Vilka bilar har samma skruvmönster som BMW?

Det är viktigt att känna till din bils skruvmönster eftersom det ger dig möjlighet att veta hur dina hjul är fastsatta i bilen med hjälp av stockbultar eller lug-muttrar. Att ha det idealiska bultmönstret säkerställer därför att hjulen på din bil passar bra. Men vilka bilar har samma bultmönster som BMW?

Först och främst har BMW ett bultmönster på 5X120 eller 5X4,72 tum. Bilar med liknande bultmönster är Acura, Bentley, Buick, Cadillac, Chevrolet, Honda, Hyundai, JAC, Land Rover, Lexus, MINI, Opel, Rolls-Royce, Tesla, Toyota och Volkswagen.

Totalt finns det över 168 bilmodeller med ett bultmönster på 5X120. BMW har den största samlingen av bilar med ett bultmönster av 5X120. BMW har 24 bilmodeller med detta bultmönster. De följs dock tätt av JAC med 12, BYD med 9 och sedan Land Rover och Volkswagen med 8 bilmodeller.

Trots detta är det också viktigt att notera att vissa äldre BMW-modeller har ett bultmönster på 4X100. Sådana modeller är bland annat BMW 320 och 323 från 1979 till 83 och BMW 318, 323, 325, 328 och 330 från 1992 till 08. De flesta av dessa modeller tillverkas dock inte längre och är svåra att hitta på marknaden.

Dessutom använder 2009 eller senare G01 7-serien ett bultmönster på 5X112. Detta innebär att alla BMW med G-chassi använder skruvmönster 5X112, som har samma antal klackskruvar men med en 8 mm snävare cirkel än det traditionella BMW-skruvmönstret.

Vilka andra egenskaper måste jag ta hänsyn till för att säkerställa att hjulet passar ordentligt?

Förutom att titta på bilens bultmönster måste du också ta hänsyn till dess storlek på skruvarna, navets centrumborrning och offset. Om alla dessa egenskaper är likadana kommer bilens hjul att passa lätt utan någon modifiering. Men om inte, kan du behöva göra några ändringar på hjulet för att det ska passa ordentligt.

  Vem får flest tjejer - BMW eller Mercedes?

Hur mäter jag hjulets bultmönster?

Det är mycket enkelt att mäta hjulets bultmönster. Börja med att kontrollera om hjulet har ett udda eller jämnt antal klackar. Om det är ett jämnt antal mäter du från centrum till centrum på de klackar som ligger mitt emot varandra.

Om hjulet däremot har ett udda antal klackar ska du mäta från mitten av en klack till den yttersta kanten av hålet diagonalt över den.

Vad är hjulets offset?

Hjulets offset är avståndet mellan hjulets monteringsyta och fälgens verkliga mittlinje. Observera att offset kan vara noll, positiv eller negativ. De flesta BMW har dock en positiv offset. Om offsetvärdet är positivt är hjulets monteringsyta vanligtvis placerad framför fälgens verkliga mittlinje.

Om förskjutningen däremot är negativ kommer monteringsytan att ligga bakom fälgens verkliga mittlinje. Detta gör att däcket sticker ut från bilen.

FAQ

Kan man montera eftermarknadsfälgar på en BMW?

Ja, du kan montera eftermarknadsfälgar på din BMW. Detta är dock inte tillrådligt och mycket farligt. Detta beror på att om du sätter på eftermarknadsfälgar som inte är avsedda för en BMW blir bilen osäker. Dessutom kan dessa hjul göra att vissa delar av bilen slits snabbare än normala hjul.

Om du sätter fel eftermarknadshjul på din bil kommer delar som fjädring och bromsar att slitas ut snabbare. Dessutom är det komplicerat att tillverka eftermarknadshjul. Detta beror på att saker som offset, belastningsgrad, bromsskivans avstånd och storlek alla måste vara kompatibla med din bil.

  BMW vs. Infiniti tillförlitlighet - vilken är bäst?

Använder BMW klackskruvar?

Ja, BMW och många andra europeiska bilar använder sig av klackskruvar. Detta beror på att det är säkrare att använda klackskruvar i höga hastigheter. Dessutom har dessa bultar färre delar, vilket gör monteringen av hjul mycket enklare. Dessutom levereras BMW:s med 17 mm stora kulbultar som passar perfekt, så du behöver inte köpa extra hylsor.

Använder BMW samma skruvmönster som Mercedes och Audi?

Ja, BMW använder samma skruvmönster som Mercedes och Audi. De använder dock inte det vanligaste BMW-bultmönstret, som är 5X120mm-bultmönstret, utan 5X112mm-bultmönstret. Detta innebär därför att endast ett fåtal utvalda hjul kan monteras från BMW till Audi eller Mercedes.

Vad är offset på BMW-fälgar?

Alla BMW-fälgar har en positiv offset. Detta innebär att monteringsplattan är förskjuten mot hjulets utsida i motsats till hjulets insida, vilket också kallas negativ förskjutning. Förutom att BMW har en positiv offset kan vissa modeller ha en hög offset eller låg offset.

En hög offset innebär att det finns ett stort utrymme mellan hjulets monteringsyta och mittlinjen, medan en låg offset innebär att hjulet kommer att vara mer utanför än innanför bilen. Observera att BMW 1- och 3-seriebilar vanligtvis har en hög offset, medan BMW 5-, 6- och 7-seriebilar normalt har en lägre offset.

Dessutom är det normalt att de flesta BMW-fälgar på eftermarknaden har låg offset för att driva hjulen så att de ligger i nivå med karossen.

  Är det värt att köpa en begagnad BMW 3-serie?

Hur kan jag få min BMW att se sportigare ut?

Det första och enklaste sättet att få din BMW att se sportigare ut är att skaffa BMW M Sport Package. Detta tillbehörspaket ändrar utseendet på din bil från normalt till sportigt. Ett annat sätt är att byta ut flera delar, till exempel bakljus, grill, hjul och stötfångare.

Slutbetänkanden

Det finns över 168 bilmodeller med samma skruvmönster som BMW. Dessa inkluderar Acura, Bentley, Buick, Cadillac, Chevrolet, Honda, Hyundai, JAC, Land Rover, Lexus, MINI, Opel, Rolls-Royce, Tesla, Toyota och Volkswagen. Alla dessa bilar har ett skruvmönster på 5X120 mm.

Vissa gamla BMW-modeller har dock ett skruvmönster på 4X100 och andra har ett skruvmönster på 5X112 mm. BMW:er med ett bultmönster på 5X112 mm kan också passa på bilar från Audi, Mercedes-Benz och Volkswagen. Innan du placerar hjul på din BMW från en annan bil bör du se till att de har samma bultmönster.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts