Är hybrider bra för långdistansbilar?

Hybridbilar har blivit mycket populära under de senaste åren, och därför kan man fråga sig om en hybrid är en bra bil för långdistanskörning. Oftast är hybrider gjorda för urbana stadsmiljöer som innehåller mycket stopp-och-go-trafik.

Därför fungerar hybrider bäst i dessa miljöer, och de är inte i första hand gjorda för långkörning. Vissa hybrider är dock bättre på långkörning än andra, men ingen hybrid slår en större dieselmotor.

Hybrider är bättre för miljön, vilket innebär att hybridbilarnas popularitet bara ökar. Det är något oerhört eftersträvansvärt med att ha en bil som inte behöver ständiga bränslestopp, särskilt om man kombinerar det med eventuella statliga incitament och skattesänkningar.

Skillnaderna mellan hybridbilar och bilar med förbränningsmotorer är många, men den mest uppenbara är bränsleeffektiviteten. Medan ICE-bilar vanligtvis ger bättre MPG-resultat på motorvägen, ger hybrider bättre MPG-resultat i staden. Detta innebär också att en vanlig ICE-bil borde vara sämre än en hybrid i en stad med stopp-och-go-trafik.

Hybridteknik och körning på motorväg

Skillnaderna mellan hybrider och ICE-bilar beror främst på den mer sofistikerade drivlinan och de mer sofistikerade kylkomponenterna som hybrider erbjuder. Förutom dessa är det också vanligt att speciella växelmekanismer, många ledningar och sofistikerade mjukvarulösningar finns i dagens hybrider.

Den mest utmärkande egenskapen hos en hybridbil förutom batteriet är regenerativ bromsning, ett system som uppfanns för att fånga upp förlorad rörelseenergi under körning för att lagra den i batteriet för framtida användning. Detta fungerar bäst när du ständigt accelererar och bromsar in eftersom regenbromsning tenderar att använda elmotorn för att bromsa bilen.

  Bästa hybridbilar för långa förare

Detta innebär att du inte kommer att använda dina friktionsbromsar så ofta, utan endast när du snabbt behöver tappa lite fart. Långkörning sker dock mestadels på motorväg och det finns inte så många bromszoner på en motorväg, särskilt inte om vägarna är fria från trafik.

Dessutom är de flesta elmotorer i hybridbilar svaga och kan inte fullt ut stödja en bil när den färdas i motorvägshastigheter. Som sådan är hybrider inte så bra jämfört med elbilar, särskilt om man beaktar de extra kostnader som vanligtvis är förknippade med en hybrid.

Diesel- och bensinbilar för motorvägskörning

Som tidigare nämnts bör du hoppa över hybrider om du planerar att köra långa sträckor regelbundet. Det bästa vore att överväga att köpa bensin- eller dieseldrivna bilar. Mellan de två är dieselbilar bäst när det gäller motorvägskörning, men vissa länder har ett begränsat utbud av dieselbilar.

Med det sagt, om du kan köpa en dieseldriven variant av den bil du är intresserad av, satsa på det. Dieselmotorer är kända för att ha överlägsna vridmomentsiffror jämfört med bensinbilar, vilket ytterligare förbättrar bränsleeffektiviteten vid motorvägskörning.

Dieselmotorer kännetecknas av högre cylindertryck och totalt sett högre motortemperaturer vilket leder till överlägsen värmeeffektivitet. Bensindrivna bilar är å andra sidan bättre på kortare resor, och det är också anledningen till att många hybridbilar använder bensin och en elmotor.

Elbilar för motorvägskörning

Motorvägskörning innebär vanligtvis höghastighetskörning i konstant takt, vilket inte är idealiskt för elbilar av några olika skäl. För det första är elbilar begränsade av sin räckvidd som inte alls är i närheten av vad en diesel- eller till och med bensinbil kan göra.

  Kan feta människor köra sportbilar?

Förutom problem med räckvidden kan laddningen av en elbil lägga till otaliga timmar på din resa över land, även om allt går enligt planerna. Många EV-upplevelser kännetecknas dock av otillgängliga laddningsstationer som är ur funktion eller ibland inte ens existerar. Detta kanske inte är ett stort problem vid daglig körning, men det är det vid en lång resa.

Det som är bra med EV:s är att de är smidiga och tysta. För att maximera effektiviteten tenderar elfordon att vara aerodynamiskt glidande vilket ytterligare minskar luftmotståndet och därmed gör bilen extremt tyst. Även om vissa elbilar kan komma nära 300 mils räckvidd är de flesta av dem fortfarande inte tillräckligt bra för långkörning.

FAQ-avsnittet

Är långkörning bra eller dåligt för din bil?

Långkörning är faktiskt att föredra jämfört med kortkörning. Något som en resa på 700 mil med konstant hastighet är i vissa fall bättre för din bil än en resa på 7 mil. Det är värt att nämna att om du inte underhåller din bil på rätt sätt kommer varje antal mil att vara dåligt för bilen.

Med det sagt kan kallt väder vara ett litet problem för motorförslitningen. När din motor körs under suboptimala förhållanden slits motorn snabbare, detta innebär att regelbunden stop-and-go-trafik som vanligtvis inkluderar start-stopp-system är den värsta situationen för de flesta bilar, särskilt manuella bilar.

Hur ofta bör du stanna när du är ute på en långresa?

Att vara skärpt när du sitter bakom ratten är viktigt för att skydda dig själv och dina passagerare från riskfyllda situationer. Se därför till att ta en paus åtminstone efter varannan timme eller varannan mil eller så. Kör inte ens trött även om du tror att du kan det eftersom du bör vara väl utvilad före en långresa.

  Vilka är nackdelarna med en hybridbil?

Lastbilsförare kan köra så mycket som 11 timmar under en 24-timmarsperiod, vilket ungefär motsvarar 715 miles om man färdas i en konstant hastighet av 65 mph.

Vilka bilar är bäst för långkörning?

Som tidigare nämnts är en dieselmotor den bästa långkörningsbilen som finns. När det gäller bilsegment bör du välja en större sedan eftersom de är bäst på att hålla sig bekväma och isolerade under längre perioder.

Stora sedans som Mercedes S-klass, BMW 7-serien eller Audi A8 är utmärkta exempel på bra långdistansbilar. Vissa större SUV:er är också bra för motorvägskörning, men inte alls lika bra som stora sedans.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts