Finns det en 7-sitsig Renault?

renault espace 2023

Bilar med sju säten tenderar att vara dyrare och större än en vanlig femsitsig bil, vilket är anledningen till att de flesta märken som tillverkar bilar med sju säten finns i den lyxiga delen av segmentet. De vanligaste sjusitsiga bilarna hör hemma i segmentet full size SUV, men du kan också hitta sjusitsiga bilar i minivan-segmentet, mid-size SUV-segmentet eller till och med några kompakta SUV:ar med sju säten.

När det gäller Renault är det verkligen inte ett lyxmärke och inte heller känt för att göra stora familjebilar eftersom de flesta Renault-modeller är kompakta, men finns det en 7-sitsig Renault? Ja, det finns faktiskt några Renault-modeller med sju säten som Renault Espace, Renault Grand Scenic och den kommande Renault Grand Austral som ersätter den utgående Renault Kadjar.

Renault Escape är en stor femdörrars MPV (multi-purpose vehicle) som i första hand är utformad för familjeanvändning. Som sådan erbjuder den en riktigt stor interiör med mycket utrymme. Detta gör att den bekvämt kan ta upp till sju passagerare. Grand Scenic är också en stor MPV med upp till sju platser, men den är en aning mindre än Espace.

Sist men inte minst kommer den kommande nya Renault Astral att finnas tillgänglig med sju platser som tillval. Det kommer inte att bli en stor SUV utan snarare en mer kompakt sådan. Den ska dock vara tillräckligt rymlig för en familj på sju personer.

Renault Espace

Renault Espace introducerades först i mitten av 1980-talet som en stor femdörrars MPV och följdes senare av fyra nya generationer fram till nu. Espace finns i två konfigurationer, en vanlig Espace med fem platser och en Grand Espace-modell som har en längre hjulbas för att erbjuda mer sittutrymme och rymma sju platser.

  Är Renault Twingo en bra bil?

Den allra senaste generationen av Espace är en blandning mellan en crossover, en saloon och en SUV, men Renault säger att nästa generation kommer att bli en renodlad SUV. Espace har två bensinmotorer, en 1,6 liters fyrcylindrig raktmotor eller en 1,8 liters fyrcylindrig raktmotor med 200 hk eller 225 hk för den större enheten.

Espace finns också med tre dieselmotorer, en liten 1,6 liters fyrcylindrig motor med antingen enkel eller dubbelturbo-konfiguration eller en 2,0 liters fyrcylindrig motor. Effekten är beräknad till mellan 130 hk och 200 hk. På det hela taget är Espace främst konstruerad för komfort vilket innebär att den inte försöker vara dynamisk.
Den har en ganska lång lista med aktiva säkerhetsfunktioner vilket är att vänta eftersom Espace är en av de dyrare Renault-modellerna du kan köpa. Slutligen verkar tillförlitligheten vara okej för de två senaste generationerna av Espace medan de tidigare generationerna är lite besvärliga.

Renault Grand Scenic

Renault Grand Scenic är en liten MPV som introducerades första gången 1996. Redan 2016 kom den sista generationen av Scenic och den finns fortfarande tillgänglig som ny i alla Renaults återförsäljare runt om i Europa. Renault beslutade att upphöra med den ”vanliga” Scenic för att helt elektrifiera den till modellåret 2024.

Precis som för Espace kan Scenic också fås som en vanlig Scenic eller en Grand Scenic som har en större kaross med mer utrymme och tillgång till sju säten. Grand Scenic är bra för yngre familjer men är inte lika rymlig som Espace som är utformad för att vara en sju-sitsig från början.

  Är Renault Kadjar en bra bil?

Designmässigt ser Grand Scenic ganska likadan ut som Espace, fast mindre. Interiören är i stort sett densamma som hos Espace vilket innebär att den i bästa fall ser okej ut. Motorerna som erbjuds är en fyrcylindrig bensinmotor på 1,2 liter med 114-130 hästkrafter eller en fyrcylindrig turbomotor på 1,3 liter med 150 hästkrafter.

Du kan också välja mellan tre dieselmotorer, en 1,5L 4-cylindrig, en 1,6L 4-cylindrig eller en 1,7L 4-cylindrig med upp till 160 hk. Tillförlitligheten är okej med Grand Scenic, varken mer eller mindre.

Renault Austral

Ända sedan Renault lade ner Kadjar väntar vi på att Austral ska släppas som först troddes vara en femsitsig, men det verkar som om Renault kommer att erbjuda den även med sju säten. Austral lovar att vara större än Kadjar vilket innebär att den sannolikt kommer att bli den mest bekväma och rymliga SUV:n i Renaults sortiment.

Det är inte mycket som är känt om Austral förutom att den kommer att vara större, längre och högre. Du kan också räkna med några hybridmodeller medan dieselmotorerna troligen kommer att upphöra helt och hållet.

FAQ-avdelning

Gör Renault bekväma bilar?

Ja, Renault tillverkar bekväma bilar även om man inte på något sätt kan betrakta dem som lyxbilar. Renault är ett av de märken som försöker packa in så många fördelar som möjligt i ett relativt prisvärt paket. Detta gör hela varumärkesfilosofin ganska förnuftig och populär bland både yngre familjer och individer.

  Vanliga problem med Renault Arkana

Du kommer inte att hitta knepig teknik som aktiv fjädring, äkta massagesäten, högkvalitativt sytt och förlängt läder eller trädetaljer inuti en Renault, men Renault försöker inte vara ett lyxmärke vilket innebär att de kommer att erbjuda dig en bra bekväm upplevelse helt i linje med priset.

När kommer Renault Austral ut?

Renault Austral kommer till de flesta marknader runt om i världen år 2023 vilket innebär att Austral just nu är på väg ut på marknaden. Renault hoppas sälja massor av dessa eftersom Austral ska representera nästa generations Renault med futuristisk design, mycket teknik och effektiva hybridmotorer.

Detta innebär att Austral sannolikt kommer att vara den mest avancerade SUV:n i sitt segment, så vi kan förvänta oss att den kommer att sälja riktigt bra till en början.

Varför lade Renault ned Scenic?

Renault lade ner Scenic eftersom de vill göra om Scenic från grunden och uppåt. Som sådan kommer Scenic att göra en återkomst 2024, men endast som en helelektrisk bil eftersom Renault också hoppas på att omorganisera hela sitt sortiment för minimala CO2-utsläpp.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts