Vilken Volvo är fyrhjulsdriven?

Volvo tillverkar för närvarande den fyrhjulsdrivna XC90, som körs som många fyrhjulsdrivna bilar. I övrigt har Volvo tillverkat lastbilar och militärfordon som är fyrhjulsdrivna, bland annat Volvo MX 4×4 Rigid.

Fyrhjulsdrift, 4WD, innebär att ett fordon använder alla fyra hjulen för att köra. XC90 är ett elektroniskt styrt AWD-fordon som använder alla sina hjul på ett intelligent sätt. Även om den tekniskt sett är AWD och inte 4WD kan XC90 ändå hantera ganska tuff terräng och terrängförhållanden, precis som många 4WD-fordon.

Även om vissa skulle beskriva XC90 som fyrhjulsdriven, så är det inte Volvo självt som betecknar den på det sättet. Till stor del på grund av att biltillverkare tenderar att ha sin egen syn på hur systemen ska byggas upp. Men om vi pratar om ren 4WD med låsbar mittdifferential eller växellåda så gör Volvo Volvo MX 4×4 Rigid.

Volvos smarta AWD-system

Volvo har alltid varit bra när det gäller att göra sina bilar. De karosser som de tillverkar är alltid säkrare och mer tillförlitliga än andra. De plattformar de använder ger bättre balans, vältskydd och bättre bränsleekonomi. De har nyligen övergått till luftfjädring, vilket ger en mjukare körning.

Volvos AWD använder elektronisk teknik som tillverkas av Volvo. Överföringssystemet använder en dator för att välja vilket hjul som behöver mest kraft vid varje given tidpunkt. AWD i Volvo ger ett riktigt bra väggrepp på vägen och fördelar vridmomentet till alla hjul för att ge det bästa väggreppet.

Volvos AWD-system kontrollerar behovet av vridmoment till hjulet och distribuerar sedan enligt behoven hos de enskilda hjulen. Systemet är tillräckligt intelligent för att ge majoriteten av kraften till framhjulen under normala körförhållanden. Vid stillastående kör systemet dock på bakhjulen, vilket förbereder dem för maximal acceleration. HALDEX Traction skapar ett AWD-system för Volvo.

  Behöver en Volvo premiumgas?

Volvo XC90 kan köra som en 4×4

Volvo XC90 är en SUV med AWD och en åttaväxlad automatisk växellåda med Aisin-teknik. Bilen klarar snö och dåligt väder bra och är även lämplig för stadskörning. Den kan till och med användas för några tillfälliga mindre terrängkörningsupplevelser.

XC90 har också funktioner för Hill-start assist som hjälper till vid nedförsbacke och uppförsbacke. Även om den klarar av vissa backar och terränger är den inte avsedd för hårda terrängkörningar och bergsklättring.

I den tidigare generationen använde Volvo P2-plattformen för bilen. De ersatte senare P2-plattformen med SPA-plattformen. Detta gav bilen ett bättre väggrepp, vilket gör att XC90 kan prestera ännu bättre i backar och andra lättare terrängkörningar. Bilen har ett luftfjädringssystem som säkerligen minskar risken för vältningar och förbättrar terrängkörningsförmågan.

XC90 har en stor markfrigång, vilket ger bättre körning på ojämna vägar. Den har en markfrigång på 9,2 tum (238 mm) vilket är betydligt högre än den genomsnittliga 4×4 SUV:ns markfrigång på 6 till 8 tum. Om man tittar på dess kaross och andra specifikationer kan XC90 därför användas på samma sätt som många fyrhjulsdrivna fordon.

Volvos tunga fyrhjulsdrivna lastbilar och militärfordon.

Volvo tillverkade sin första lastbil 1928 som var LV serie 1. De lastbilar som Volvo tillverkar är rena fyrhjulsdrivna lastbilar med alla de differentialer, växellådor och bromsar som hör till en fyrhjulsdriven lastbil. De rankades till och med som världens näst största tillverkare av tunga lastbilar.

Volvo har tillverkat lastbilar för transport såväl som för militärt bruk. De militära fordonen faller under namnet Volvo Defense.

  Vilken Volvo har 3 rader?

Precis som alla Volvo-bilar är Volvos lastbilar också bland de säkraste i världen. Säkerhetsfunktionerna ger säkerhet åt föraren tillsammans med andra fordon på vägen. Några av säkerhetsfunktionerna är bland annat:

 • Driver Alert Support
 • Stretchbromsar
 • Kollisionsvarning med nödbroms
 • Stöd för körfältshållning

Volvo 4×4 Truck lineup

Volvo tillverkar några tunga 4×4-fordon som finns över hela världen, inklusive Asien, Europa, Mellanöstern och Afrika. De tillverkar även fordon som är upp till 8×6. Deras 4×4-fordon omfattar bland annat:

 • Volvo MX 4×4 Rigid defense vehicle
 • Volvo FL 4×4
  Tidigare har de även tillverkat en del andra 4×4-militära fordon som t.ex:
 • Volvo C303
 • Volvo L3314

Finns det fler fyrhjulsdrivna fordon i Volvos framtid?

Det är svårt att gissa om Volvo någonsin kommer att göra ett rent fyrhjulsdrivet fordon inom den närmaste framtiden. De har gett nästan alla 4WD-funktioner till XC90, så det verkar osannolikt för en vanlig personbil. De fokuserar mer pågående mot elbilar.

Volvo Lastvagnar har gjort en del 4×4-bilar på andra marknader, men inte i USA. Chansen att införa 4×4 i USA är liten eftersom de amerikanska förarna föredrar större och tunga lastbilar, vilket det finns gott om på den amerikanska marknaden.

FAQ

Vad är skillnaden mellan AWD och 4WD?

I fyrhjulsdrivna fordon använder bilarna alla sina fyra hjul för att förflytta bilen. Detta ger bilen ett extremt högt väggrepp och dragkraft, vilket gör den utmärkt för terrängkörningsupplevelser. Även kända som 4×4 kan 4WD-fordon till och med skjuta fordonet på steniga ytor. 4WD-systemet är dock inte alltid aktiverat. Det är vanligtvis automatiskt avstängt och kan slås på med en knapp eller genom att dra i en spak.

  Tillverkar Volvo elbilar?

AWD (All-wheel drive) använder också alla fyra hjulen för att driva bilen, men systemet är alltid inkopplat. Bilens system fördelar kraftöverföringen enligt behoven hos ett visst hjul. Detta är verkligen användbart på hala vägar där systemet skickar mer kraft och vridmoment till det hjul som behöver det mest.

Så både AWD och 4WD använder alla fyra hjulen för att driva bilen. Den största skillnaden ligger dock i överföringen av kraften. I 4WD aktiveras systemet av föraren, medan systemet i AWD ger kraften på ett intelligent sätt. 4WD-system är användbara för terrängkörningsupplevelser, medan AWD är användbart för allmän stadsanvändning och hala vägar.

Är AWD bättre än 4WD?

Både AWD och 4WD har sina egna för- och nackdelar. Allt beror på vilken typ av körning köparen vill ha. Fördelarna med AWD är bland annat bättre hantering av hala förhållanden, bättre väggrepp och bättre prestanda på snö och is. Nackdelarna med AWD inkluderar ett komplicerat system som resulterar i en dyrare bil, lägre bränsleeffektivitet än 2WD och kort livslängd på däcken.

4WD har också sina egna fördelar som bättre dragkraft på steniga ytor och bäst för terrängkörning. Nackdelarna med fyrhjulsdrift är bland annat dyrt underhåll och låg bränsleeffektivitet.

Vilka är de bästa 4×4 SUV:erna?

Det finns flera bra 4×4 SUV:er på marknaden idag. På senare tid gillar folk bara känslan av ett större fordon och körupplevelsen. Så biltillverkarna har också beslutat att lägga in några av de bästa funktionerna i SUV:er. Några av de bästa 4×4 SUV:erna är följande:

 • 2021 Ford Bronco
 • Toyota Land Cruiser
 • 2020 Land Rover Discovery
 • 2020 Jeep Wrangler

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts