Vanliga problem med Renault Kadjar

Renault Kadjar

Renault Kadjar är en kompakt crossover SUV som tillverkades av Renault mellan 2015 och 2022. Kadjar ersattes av Renault Austral som tillhör samma segment men endast förlitar sig på el- och hybriddrift. Under sin relativt korta livslängd lyckades Kadjar bli en av de mest sålda Renault-modellerna vilket inte kommer som någon överraskning eftersom världen är så förtjust i crossover-SUV:er nuförtiden.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom alla vanliga problem med Renault Kadjar och berätta vad du behöver se upp för om du är på marknaden för en sådan. På det hela taget verkar Kadjar vara en hyfsat pålitlig bil eftersom Renault lyckades förbättra sin totala tillförlitlighet under tiden efter 2010.

De vanligaste problemen med Renault Kadjar inkluderar elektriska problem som ett felaktigt nyckelkort eller ett problem med några av bilens tillbehör. Andra problem inkluderar olika problem med krockkuddar som resulterade i ett par återkallelser under bilens livslängd.

Växellådan kan kännas trög och lat att växla medan dieselfiltret också är känt för att orsaka problem. På det hela taget är Kadjar en tillräckligt pålitlig bil, men många av dess konkurrenter tenderar att erbjuda bättre övergripande tillförlitlighetsresultat.

Felaktigt nyckelkort

Det har kommit många rapporter om att Kadjars nyckelkort inte vill låsa upp bilen. Som det verkar beror detta problem sannolikt på att batteriet inuti nyckelkortet tar slut lite för snabbt. Vissa säger att kortet får problem när det står parkerat i trafikerade områden där signalen kan störas, vilket vanligtvis inte är något man behöver oroa sig för med de flesta bilar.

  Peugeot e-208 vs Renault Zoe - Vilken är bäst?

Hur som helst, om ditt nyckelkort inte kan låsa upp eller starta bilen bör du byta ut batteriet och försöka en gång till. Om det inte rör sig bör du ta bilen till återförsäljaren så att en tekniker kan titta på den. Även om dessa problem kan bli irriterande riktigt snabbt är de inte alltför svåra att reda ut när du inser vad som exakt orsakar problemet.

Felaktiga tillbehör

De elektriska fönsterrutorna på Kadjar är kända för att gå sönder, vilket innebär att du måste byta ut de elektriska fönsterställarna om du vill att fönstren ska gå upp och ner. Detta är ett relativt välkänt fel hos många Renaults tidigare och det verkar som om Kadjar fortfarande ibland lider av dessa.

Torkarna är också problematiska, men ofta helt enkelt för att de har fastnat och måste flyttas lite grann. Blinkers är också ibland kända för att förlora en glödlampa ganska tidigt vilket kan lämna dig med icke fungerande blinkers som måste bytas ut omedelbart för din egen säkerhet.

Problem med krockkuddar

Det är ganska vanligt nuförtiden att nya bilar drabbas av problem med krockkuddar och Kadjar är inte annorlunda. Kadjar var dock en del av ganska många återkallelser helt enkelt på grund av airbagproblem. Kontrollmodulen för krockkuddar kan gå sönder på 2015 års modeller och förhindra att krockkudden utlöses, vilket kan vara riktigt farligt.

Airbaguppblåsarna för fönsterkuddarna kan också fungera dåligt och leda till att fönsterkudden inte utlöses. Slutligen har även krockkuddarna i gardiner varit föremål för en återkallelse medan thoraxkuddarna också inkluderades. Allt som allt har Kadjar genomgått fyra olika återkallelser av krockkuddar enbart inom EU.

  Är Renault Captur en bra bil?

Problem med växellådan

Det verkar som om Kadjar inte lider av några särskilt allvarliga växellådsproblem, men om du inte underhåller den i tid kan hela enheten gå sönder. Den automatiska växellådan är dock känd för att vara trög, lat och inkonsekvent, vilket gör den totala körupplevelsen lite för lantlig.

Kopplingsslavcylindern på den manuella växellådan kan gå sönder och göra att bilen inte kan växla konsekvent. Om detta problem inte märks tidigt kan det dessutom orsaka ytterligare skador på växellådan.

Problem med dieselpartikelfilter

Sist men inte minst måste vi också tala om DPF-problem som är vanligast på Renault 1.5 dCI-motorn. Ibland kan DPF bli igensatt samtidigt som flödespropparna på denna motor också ibland är kända för att få problem.

På det hela taget, om du fångar upp dessa i ett tidigt skede kommer du att lösa dem riktigt enkelt eftersom allt du behöver göra är att rengöra de tillhörande komponenterna. Om du inte lyckas stoppa dessa tillräckligt tidigt kommer dessa att förvärras med tiden.

FAQ-avsnittet

Är Renault Kadjar en bra begagnad bil?

Om du vill ha en snygg, effektiv, relativt rymlig och hyfsat kapabel familjetransportbil är Renault Kadjar ett riktigt bra begagnatbilsalternativ. Den har tillräckligt med utrymme för de flesta familjens behov, den erbjuder god sikt, den är tillräckligt pålitlig och den lyckas inte förstöra ditt bankkonto med sina låga driftskostnader.

Om du är van att köra bilar från ekonomisegmentet kommer Kadjar inte att kännas annorlunda. Om du däremot är van vid att köra bilar i den lyxiga delen av marknaden kommer Kadjar att kännas som en betydande nedgradering.

  Hyundai i20 vs Renault Clio - Vilken är bäst?

Varför har Renault lagt ned Kadjar?

Det finns inga tydliga skäl till varför Renault bestämde sig för att dumpa Kadjar, men det finns några saker som säkert spelade en roll. För det första var Kadjar på en allvarlig nedåtgående spiral när det gäller popularitet och den hade också svårt att konkurrera med några av sina rivaler redan när den först kom ut.

Om man kombinerar det med det faktum att Renault vill gå mot elbilar och hybrider var det ganska tydligt att det kunde vara en bra idé att lägga ned Kadjar till förmån för den nya SUV:n Austral.

Vilka bilar konkurrerar med Renault Kadjar?

Den här delen av marknaden är oerhört konkurrensutsatt vilket innebär att Kadjar konkurrerar med Volkswagen Tiguan, Skoda Karoq, Peugeot 3008, Ford Kuga, Nissan Qashqai och Hyundai Kona.

Alla dessa har något att erbjuda vilket är anledningen till att i stort sett alla dessa säljer hyggligt, med undantag för den nedlagda Kadjar.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts