Vanliga problem med Mercedes W209

Mercedes W209 problem

Mercedes W209 CLK-klass är en tvådörrars version av E-Klass sedan som tillverkades mellan 2002 och 2009. W209 delar de flesta av sina delar med W211 förutom att den saknar två dörrar och är något mindre i jämförelse. CLK ersattes senare av E-Klass coupé för att göra hela sortimentet lite lättare att förstå.

W209 är mer eller mindre lika pålitlig som W211 vilket innebär att den kan vara en ganska pålitlig bil om du tar väl hand om den. Versionen efter faceliftet är mycket bättre eftersom många problem som plågade modellen före faceliftet löstes under bilens produktion. Oavsett vilket kommer vi att lista de vanligaste problemen med Mercedes W209.

De vanligaste Mercedes W209-problemen är förknippade med motorn. W209 lider också av elektriska problem, särskilt generatorn. Vidare är W209 känd för att lida av problem relaterade till kylsystemet, och ett gäng läckor. W209 lider också ibland av några transmissionsproblem.

På det hela taget kan W209 vara en ganska pålitlig bil, men bara om du tar väl hand om den. Dessa problem orsakas vanligtvis av brist på förebyggande underhåll och kan därför stoppas i sin linda innan de orsakar allvarlig skada.

Mercedes W209 motorproblem

Det finns en hel del potentiella motorrelaterade problem med Mercedes W209. Tändstiften är kända för att lossna och orsaka motorproblem. Packningen kan också lossna och behöver dras åt innan den orsakar några problem.

Det vanligaste motorproblemet med dieselmotorer är den fruktade ”svarta döden”. Nej, det är inte ett metalband som sjunger din W209 till undergång utan snarare ett fall av allvarliga bränsleläckage genom bränsleinsprutningstätningarna. Dessa problem är relativt billiga att åtgärda om du upptäcker dem tillräckligt tidigt. Om du inte gör det kan de nå förödelse på W209 och kosta en förmögenhet att åtgärda.

  Mercedes-Benz GLB-klass Tillförlitlighet

Mercedes W209 elektriska problem

Mercedes W211 är känd för att drabbas av problem relaterade till bilens elektronik vilket innebär att W209 är mer eller mindre likadan. De allvarligaste W209-elektriska problemen beror på generatorn och batteriet som ibland kan dö i förtid. W209 drabbas också av problem som felaktig yttre belysning och problem med interiöra brytare.

Du måste också komma ihåg att mekanismen för det konvertibla taket tenderar att drabbas av en mängd olika problem, och de flesta av dem är av elektronisk natur. Elektriska fönsterrutor och elektriska säten kan också fungera dåligt på grund av bilens ålder och det kan även centrallåssystemet göra.

Mercedes W209 problem med kylsystemet

Ett särskilt allvarligt W209-problem är förknippat med bilens kylsystem. Bilen kan överhettas vilket kan resultera i att bilen går upp i lågor. W209 kom också ursprungligen med orangefärgade tätningar runt oljekylarens läckor som är kända för att slitas ut och orsaka oljeläckage. Mercedes gjorde en återkallelse på grund av detta och 2010 ersattes dessa tätningar med lila tätningar av högre kvalitet.

Om du provkör en W209, se därför till att gå in under huven och leta efter tätningarna. Oavsett vad du gör, håll alltid ett öga på bilens temperatur eftersom W209 kan koka sig själv även på en kylig eftermiddagskryssning.

Mercedes W209 läcker problem

W209 är så benägen att läcka att vi var tvungna att lista läckage som ett separat problem trots att vi just har nämnt oljekylarläckage i föregående stycke. W209 lider dock inte bara av oljekylarläckage, utan även av motoroljeläckage som kan öka bilens totala oljeförbrukning rejält.

  Vanliga problem med Mercedes B200

Det är därför du måste byta ut alla vätskor i W209 enligt rekommendationerna, annars kommer du att få problem med att hålla bilen i hyggligt skick.

Mercedes W209 problem med automatisk växellåda

De vanligaste Mercedes W209-transmissionsproblemen är relaterade till de felaktiga kylare som Mercedes placerade i W209-modeller tillverkade före 09.2003. Dessa W209-modeller kom med Valeo-radiatorer som inte var tillräckligt väl utformade och gjorde att kylvätskan kom i kontakt med transmissionsoljan.
När detta händer börjar bilen avge brummande ljud och hårda växlingar. Om du upplever detta ska du se till att omedelbart byta ut kylaren mot den nyare Valeo-versionen och spola hela systemet från topp till tå, annars kan din växellåda dö helt och hållet.

FAQ-avsnitt

Är Mercedes W209 en bra bil?

Mercedes W209 är verkligen en riktigt bra bil eftersom den erbjuder en jämförbar nivå av lyx som W211, men den lyckas också kännas ungdomligare och mer dynamisk i processen. W209 är också en relativt snygg bil, eller åtminstone var den det när den kom tillbaka i början av 2000-talet.

W209 är tillräckligt pålitlig om den underhålls, den kommer med ett cabriolettak och finns också med ett gäng olika motoralternativ. Om du är ute efter en tvådörrars lyxkupé från 2000-talet som kan tillfredsställa både sportbilsförare och entusiaster av lyxsedanar är CLK W209 definitivt ett bra alternativ.

Hur länge kan en Mercedes W209 hålla?

Mercedes W209 kan lätt hålla några hundra tusen mil utan att behöva några större översyner. Det enda sättet att uppnå detta är att hålla bilen i sitt optimala skick så länge som möjligt, vilket också innebär att den måste underhållas i rätt tid.

  Vilka Mercedes-modeller är hybrider?

W209 och W211 är kända för att vara pålitliga bilar som säkert kan hålla länge. Visst, dessa är inte lika oförstörbara som 70-talets Mercedes-sedaner, men när det gäller Mercedes-bilar från efter 2000-talet är det verkligen svårt att döda en W209 eller en W211.

Varför bytte Mercedes namn på CLK-klassen?

Namnet CLK ingår inte längre officiellt i Mercedes Benz-katalogen eftersom det ersattes av Mercedes Benz E-Klass coupé i början av 2010-talet. Anledningen till att Mercedes gjorde detta är för att göra modellprogrammet lite lättare att förstå. CLC var coupéversionen av C-Klass men döptes om till C-Klass Coupe.

CLK var coupéversionen av E-Klass men döptes om till E-Klass Coupe. Anledningen till att de gjorde det är enkel, det är helt enkelt vettigare och mycket lättare att förstå för vem som helst.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts