Renault Modus är inte den mest välkända Renault-modellen eftersom den bara erbjöds mellan 2004 och 2012. Under den tiden lyckades Renault faktiskt sälja en hel del av dessa eftersom kompakta multifunktionsbilar (MPV) var riktigt populära under den tiden eftersom de kombinerar massor av fördelar i ett enda paket.
Modus är dock inte den mest lovande bilen där ute när det gäller tillförlitlighet, vilket är anledningen till att vi bestämde oss för att undersöka Modus på ett detaljerat sätt. Vi kommer att nämna alla vanliga problem med Renault Modus och berätta vad du behöver se upp för om du är på marknaden för ett begagnat exempel.
De vanligaste problemen med Renault Modus är motorproblem, elproblem, problem med kaross och utrustning samt problem med växellådan. Vissa av dessa är ganska irriterande, men inte alltför allvarliga medan andra kan vara en riktig smärta att lösa helt.
Sammantaget, om du är intresserad av att köpa Renault Modus begagnad, bör du göra din due diligence och undersöka alla detaljer om Modus och försöka gå för ett relativt välskött exempel med korrekt servicehistorik och inte för många mil på klockan.
Motorproblem
Ett av de vanligaste problemen med Modus är att EGR-ventilen inte fungerar och därmed släpper ut svart rök från avgasröret och gör att din bil kämpar för att accelerera konsekvent. Det innebär att EGR-ventilen släpper in avgaser i turbon, vilket inte är optimalt för varken ventilen, motorn eller turboladdaren.
Ibland kan du rengöra EGR-ventilen, men om det inte hjälper måste du byta ut den helt och hållet. Om motorn går ojämnt bör du också omedelbart inspektera tändspolarna och om en är klar, se till att byta ut alla fyra samtidigt eftersom det alltid är en bättre idé.
Elektriska problem
De vanligaste problemen med Renault Modus är elektriska problem som att ytterbelysningen inte fungerar på grund av vatteninträngning baktill eller på grund av att den främre glödlampan blir bränd väldigt tidigt. Andra elektriska problem inkluderar felaktiga instrumentpaneler som inte verkar visa rätt data eller någon data alls.
Vi måste också nämna att centrallåssystemet kan gå sönder, fönsterhissarna kan också gå sönder och den elektroniska handbromsen är också benägen att gå sönder så småningom. Sammantaget har Modus många potentiella elektriska problem, så var noga med att ägna stor uppmärksamhet åt dem om du bestämmer dig för att köpa en.
Problem med kaross och utrustning
Modus lider också av de ganska dyra kaross- och utrustningsrelaterade problemen, till exempel en värmare som kan misslyckas helt och vägrar att blåsa varm luft eller någon luft för den delen. Takluckans motor är känd för att blåsa och hindra dig från att öppna takluckan, vilket kan vara riktigt dyrt att fixa.
Andra potentiella problem kan vara korrosion i vissa av bilens karosspaneler på grund av att den har lite svårt att få in vatten i mattan och bagageutrymmet. Detta kan vara särskilt farligt om det inte åtgärdas tidigt eftersom korrosion långsamt kan förstöra en bil helt och nedvärdera den enormt.
Problem med växellådan
De flesta av dessa bilar har en manuell växellåda som kan ha svårt att växla, ge ifrån sig slipande ljud och slira i växlarna. Detta kan bero på allmänt slitage på lådan och dåligt underhåll, vilket båda bör göras för att växellådan inte ska gå sönder.
Kopplingen och dess tillhörande lamell kan slitas ut mycket snabbt, vilket leder till att det blir mycket svårt att växla och att kopplingen slirar. Sammantaget påskyndar och förvärrar bristen på underhåll dessa problem, så försök att vara mycket uppmärksam på hur din specifika Modus underhållits innan du köpte den eftersom det kan spara mycket pengar i det långa loppet.
Nyare bilar har också problem, som du kan läsa mer om här: Renault Kadjar problem, Renault Captur problem eller Renault Twingo problem.
FAQ-avsnitt
Varför slutade Renault tillverka Modus?
Renault slutade tillverka Modus 2012 på grund av minskad försäljning och en förskjutning av konsumenternas efterfrågan mot crossover-SUV:ar och större fordon. Modus var en liten, kompakt bil som främst var avsedd för den europeiska marknaden, där den mötte hård konkurrens från andra småbilar som Fiat Panda.
Modus var dessutom baserad på samma plattform som Renault Clio, vilket innebar att den var dyrare att tillverka än vissa av sina konkurrenter. Renault beslutade därför att lägga ned Modus och fokusera på att tillverka andra modeller som var mer populära hos konsumenterna och mer lönsamma för företaget.
Vilken bil ersatte Renault Modus?
Renault ersatte Modus med Captur, en subkompakt crossover-SUV som lanserades 2013. Captur var utformad för att konkurrera med populära modeller som Nissan Juke och Peugeot 2008, och den har varit en kommersiell framgång för Renault.
Captur finns fortfarande till försäljning idag och Renault lyckas också sälja massor av dessa, vilket är anledningen till att Captur sannolikt inte kommer att försvinna någonstans inom den närmaste tiden. Det är logiskt eftersom Captur är exakt den typ av bil som de flesta europeiska genomsnittskunder vill ha i sitt garage.
Vad är skillnaden mellan Renault Grand Modus och Modus?
Grand Modus är 23 cm längre än vanliga Modus, med en hjulbas som är 9 cm längre. Detta innebär mer innerutrymme och en större bagagevolym. Grand Modus har också en högre taklinje än vanliga Modus, vilket ger mer takhöjd för passagerarna.
Den har också möjlighet att lägga till ett tredje baksäte, vilket gör att den kan transportera upp till fem passagerare, medan den vanliga Modus bara rymmer fyra passagerare. Renault Grand Modus är utformad för att erbjuda mer innerutrymme och mångsidighet än den vanliga Modus, vilket gör den till ett bra val för familjer eller de som behöver transportera större föremål.