Vilka bilar har samma bultmönster som Mercedes

Mercedes är ett tyskt lyxbilsmärke som är känt för att ha designat några av världens mest berömda lyxbilar och SUV:er. Märket har funnits med sedan motorfordonets tillkomst, vilket innebär att de vet ett och annat om hur man gör en bra bil. Ett specifikt fälgbultmönster avser en tänkt cirkel som bildas genom att koppla samman centrumen på alla klackhål.

Alla bilar har inte samma bultmönster, vilket innebär att det inte alltid är möjligt att byta fälgar mellan olika bilar. Vilka bilar har samma bultmönster som Mercedes? Först och främst använder de flesta moderna Mercedes personbilar ett välkänt 5×112/5×4.4-bultmönster som är ganska vanligt i det tyska lyxsegmentet för premiumbilar.

Bilar tillverkade av Audi, BMW, Lamborghini, Bentley, McLaren, Mini, Seat, Skoda och VW har alla exakt samma bultmönster, vilket innebär att dessa märken vanligtvis kan byta hjul mellan varandra. Du bör dock alltid kontrollera om den specifika Mercedes du tittar på har 5×112-bultmönster eftersom det finns vissa modeller som inte har det.

Se också till att kontrollera om den bil du vill byta hjul med också har samma bultmönster eftersom vissa modeller från de märken som anges ovan inte är kompatibla. Dessutom finns det även märken där ute som oftast inte har samma bultmönster, förutom några specifika modeller som har det.

Vad är ett bultmönster?

Fälgbultmönstret avser en tänkt cirkel som bildas av centrumen för alla klackar. Detta mått är viktigt om du vill byta hjul, för om du har två bilar med identiskt bultmönster kan du enkelt byta hjul mellan dem. Visst finns det också några andra mått att tänka på, men vi kommer att tala om dessa inom kort.

  Bästa året för Porsche Cayenne

Det finns en hel del olika bultmönster i den moderna bilindustrin, vilket innebär att alla bilar inte kommer med samma bultmönster. Till och med vissa Mercedes-modeller har olika bultmönster, särskilt modeller från ett helt annat marknadssegment. En kommersiell Mercedes skåpbil kommer till exempel sannolikt inte att ha samma bultmönster som en Mercedes Benz A-klass.

Den första delen av formeln för bultmönster avser antalet klackar som en bil har. Om formeln ser ut ungefär så här: 5×112, betyder det att siffran 5 betyder att bilen har 5 skruvhål. Den 112 delen av formeln hänvisar till den diameter som bildas om vi skulle rita en cirkel genom mitten av alla fem hålen.

Hur känner jag till mitt bultmönster?

Det finns några olika sätt att ta reda på vad din bils bultmönster är och det vanligaste och enklaste sättet är att leta efter informationen i din bruksanvisning. Du måste dock komma ihåg att inte alla ägarmanualer innehåller denna information, vilket innebär att du måste hitta ett annat sätt.

Det näst enklaste sättet att ta reda på ditt skruvmönster är att be din återförsäljare om hjälp. Genom att ge några grundläggande uppgifter om din bil, t.ex. modellår, modell och VIN, bör din återförsäljare omedelbart kunna berätta ditt bultmönster. Återförsäljarna kanske inte alltid är angelägna om att hjälpa dig med detta eftersom det är relativt enkelt att själv mäta din bils bultmönster.

  Lincoln Town Car Tillförlitlighet

Först och främst mäts en bils skruvmönster på olika sätt beroende på om bilen har ett udda eller jämnt antal skruvhål. Om bilen har ett jämnt antal hål är allt du behöver göra att mäta avståndet mellan två hålcentrum parallellt med varandra.

Om bilen har ett udda antal hål måste du mäta dem diagonalt, som det visas i exemplet här.

Varför har bilar olika skruvmönster?

Anledningen till att bilar har olika skruvmönster är att de har utvecklats på det sättet. Vissa märken började använda ett skruvmönster medan andra märken från hela världen började använda ett annat. En annan anledning till att bilar har olika bultmönster är att vissa bilar kräver fler klackar av säkerhetsskäl.

Ett vanligt skruvmönster för en lastbil är ett mönster med minst 8-12 hål, eftersom detta skruvmönster är nödvändigt för att fästa en större och tyngre fälg på rätt sätt. Å andra sidan har en bil med en riktigt liten fälg inte tillräckligt med utrymme för att placera så många klackar i den.

Att ha färre skruvhål gör dessutom tillverkningsprocessen enklare och billigare. Visst, det kanske inte verkar så för en specifik bil, men om du är ett märke som tillverkar hundratals, om inte miljontals bilar varje år, så summerar dessa skillnader verkligen.

FAQ-avsnitt

Kan jag montera hjul med ett annat skruvmönster?

Du kan inte montera hjul med ett annat bultmönster utan att använda hjuladaptrar från eftermarknaden som kan kompensera för skillnaderna. Du måste dock vara extra försiktig när du använder dessa hjuladaptrar eftersom de måste tillverkas och installeras av utbildade yrkesmän, annars är de inte lika säkra som OEM-hjul ska vara.

  Lincoln Continental Tillförlitlighet

Verkligheten är att även om dessa adaptrar kan vara tillräckligt säkra är det bättre att du inte använder dem eftersom det helt enkelt inte finns någon anledning att riskera det om det inte är absolut nödvändigt.

Hur vet jag om ett hjul passar på min bil?

Först och främst är skruvmönstret det uppenbara måttet som måste stämma, utom om du väljer hjuladaptrar av hög kvalitet som tillverkats och installerats. För det andra måste du se till att hjulets diameter passar på din bil.

Du måste också komma ihåg att fälg- och däckbredden inte är något som kan kompromissas i stor utsträckning. Som sådan kan du också köpa hjulspacers som kan hjälpa dig att montera bredare hjul, men dessa måste också installeras av utbildade yrkesmän.

Är eftermarknadsfälgar en bra idé för en Mercedes?

Det beror på själva hjulet. Det är säkert att säga att ett OEM Mercedes-fälg är det mest logiska valet för en Mercedes, men om du vill piffa upp det hela ska du se till att välja en högkvalitativ fälg från en välrenommerad tillverkare med någon form av äkthetsbevis, eftersom det finns många förfalskningar där ute.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts