Vilken är den bästa gamla Volvo att köpa?

Volvo har producerat ett brett utbud av säkra och pålitliga bilar genom åren, och de släpper ännu mer sofistikerade modeller numera. Det är dock något med en solidt byggd gammal Volvo som inte går att slå.

Vilken gammal Volvo som är bäst att köpa beror på köparens behov och hur väl bilen underhålls. Det finns många bra gamla Volvo där ute, men alla kommer inte att matcha det du behöver den till. Här är en lista över bra gamla Volvo att köpa baserat på prestanda, pris och tillförlitlighet.

Fördelen med att köpa en äldre Volvomodell är att de är mycket billigare än nya modeller, men de gör fortfarande utmärkta åkattraktioner och du kan lita på att de flesta av dem inte kommer att svika dig. Innan du köper bör du dock överväga varför du behöver den, dess prestanda, tillförlitlighetsbetyg och framför allt din budget.
Här är några bra äldre modeller att välja mellan.

Volvo 700/900 turboserie (1985-1995 års version)

När man talar om exceptionella prestanda kan man inte låta bli att nämna 700- och 900-serien. Deras prestanda var utmärkt tack vare den fyrcylindriga turboladdade intercooled-motorn som de använde och som levererade upp till 162 hk och ett vridmoment på 195 ft-lb.

Tidiga modeller hade 9 mm stavar, biologiskt nedbrytbara trådband tillsammans med LH2.2-bränsleinsprutning. År 1989 uppgraderade dock Volvo dessa modeller till att använda 13 mm stavar, en bättre tråd som inte förstörs i bilar och LH2.4-bränsleinsprutning.

700/900-serien går på 7 Psi, men kan ta upp till 15 Psi om den boostas manuellt. De manuella växellådorna och M46-överväxlarna med 4-elektronisk drivning på vissa modeller var svaga, så de kunde inte hantera mycket tryck. Den automatiska växellådan AW71 är däremot stark och kan ta emot allt vägtryck eller extra kraft.

För att få AW71 att prestera bättre kan du bara lägga till en ackumulatormod. Detta kommer att göra växellådan stadigare och mer lätt att växla. När det gäller fjädring kanske du inte ser delar på marknaden som stöder dessa bilar, men du kan ändå uppnå en tight hantering med en uppsättning stötdämpare och stora svängbänkar.

  Volvo vs Lexus: Tillförlitlighet

Slutligen är exteriören inte alltför tilltalande, och du får inte alla de moderna interiörfunktioner som finns i nyare bilar. Men om du bryr dig om prestanda och pris kan det vara bra att skaffa en Volvo 700/900-serien, eftersom priset sträcker sig från så lite som 500 dollar upp till 4 500 dollar.

Volvo 850 T5 (1994-1998 års version)

850 T5 har klass, presterar otroligt bra och är dessutom ganska bekväm. Den använde sig av en femcylindrig, 2,3-liters turbomotor. Med en uppgraderad 19T-turbokompressor, en d088-intercooler, förfinade intercoolerrör och eftermarknadsavgaser med en tuning kan du förvandla den här bilen till en högre presterande maskin.

Volvo 850 T5 hade en speciell bakre fjädring som kallas delta-länk och som ger bra bakre kurvtagning. Denna fjädring kan dock ibland visa sig vara svår vid kurvtagning bakifrån på grund av slitage. Om du upplever detta ska du få den här delen utbytt.

850 T5 är inte alltför svår att hitta och den är budgetvänlig. Den senaste modellen du kan hitta kommer dock att vara 1998 års version eftersom S70 och V70 senare ersatte 850:an 1998. De flesta komponenterna var desamma, med undantag för några justeringar som gjordes på exteriören och den nya interiören. Du kan hitta dessa modeller runt 1200 till 4500 dollar.

Volvo S60 T5 (version 2006-2009)

Med en snygg exteriör och sofistikerad interiör erbjuder Volvo S60 T5 otroliga prestanda. Den utnyttjar den mest eftertraktade vitblocksmotorn med 81 mm borrning. Detta gör att motorn sällan drabbas av blocksprickor – ett anmärkningsvärt problem som är bekant med S60 med R-design.
T5-motorn utnyttjar inte någon AWD-mekanism eller 4C-upphängning, vilket gör den lätt, mindre komplex, pålitlig och billig. Delar för att förbättra prestandan finns tillgängliga på marknaden, så du kan förnya bilen efter din smak. Du kommer att kunna hitta dessa modeller inom prisklassen 3000-6000 dollar.

  Vilken Volvo är fyrhjulsdriven?

Volvo C30 T5 (version 2008-2013)

Helt annorlunda än andra Volvo-modeller är C30 T5. Den hämtar sin designinspiration från den tidiga Volvo P1800ES. Den byggdes med Ford P1-komponenter – samma komponenter som Ford Focus och Mazda Speed 3 använde. Detta gör att eftermarknadsdelar är lättillgängliga. Tillgången till dessa komponenter gör det lättare att modifiera denna bil.
C30 T5 har en femcylindrig turbomotor, FWD och M66 6-växlad växellåda. Många ändringar gjordes inte på C30 och den kom i två versioner -1 och 2. Det som skiljer 1 och 2 åt är att version 2 ser sportigare ut. Priserna varierar mellan 3500 och 7500 dollar.

S80 och XC90 V8 (version 2005-2013)

S80 sedan och XC90 SUV är sportiga Volvos som utnyttjar en kraftfull V8-motor, vilket nyare Volvos inte har. Det kraftfulla motorljudet gör dessa bilar till ett utmärkt val. Den varvar sött och gör körningen rolig; se bara till att avgaserna inte är igensatta.
V8-motorn kan hålla länge om den underhålls ordentligt. Det enda problemet som är förknippat med den är axelbrott, och det beror på att folk fyller motorn med vatten. Motorreparationer är kostsamma, så de måste skötas ordentligt.
För långa sträckor kan du lita på båda eftersom de har bekväma och rymliga säten. Men om du är noga med stil och prestanda är S80 ett bra val. Om du behöver en vacker, rymlig bil för en familjeutflykt är XC90 din fälla. De här bilarna säljs runt 3 000 – 7 000 dollar.

Saker att notera

Det är svårt att välja den ”bästa” Volvo eftersom det som verkar bäst för dig kan verka hemskt för en annan person. Allt kokar ner till vad du letar efter i en bil. Du kan inte hitta allt i en och samma bil.
Om du behöver en bil med skönhet, utrymme och prestanda ska du kolla in Volvo XC90. Är du bara intresserad av prestanda? Titta på 700/900-serien. Vad sägs om bilar som du kan förnya? Kolla in C30-serien.

  Är Volvos säten bekväma?

FAQ

Vad ska man leta efter när man köper gamla Volvos?
En del gamla bilar kom ut ljudmässigt från fabriken. Men om de tidigare ägarna inte har underhållit fordonet tillräckligt kan det verka som om problemet kommer från den modellen. Underhåll är viktigt. Därför är det klokt att köpa en gammal Volvo som bara har haft en tidigare ägare som tog väl hand om den.
Kontrollera hur många kilometer den har kört. Om tidigare ägare har underhållit bilen, hur länge kommer delar att hålla innan de behöver servas? Tillgänglighet till reservdelar och reparatörer är också viktigt. Framför allt ska du skaffa alla registeruppgifter om bilen. Du vill aldrig köpa en stulen bil.

Vilka gamla Volvos bör jag undvika?

Medan XC60 är en fantastisk bil är vissa versioner fruktansvärda. Undvik XC60 från 2010, 2015 och 2019. Version 2010 är förknippad med problem med motor och bränslepump, 2015 års modell är känd för motorläckage och 2019 års modell har haft hjulproblem. XC90 från 2002 och 2008 är också kända för transmissionsproblem.

Finns det några problemfria gamla Volvo-modeller?

Alla Volvos, liksom alla bilar som finns, har problem. Ingen bil tillverkas någonsin perfekt. Men vissa modeller har fler rådande problem än andra. Så innan du ens pratar om underhåll bör du kontrollera vilka problem som är vanliga för den modellen. Välj modeller som ligger nära dina bilbehov med mindre tillverkningsproblem.

Vem säljer gamla Volvos?

Du kan köpa gamla Volvos från Volvoåterförsäljare och tier-two-säljare. De flesta återförsäljare gillar dock att gå efter de stora vinsterna de kan få genom att sälja nya bilar snarare än gamla. Därför flyttar de gamla bilar till andraklassförsäljare.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts