Vilken Audi har en V12-motor

En V12-motor är den heliga graalen bland prestandamotorer, eftersom alla de största superbilarna genom tiderna har en V12-motor som sitt hjärta. Men en V12 är inte bara överlägsen när det gäller prestanda, den är också högt ansedd som den smidigaste motorn som finns. Det är därför som världens mest bekväma bilar, som Rolls Royce Phantom, också använder en V12.

Endast två Audi-modeller har en V12-motor, Audi Q7 och Audi A8. A8 använder dock en W12-motor som liknar en klassisk V12-motor, men inte riktigt samma sak. Å andra sidan finns den senaste generationens Audi Q7 också med en turbodiesel 6,0 l V12 TDI som är en av de märkligaste, men också mest löjliga motorer som någonsin monterats på en Audi.

Som nämnts är V12-motorer också vanliga i superbilar och sportbilar, men superbilen Audi R8 använder antingen en 4,2L V8 eller en 5,2L V10. Detta innebär att de enda två 12-cylindriga Audis är Q7 6.0L V12 och flaggskeppssedanen Audi A8 W12.

Dessa två motorer är i sig olika eftersom den som finns i Q7 är en enhörning och ingen annan serietillverkad bil har någonsin använt den. Å andra sidan finns W12-motorn som finns i A8 även i några Bentley-sedaner och -kupéer.

Audi A8 W12 – Audis toppmodell av en flaggskeppssedan

Som tidigare nämnts är W12 som finns i Audi A8 inte en riktig 12-cylindrig motor med V-konfiguration eftersom den använder två V6-motorer som är instängda tillsammans. Detta är också ett ganska unikt sätt hur VAG lyckades utveckla en smidig och linjär drivlina för de bästa lyxbilarna de erbjuder.

W12-motorn som finns i den nuvarande generationen av A8 har 585 hk och 626 lb-ft vridmoment. Den här W12-drivlinan är dimensionerad till 6,0 liter och används endast för komfort och smidighet. Som vi nämnde i början är 12-cylindriga motorer otroligt smidiga och det är därför dessa återfinns i de högsta lyxbilarna.

  2022 Mercedes AMG EQS vs Tesla vs Audi

BMW 760 är BMW:s toppsedan som också använder en V12 och det är samma sak som med Mercedes S680. Den W12 som finns i A8 finns även i Bentley Continental och den 4-dörrars Flying Spur.

Den senaste generationen Bentley Benteyga använde också en W12 men W12:an skrotades eftersom den inte klarade utsläppsreglerna för EU-marknaden.

Audi Q7 V12 TDI – En galen Audi SUV

Audi är en tysk lyxsedan som är allmänt känd för att göra lyxiga, men ändå konservativa och potentiellt till och med lugna bilar. Audi var aldrig ett märke som fokuserade på att göra uppseendeväckande bilar, de var alltid mer inriktade på subtil, tekniskt driven lyx med en liten doft av överdådighet.

Första generationens Audi Q7 6.0 V12 TDI är dock en helt annan historia och är nu den enda V12-dieselmotor som Audi någonsin har erbjudit. TDI V12 utvecklades för tävlingssyften, eftersom R10 Le Mans-racerbilen konstruerades och byggdes kring V12 TDI-motorn.

Audi beslutade senare att det var en bra idé att erbjuda familjens SUV Q7 med just den motorn, vilket inte är något man förväntar sig att Audi ska göra, men vi är ack så glada att de gjorde det. V12-motorn på 6,0 liter har 500 hk och ett ännu mer löjligt vridmoment på 730 lb-ft.

Det här var en tid då världsekonomin sakta tog en dykning vilket innebär att en 6.0L V12 inte direkt var den bästa motorn du kunde välja. Hur som helst är vi glada att Audi gjorde det eftersom V12 TDI i Q7 är en av de mest autentiska motorerna genom tiderna.

  Passar Audi-fälgar till Mercedes?

Kärnan i 12-cylindriga motorer – Varför finns de?

Ur ett modernt perspektiv är en V12-motor onödig och överdrivet överdriven, vilket väcker frågan varför någon tyckte att en motor som är dubbelt så stor och väger dubbelt så mycket som en redan stor sexcylindrig motor är en bra idé för någonting.

När allt kommer omkring är de flesta superbilar alltid fokuserade på att vara så lätta som möjligt, och att klämma in en gigantiskt stor V12-motor är uppenbarligen ett steg i fel riktning. En V12 är dock en flaggskeppsmotorkonfiguration och endast de bästa bilarna någonsin har använt en V12, vilket inte nödvändigtvis betyder att dessa bilar ens kan betraktas ur ett mer vanligt perspektiv.

Dessa bilar är gjorda för att utmärka sig på vissa områden där en mindre 6- eller 8-cylindrig motor helt enkelt inte kan göra det. Det är nästan omöjligt att föreställa sig en Lamborghini i toppklass utan en V12 eller en Rolls Royce i toppklass utan en V12.
En V12 är ett uttalande lika mycket som den är den smidigaste motor du kan köpa. Dessutom låter en V12 magnifikt, särskilt i Ferrari- och Lamborghini-modeller. Det är säkert att säga att ett sådant ljud och sådana känslor inte helt enkelt kan matchas av mindre motorer.

FAQ-avsnittet

Är Audi W12 A8 en bra motor?

En W12-motor är lika sällsynt som en turbodiesel V12, och förutom A8 och några Bentleys är det ingen annan bil som använder en liknande motor. Bugatti konstruerade W16-motorn som finns i både Veyron och Chiron på ett liknande sätt genom att kombinera två V8:or i stället för två V6:or som är fallet med W12.

  Audi S8 tillförlitlighet

Detta är en VW-grej eftersom inget annat bilföretag gör något liknande. På det hela taget är W12:an som finns i A8 verkligen en bra motor för sitt ändamål. Den är tyst, raffinerad och smidig, vilket är de tre viktigaste egenskaperna hos en riktig 12-cylindrig motor på limousinnivå.

Är V12 TDI i Q7 en bra motor?

V12 TDI som finns i Q7 är en bra motor, men inte av de skäl som du kanske förväntar dig. Den här motorn var aldrig konstruerad för att användas i en daglig förare eftersom det är en riktig racerbilsmotor. Det innebär att den kräver dyrt underhåll som en vanlig Audi Q7-ägare inte är villig att betala.

6.0L V12 TDI Q7 är en bil som alla vi önskar och drömmer om att äga, men samtidigt är ingen av oss modig nog att faktiskt göra det.

Är V12-motorer på väg ut ur produktion?

V12-motorer börjar sakta bli sällsynta och många biltillverkare håller på att gå ifrån motorer med stor cylindervolym i allmänhet, särskilt V12- och V10-motorer. Det är ännu oklart om vi någonsin kommer att få bevittna en helt ny V12 i lyxbilssegmentet, men en V12 är en nödvändighet för många av dessa bilar, så vi kan inte säga något säkert.

Å andra sidan har den helt nya EQS Mercedes visat att en elektrisk drivlina faktiskt kan vara mycket smidigare än till och med den smidigaste V12:an, vilket tyder på att framtidens lyxigaste bilar sannolikt kommer att vara elektriska.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts