Är Renault Scenic en bra bil?

Renault Scenic

Renault Scenic, som ursprungligen släpptes i mitten av 1990-talet, är en liten MPV (Multi-Purpose Vehicle) som är utformad för att transportera familjer och göra långa familjeutflykter med massor av last i bagageluckan. Scenic är en riktigt välutrustad bil för sin klass och är också en av de mest populära och framgångsrika minibussarna för familjer hittills. Så är Renault Scenic en bra bil?

Renault Scenic är verkligen en riktigt bra bil eftersom den kombinerar alla fördelar du får från en personbil med en mer billiknande körupplevelse och billigare driftskostnader. Alla motorer som erbjuds är ganska effektiva, sofistikerade och tillräckligt kraftfulla för vad bilen är.

Designmässigt är Scenic förvisso inte en bil som kommer att ta andan ur dig, men den fungerar verkligen med sina flödande stilistiska linjer och intressant utförande. Körupplevelsen är inget speciellt eftersom detta trots allt är en minibuss för familjer vilket innebär att den är återhållsam och vanlig.

Tillförlitligheten kunde vara bättre eftersom Scenic har några anmärkningsvärda problem med fjädring, motor, trim, el och liknande. Priserna har sjunkit under de senaste åren för de senaste modellerna, vilket innebär att Scenic ger dig ett riktigt bra värde per dollar för vad som är en oerhört praktisk familjefordon.

Drivlinan

Det finns ganska många motorer att välja mellan med Scenic och alla är antingen bensin- eller dieseldrivna. Huvudmotorn i den senaste Scenic är den fyrcylindriga 1,4 liters inline-motorn som ger mellan 115 och 160 hästkrafter beroende på vilken modell du väljer. Den tidigare generationen av Scenic använder en 2,0L fyrcylindrig motor som ger 140 hk.

  Vanliga problem med Renault Captur

Eftersom Scenic är utformad för den europeiska marknaden kommer den också med ett brett utbud av dieselmotorer. Äldre Scenic-modeller har antingen en 4-cylindrig dieselmotor på 1,9 liter, 2,0 liter, 1,6 liter eller 1,5 liter med en effekt på mellan 110 och 160 hästkrafter. I den nyare Scenic kan du välja mellan tre dieseldrivlinor, en mindre 4-cylindrig 1,5L-motor med 110 hk, en mellanstor 4-cylindrig 1,6L-motor med 131 hk och en 1,8L-motor med 110 hk.

Alla dessa är strikt framhjulsdrivna, men du kan välja mellan en manuell eller automatisk växellåda. Vi måste också nämna att Scenic kan fås med en dieselhybridmotor som pressar MPG-siffrorna upp till 65MPG, vilket också är det bästa MPG-resultatet du kan få från Scenic.

Normala bensinvarianter klarar i bästa fall upp till 45 MPG medan normala dieselenheter klarar runt 50-55 MPG i bästa fall.

Design och körning

Som vi nämnde i inledningen var Scenic aldrig tänkt att vara en tittare vilket innebär att den övergripande designen inte är så uppmärksammad. Vi måste dock nämna att den nyaste Scenic-modellen ser riktigt cool ut med sina snygga frontljus och ett stort Renault-märke i mitten. Interiören är relativt snyggt inredd men är inte något att skriva hem om.

Körupplevelsen är dämpad och helt inriktad på lätt och avslappnad cruising, vilket är förståeligt för en bil av den här storleken och funktionen.

Tillförlitlighet och vanliga problem

Tillförlitlighetsmässigt är Scenic inte perfekt, men om du gör allt som behöver göras tillräckligt tidigt bör du kunna hålla koll på alla allvarliga problem. Om du inte tar hand om den ordentligt kommer Scenic att gå sönder så småningom och det kommer att åtföljas av ganska dyra reparationsräkningar.

  Är Renault Arkana en bra bil?

De vanligaste Scenic-problemen är att framhjulsupphängningen gnisslar, att motorn slår av, att vatten tränger in i bilen, att bränsle läcker ut och en hel del elektriska problem. Det värsta problemet av dem alla är dock sannolikt det som är förknippat med en felaktig EGR-ventil som kan leda till terminalskador på motor eller turboaggregat.

Prissättning och praktiska egenskaper

Den nuvarande Scenic kostar mellan 21 635 – 30 875 pund i Storbritannien vilket är relativt rimligt för en bil av denna storlek. De flesta kommer dock troligen att vända sig till begagnatmarknaden där Scenic kan göra sig ett namn eftersom den tappade ganska mycket i värde under de senaste åren.

Praktiskt är inget annat än en doldis med Scenic eftersom den erbjuder upp till sju sittplatser, ett enormt bagageutrymme, massor av interiörutrymme, massor av invändiga skåputrymmen, lättmonterade förankringar för barnstolar och en hel del funktioner som är utformade för att göra en familjetransportbil familjevänlig.

FAQ-avsnitt

Har Renault lagt ned Scenic?

Det sägs att Renault Scenic upphörde att tillverkas 2022 efter nästan 30 års konsekvent produktion. Renault anser att det är lite till ingen mening att göra minibussar längre eftersom världen långsamt vänder sig mot fullständig dominans av SUV och crossover, vilket är logiskt eftersom många andra märken gjorde samma sak.

Andra tror att det har mer att göra med att Scenics motorer börjar bli lite gamla nu och att de skulle behöva utveckla en ny drivlina för Scenic i en tid då nästan alla vänder sig till hybrider och elbilar.

  Vanliga problem med Renault Scenic

Vilka bilar konkurrerar med Renault Scenic?

Renault Scenic ställs mot bilar som Citroen Grand Picasso, Peugeot 3008 och Seat Ateca. Alla dessa fyra har haft en långsam och stadig nedgång under de senaste åren, vilket innebär att Renault hade rätt när de sa att minibussarnas era är på väg mot sitt slut.

Hur som helst kan ingen förneka att du bör köpa en riktigt stor SUV för att kunna njuta av samma mängd utrymme som du vanligtvis gör i någon av dessa.

Är Renault Scenic säker?

Renault Scenic åtnjuter ett perfekt femstjärnigt säkerhetsbetyg med ett riktigt imponerande resultat på 90 % skydd för vuxna passagerare, 82 % skydd för barnpassagerare och 67 % skydd för fotgängare. På det hela taget är Scenic en riktig familjebil, vilket innebär att Renault inte tänkte riskera att inte göra den så säker som möjligt.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts