Är det bättre att köpa eller leasa en bil när man är pensionerad?

Det finns betydande för- och nackdelar med att köpa eller leasa en bil, särskilt om du är pensionär. Vissa säger att det är bättre att bara köpa den direkt så att du har en klar uppfattning om din ekonomi på lång sikt och att du är 100 % ägare till en bil.

Andra leasar hellre en bil, betalar månadsavgiften och har resten av sina pengar till annat. Med leasing har du nästan alltid råd med en bättre bil, och om det är det som är poängen med att köpa en ny bil bör leasing vara det rätta alternativet.

Dessutom har leasing ett par åldersrelaterade fördelar som gynnar pensionärer. Om du till exempel fortsätter att arbeta deltid efter pensioneringen kan du också dra nytta av olika avdrag för inkomstskatt.

För- och nackdelarna med att leasa eller köpa en bil beror också på hur du brukar använda din bil. Om du främst kommer att använda den för långväga körningar kan eventuella kilometerbegränsningar som vanligtvis är förknippade med leasing kanske få dig att välja att köpa bilen direkt.

Fördelar med leasing

Om du inte kan betala kontant för den bil du vill ha verkar leasing vara ett bättre alternativ. Månadsavgifterna och de allmänna bilkostnaderna bör vara lägre om bilen köps på ett förnuftigt sätt. Leasing kan göras med inte så mycket pengar, och det är något som du inte kan göra när du köper direkt.

En annan stor leasingfördel för medborgarna är möjligheten att gå ifrån ett leasingavtal mycket lättare jämfört med en finansieringsaffär eller ett direktköp. Livet är oväntat, och det finns många exempel där ute när någons behov förändras och man bara behöver en annan bil.

  Vilken är den snabbaste familjebilen?

Som äldre medborgare är det viktigt med lägre utgifter ur egen ficka. Ett leasingavtal täcker vanligtvis många olika förväntade och oväntade utgifter, t.ex. garantier och serviceavtal. Ibland behöver du inte ens betala för en ny uppsättning däck.

Leasingavtal är lätta att ta sig ur, och det är något att tänka på. Ingen av oss är odödlig, även om vi inte borde tänka på det, om du till exempel väljer ett finansieringsavtal när ditt slut kommer, kan bilens värde vara lägre än den skuldsatta summan, och det kan lämna dina arvingar med ett underskott.

Fördelar med att köpa en bil direkt

Fördelarna med att köpa en bil direkt är mycket mer uppenbara jämfört med leasing eller finansiering. Du äger bilen och kan göra vad du vill med den. Och det är något som äldre människor uppskattar mer jämfört med de yngre generationerna.

Känslan av att ha sin egen bil till 100 procent är värdefull för vissa, och det är verkligen lätt att förstå varför. Du har inga kilometerbegränsningar, om du gör en skada eller repa på bilen kan du reparera den eller låta den vara. Med en leasad bil har du inte sådana varor.

Om man plötsligt förlorar förmågan att köra bil är det oftast lättare och mer kostnadseffektivt att sälja en bil jämfört med att säga upp ett leasingavtal i förtid. Och att ha förmågan att behålla ett visst värde efteråt är viktigt.

  Vilken SUV har det bredaste förarsätet?

Allt beror på det specifika leasingavtalet och hur du och leasingbolaget kommer överens om att gå igenom ett eventuellt leasingavtal. Både köp och leasing har sina egna uppsättningar av nackdelar och fördelar, men det verkar som om du kan dra mest nytta av ett bra leasingavtal.

Begagnad eller ny bil

Sättet att skaffa en ny bil beror i hög grad på bilen i fråga. Om du köper en bil direkt är det i allmänhet en bättre idé att köpa en begagnad bil. Om du vill ha en helt ny bil är leasing att föredra, särskilt om bilen drabbas hårt av värdeminskning.

Avskrivning är den procentuella andel av värdet som en bil förlorar efter en bestämd period, vanligtvis tre eller fem år efter köpet. Bilar förlorar regelbundet upp till 50 % av sitt värde efter tre år, och värdeminskningen fortsätter bara när du samlar på dig fler mil.

Med en sådan enorm värdeförlust är det viktigt att kunna ta hänsyn till värdeminskningen när man köper en ny bil, och det är inte något man kan göra med ett direktköp, utan bara med särskilda leasing- eller finansieringsavtal.

Men om du är intresserad av en begagnad bil som redan har drabbats av en betydande del av värdeminskning, särskilt en certifierad begagnad bil med garanti, kan det verka som ett bättre ekonomiskt beslut att köpa den direkt, men först efter att du har övervägt alla möjliga leasingavtal.

  Bästa SUV:er för en första bil

FAQ-avsnitt

Vilka bilar är bäst för seniorer?

Seniorvänliga bilar erbjuder vanligtvis en upphöjd förarplats för att underlätta av- och påstigning och massor av intuitiva och lättförståeliga interiörfunktioner och tekniska lösningar. Seniorvänliga bilar är bekväma, mjuka och erbjuder säten som är lätt justerbara och skonsamma för ryggraden.

Sådana bilar är vanligtvis utrustade med en automatisk växellåda eftersom en manuell växellåda inte kan dra nytta av alla de senaste säkerhets- och komfortfunktionerna, t.ex. automatisk bromsning, adaptiv farthållare eller parkeringshjälpssystem.

Vilka bilar bör seniorer undvika?

Lågt hängande, stela, obekväma och högljudda superbilar och sportbilar eftersom dessa typer av bilar är svåra att köra för alla, även för de yngre generationerna. Dessa bilar är också vanligtvis dyra att köpa, underhålla och sälja efteråt.

Endast om du verkligen älskar dessa typer av bilar bör du överväga en sådan. Och även då bör du överväga den som lyckas erbjuda nivåer av komfort och allmän körglädje som motsvarar bilens pris.

Bör äldre personer överväga elbilar?

I teorin är elbilar något av en perfekt lösning för äldre personer. De är otroligt lätta att köra och har tillräcklig räckvidd för att klara av den vanliga dagliga pendling som är förknippad med äldre personer. De är billigare att äga om man laddar dem som det är tänkt.

Men de kan ibland vara lite för svårbegripliga och alltför futuristiska för en äldre person att förstå. Kanske är det bästa alternativet att bara överväga en hybridbil och kanske senare välja en fullfjädrad elbil.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts