Vilken Audi har en V8-motor

Audi V8-motorns historia sträcker sig ända tillbaka till 1980-talet, då Audi för första gången introducerade den välkända Audi V8-motorn. Audi V8 förvandlades så småningom till en bil som vi alla nu känner till som Audi V8, och därmed var Audi V8 född.

Under årtiondena har Audi långsamt reserverat V8:an endast för sina toppmodeller S- och RS-sportbilar som Audi S4/RS4, Audi S5/RS5 och Audi RS6. Vissa icke-Audi Sport-modeller som Q7 fortsatte dock att använda V8:an fram till för några år sedan.

Numera använder Audi en V8 endast i en handfull bilar som RS6, RS7, RSQ8, Audi A8 med 60 TFSI och Audi S8 som toppmodell. Genom åren kan vi se en långsam nedgång av Audi V8-motorer på grund av de allt strängare utsläppsoch effektivitetsreglerna, vilket tyder på att V8-motorn sannolikt kommer att upphöra med produktionen i sinom tid.

Detta innebär dock att vi alla måste uppskatta de nuvarande Audi V8-bilarna eftersom de är något av en utdöende ras i denna nuvarande tid av fordonseffektivitet, tvångsinduktion och downsizing.

Audi RS6/RS7 – De bästa Audi V8-bilarna

Audi RS6 är utan tvekan den bästa Audi V8-bilen du kan köpa idag eftersom den är en av de bästa bilarna på planeten. Det är visserligen ett djärvt påstående, men det är helt logiskt när man inser att RS6 är kraftfull, snygg, spännande, praktisk, lyxig, bekväm och håller sitt värde enormt bra.

Det är en bil för alla ändamål och sannolikt en av de bästa bilarna du kan köpa för varje tänkbart scenario. Det är också en utmärkt vinterbil eftersom den erbjuder Audis legendariska Quattro AWD-system som både ökar säkerhetsnivåerna och får bilen att greppa vägen som om den hade klor.

  2022 Mercedes GLA vs Audi Q5

Festprylarna i Audi RS6 är den 4,0 liter stora V8:an med dubbelturbo som ger 591 hästkrafter och ett vridmoment på 590 lb-ft. Den här motorn finns i både RS7 och RSQ8 eftersom den är den vanligaste Audi V8-motorn. Den här motorn används inte bara i dagens Audi, utan den finns också i Porsche Cayenne, Panamera, Lamborghini Urus, Bentley Benteyga och några andra produkter från VAG-koncernen.

VAG V8 med 4,0 liter cylinder är känd för sitt djupa, grymma ljud som entusiaster av prestandabilar helt enkelt inte kan få nog av.

Audi A8/S8 – Audis högsta limousin

Som nämndes i början finns Audi V8 även i den icke-RS/S A8 60TFSI. Detta är den enda aktuella Audi non Sport-varianten som erbjuder en V8. 60 TFSI kommer med en 4,0 l turboladdad V8 som ger 453 hk och 487 lb-ft vridmoment.

Den här motorn är mest trimmad för smidighet och ansträngning och den låter inte lika raspig som den 4.0 som finns i RS6 och RS7. Den är baserad på samma block och den delar de flesta delar med Audi Sport V8 och alla andra VAG V8-bilar.

Audi S8 är den prestandainriktade Audi A8 som försöker blanda obehindrad prestanda med en äkta lyxbil. S8 erbjuder 571 hk och 590lb-ft vridmoment vilket är mer än tillräckligt för en så stor lyxpråm. Den här motorn är nästan identisk med den som finns i RS6, men den är ändå inte lika aggressiv.

  Audi TT RS tillförlitlighet

Audi RSQ8 – flaggskeppet Audi RS SUV

Audi RSQ8 är den nuvarande toppmodellen av Audi SUV som delar underrede med den löjliga Lamborghini Urus. RSQ8 använder samma motor som finns i RS6 och RS7 och den erbjuder samma effekt och samma övergripande ljud och känsla.

RSQ8 är nu en otroligt eftertraktad bil eftersom den nuvarande avancerade marknaden är galen i stora och kraftfulla SUV:er med lyxkupé som Cayenne Turbo Coupe, BMW X6M, Mercedes GLE 63 AMG och den tidigare nämnda Lamborghini Urus.

Även om V8:or långsamt dör ut är RSQ8 den första serietillverkade Audi SUV som använder en V8, och det verkar som om det också kan vara den sista också.

FAQ-avsnitt

Vilken Audi har den bästa V8-motorn?

Audi är i första hand känd för sina femcylindriga motorer, men den 4,2 liters V8 som finns i den första Audi R8 och ett gäng Audi S- och RS-bilar är utan tvekan den bästa Audi V8-motorn genom tiderna. Den kanske inte är den mest kraftfulla och den kanske inte är den mest effektiva, men vad den saknar i effektivitet och kraft kompenserar den med ljud, tillförlitlighet och karaktär.

Det bästa är att du kan köpa en Audi med just den här motorn för ett pris som motsvarar en Chevrolet Spark i instegsutförande. 4,2L V8 Audi S5 för slutet av 2000-talet och början av 2010-talet är en perfekt bil om du vill uppleva vad den bästa Audi V8 har att erbjuda utan att betala absurda priser.

  Passar Audi-fälgar till Mercedes?

Varför älskar folk V8-motorer?

Om du inte är en bilentusiast och om du inte bryr dig om vilka motorer som driver din bil kommer du troligen inte att förstå varför folk älskar V8-motorer så mycket. De är trots allt dyra, de förbrukar mer bränsle, de tenderar att vara dyra att underhålla och de är för det mesta inte de mest pålitliga motorerna.

En V8-motor erbjuder dock en plattform som kan skräddarsys både mot extrema prestanda och extrem smidighet och utan ansträngning. V8-motorer känns och låter rejäla och att köra en bil med en V8-motor känns mycket mer spännande och speciell.

Varför upphör Audi V8-motorer att tillverkas?

För att vara helt tydlig har Audi inte sagt att deras V8-motorer kommer att upphöra att tillverkas, men det kan man förvänta sig med tanke på de nuvarande trenderna och bestämmelserna inom bilindustrin. V8-motorer är helt enkelt för törstiga, för tunga och skadliga för miljön.

Ur teknisk synvinkel kan de effektfördelar som V8-motorer tenderar att erbjuda lätt uppnås med både turboladdade 6-cylindriga och 4-cylindriga motorer som både väger mindre och inte är lika ineffektiva. Endast tiden får utvisa om vi kommer att bevittna V8:ans undergång, men det verkar som om branschen är på väg åt det hållet.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts