriven motor kan filtrera så mycket som 70 % av genom en trevägskatalysator. Det är helt enkelt mycket lättare att hålla en gasdriven motor ren än att hålla en dieseldriven motor ren.
I USA kostar bensin och diesel ungefär lika mycket. Ibland varierar dessa priser, men i allmänhet är de ganska lika. I Europa däremot är en diesel vanligtvis billigare än bensin.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts