Är Renault Twingo en bra bil?

Renault Twingo

Renault Twingo är en subkompakt hatchback och en av de minsta Renault-bilarna i modern tid. Den kom till liv för första gången 1992 och har sedan dess gett upphov till tre olika generationer. Tyvärr väljer Renault att avsluta produktionen av Twingo efter nästan 30 år av sammanhängande produktion och snart ersätta den med en Renault 5 EV. Så är Renault Twingo en bra bil?

Kort sagt, ja, Renault Twingo är en riktigt bra bil vilket inte kommer som någon överraskning då den också är en av de mest populära och framgångsrika Renault-bilarna i modern tid. Tack vare dess överkomliga pris, användbarhet, praktiska egenskaper och riktigt billiga driftskostnader var och är Twingo den mest populära bilen för många människor runt om i Europa.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om Twingo, vilket inkluderar att gå igenom de mest populära drivmedelsalternativen, designen, körupplevelsen, tillförlitligheten, alla vanliga problem, priset och praktiska egenskaper.

Vi kommer också att avrunda det hela med Twingos säkerhetsreferenser och dess hårdaste rivaler hittills. För att den här artikeln inte ska bli tio sidor lång kommer vi bara att diskutera Twingo-modellerna från 2013 och senare. Så om du är intresserad av att lära dig mer om Twingo, stanna kvar och ta reda på det!

Drivlinan

De allra första Twingo-modellerna av tredje generationen förlitar sig endast på bensinmotorer. De sträcker sig från 0,9 liters 3-cylindriga enheter till 1,0 liters 3-cylindriga inline-enheter. Även om man skulle kunna tro att den större enheten troligen är den kraftfullare, är det inte fallet eftersom 1,0L-enheten bara kan trycka på 71 hk medan 0,9L-enheten trycker på 90 hk. Detta beror på att 1.0L kom ut 2014 medan 0.9L kom ut 2016.

  Hyundai i20 vs Renault Clio - Vilken är bäst?

Den tredje generationen av Twingo efter faceliftet förlitar sig fortfarande på samma drivlina, men effekten sträcker sig nu från 65 hk till 93 hk för de mest kraftfulla 0,9L-motorerna. År 2020 kom Renault dock ut med Twingo ZE, en eldriven version av Twingo med 82 hk, ett 16 kWh-batteri med 22 kWh-laddning med cirka 110 mils räckvidd.

Alla dessa är uteslutande framhjulsdrivna bilar och de flesta modellerna förlitar sig på en manuell växellåda. Twingo med 93 hk efter faceliftet och 90 hk före faceliftet kan dock också fås med en automatisk växellåda. Sammantaget klarar Twingo 40 och 50 MPG, vilket verkligen är en riktigt bra siffra för en bensinmotor.

Design och körning

Designmässigt har Twingo alltid betraktats som en söt bil, men i verkligheten är det inte många som verkligen uppmärksammar Twingo, vilket är en egenskap som många älskar med den. Interiören är ganska lätt att förstå, men det är ingen lyxbil, inte på något sätt.

Körupplevelsen är rolig, kvick och smidig, men inget som verkligen imponerar på dig. På det hela taget är Twingo en harmonisk blandning av användbarhet, roligt utseende och enkelhet, vilket innebär att man egentligen inte kan ha så mycket åsikter om den.

Tillförlitlighet och vanliga problem

I motsats till föregående avsnitt finns det många debatter som förs om Twingos tillförlitlighet. Vissa svär att Twingo är den mest tillförlitliga bilen på planeten medan andra anser att den är en glorifierad soptunna på hjul. Verkligheten ligger oftast någonstans i mitten, vilket innebär att Twingo kan vara oerhört pålitlig om du tar hand om den på rätt sätt, men om du behandlar den som en soptunna kommer den att bli det.

  Är Renault Arkana en bra bil?

Bland de vanligaste problemen finns en hel del elektriska problem, problem med fjädrar och axelstubbar, problem med tändspolar, karosspaneler av låg kvalitet, motorklokningar, motorspruta och felaktiga bälteslås.

Pris och praktiska egenskaper

Just nu kan du få en begagnad Twingo för nästan ingenting, vilket är mycket logiskt eftersom bilen var billig ny. För att vara helt ärlig så värderas den inte lika mycket som de flesta bilar gör, men det beror delvis på att den begagnade Twingo är en förvånansvärt populär bil. Hur som helst får du valuta för pengarna med en begagnad Twingo.

Praktiken är som man kan förvänta sig, bra för en eller två passagerare, hemsk för fyra personer och görbar för tre personer. Twingo är faktiskt en förvånansvärt hög bil vilket innebär att huvudutrymmet är bra, men det verkliga problemet är hur smal den är. Bagageutrymmet är bra för sin klass, men detta är inte en bil för veckovisa utflykter.

FAQ-avsnitt

Hur säker är Renault Twingo?

Tja, det ser inte särskilt bra ut för en så liten bil, men 2014 års Twingo har ett ganska hyggligt betyg på fyra av fem stjärnor, vilket är mer än tillräckligt bra. Den främsta anledningen till att Twingo inte fick fem stjärnor beror på att den saknar alla moderna aktiva säkerhetssystem som automatisk bromsning, cross traffic alert och liknande.

Det väsentliga skyddet för vuxna och barn i bilen är i nivå med vissa fullstora SUV:er till och med. Som sådan kan vi säga att Twingo är en säker bil, men den är inte på toppnivå. Hur som helst, för en sådan liten bil skulle de flesta bli förvånade över att veta att den faktiskt är säkrare än vissa SUV:er i specifika miljöer.

  Vanliga problem med Renault Twingo

Vilka bilar konkurrerar med Renault Twingo?

Renault Twingos lilla värld är full av riktigt hårda rivaler som kan byta slag med Twingo på de flesta områden. Dessa inkluderar Toyota Yaris som är den mer pålitliga, Citroen C3 som är den billigare och Fiat Punto som är den rymligare.

På det hela taget finns det egentligen inte mycket mellan dessa fyra bilar eftersom de aldrig byggdes för att väcka uppståndelse. De byggdes för att göra jobbet så bra som möjligt, och det klarar de verkligen.

Varför lade Renault ner Twingo?

Huvudskälet till att Renault lade ner Twingo är den kommande Euro 7-utsläppsnormen som är för sträng för att den befintliga motorn ska klara den. Detta innebär att Renault skulle behöva utveckla och testa en helt ny motor för Twingo, vilket inte är meningsfullt när alla småbilar vänder sig mot eldrift numera.

Det andra skälet är att Renault gör sig redo att tillkännage den nya Renault 5 EV som kommer att bli den indirekta efterföljaren till Renault Twingo.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts