Vilken bil är bäst för dåliga vägar?

På de flesta platser i världen är vägarna rent av dåliga, och om du kör din bil dagligen på sådana vägar kan det öka slitaget på viktiga komponenter i bilen avsevärt. Du kan antingen anlita en privat vägunderhållstjänst eller välja en bil som ska klara av dessa vägar så bra som möjligt.

Man skulle kunna tro att dåliga vägbeläggningar bara borde förknippas med avlägsna landsvägar eller länder i tredje världen, men många vitala storstadsområden som New York erbjuder en undermålig vägbeläggningskvalitet. Och mer än 25 % av människorna där ute har lyckats skada sina bilar på sådana ytor.

I de flesta fall kommer du bara att känna obehag, men ibland kan du skada dina hjul, däck eller bilens undersida, så mycket att det till och med kan kräva en helt ny uppsättning hjul och däck.

Bilar som Fiat Panda, Dacia Duster, Toyota RAV4 eller Honda CR-V är alla populära och prisvärda alternativ som borde klara sig bra på ojämna vägbanor. Om du vill ha en lyxigare bil är Audi A4 Allroad, Volvo S90, Mercedes Benz S-klass eller Range Rover också gjorda för att klara av sådana omständigheter.

Fiat Panda

Fiat Panda är något av en legend när det gäller körning på och utanför vägarna. Även om du aldrig skulle tänka på det när du lägger ögonen på Panda kan den här bilen verkligen ta sig fram överallt. Detta beror främst på magra däck och en övergripande lättviktskropp.

Panda är också utrustad med en anständig uppsättning tjockt gummi och legeringar som kan korsa mycket mer förrädisk terräng än bara några gropar och farthinder. Och även om något skulle hända kan Panda tack vare sitt relativt låga pris repareras billigt på nolltid.

  Är hybrider bra för långdistansbilar?

Dacia Duster

Dacia Duster är en okonstlad rakryggad mest värdeorienterad SUV som finns. Men samtidigt är Duster en riktig SUV, och tjockleken på dess hjul och däck kommer väl till pass på dåligt asfalterade eller till och med oasfalterade vägar.

Duster är gjord för att säljas, underhållas och köras billigt, och det är en perfekt kombination för vägar som skulle kunna döda undersidan av din bil. Dacia är inte utrustad med luftfjädring eller lättviktshjul, vilket innebär att Duster till största delen är av stål, och det är vad du vill ha när du tar dig an sådana vägar.

Toyota RAV4

Toyota RAV4 är en av de mest populära kompakta SUV:erna någonsin tack vare en stark tillförlitlighet och ett relativt överkomligt pris. RAV4 är inte på något sätt en lyxbil, men jämfört med Duster känns RAV4 som en Rolls Royce.

Men det betyder inte att RAV4 är mer bräcklig eller oförlåtande, kanske till och med tvärtom eftersom RAV4 är en av de mest pålitliga kompakta SUV:erna på marknaden. Förutom tjocka däck och hjul är RAV4 gjord för att klara måttlig terräng i viss mån, vilket borde räcka för några gropar.

Audi A4 Allroad

Även om alla dessa ovan nämnda bilar bör erbjuda dig en ganska pålitlig plattform är de inte gjorda för personer som vill uppleva lite lyx i processen, och Audi A4 All-Road kan vara den allra bästa blandningen av lyx, praktiska egenskaper och nytta.

All-Road-versionen erbjuder en upphöjd och förstärkt fjädring som lätt bör klara av grusvägar och något offroad-underlag, och det extra skyddet under kroppen och i hjulhusen kommer också väl till pass. Utöver detta är den som vilken annan A4 som helst där ute.

  Varför luktar min bil som ruttna ägg

Volvo S90

Om du föredrar en mellanstor sedan är Volvo S90 ett perfekt val eftersom den erbjuder komfort framför allt. S90 är inte utformad för att erbjuda en blandning av sportighet och komfort som vissa av dess konkurrenter som till exempel BMW 5-serien gör, utan S90 fokuserar snarare enbart på komfort.

Och sådana skillnader är tydligast när det gäller dålig vägkvalitet. Dessutom erbjuder S90 bekväma stolsliknande säten som verkligen mjukar upp hårda stötar, och fjädringen är otroligt följsam, så pass att bilen inte borde rubbas av vanliga gropar i staden.

Mercedes Benz S-klass

Tack vare obscena avskrivningar kan du få den förra generationen S-klass för lika mycket som en ny Honda Civic nuförtiden. Men Civicen kan inte mäta sig med S-klassen när det gäller en båtliknande svävande fjädring som suger upp gropar som ingen annan.

S-klassen är helt enkelt så stor och så mjuk att gruskörning inte känns som vanlig gruskörning. Inga vibrationer förs in i kupén och föraren känner att han fortfarande kör på asfalterade vägar. En S-klass är ett föredöme när det gäller komfort, och den tidigare generationen S-klass är fortfarande med bland de bekvämaste bilarna på marknaden.

FAQ-avsnitt

Behöver jag en SUV för dåliga vägar?

Att välja en SUV som transportmedel bör inte enbart baseras på vilka typer av vägar du planerar att köra den. Som tidigare nämnts är vissa storstäder plågade av gropar, vilket borde tala för att köpa en SUV.

  Är det bättre att köpa eller leasa en bil när man är pensionerad?

Men du ska bara köra långsamt över ett potthål, och i sådana fall är det egentligen ingen skillnad mellan en SUV och någon annan bil som finns där ute.

Vilka typer av bilar bör jag undvika?

Du bör aldrig välja en superbil eller till och med en sportbil som din dagliga förare om du inte har tillräcklig vägbeläggning i ditt område. Dessa typer av bilar erbjuds med styv fjädring för sportigare körning, och dålig vägkvalitet kan ta död på dessa typer av bilar.

Om du stöter på ett potthål i din Ferrari bör du också vara medveten om att markfrigången på en super- eller sportbil vanligtvis är mycket sämre jämfört med alla andra bilar som finns där ute. Så det är bäst att du tänker dig för två gånger innan du köper en superbil.

Hur ofta skadar gropar en bil?

Det finns en vanlig missuppfattning om att gropar bara skadar hjul och däck. I verkligheten fördelas kraften på alla komponenter som är direkt kopplade till dina hjul och däck. Detta innebär att din styrning, fjädring, bromsar och många andra komponenter kan löpa stor risk.

Om du kör över ett potthål tillräckligt snabbt kan du i värsta fall till och med spränga ditt däck, vilket kan skicka dig av vägen. I de flesta fall skadar gropar vanligtvis hjulen, och om du inte är tillräckligt uppmärksam efteråt kan själva hjulet skada alla andra sårbara komponenter i din bil.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts