Vanliga problem med Ford Mondeo Hybrid

Ford Mondeo Hybrid

Ford Mondeo var Fords främsta sedan innan den lades ned 2022 efter nästan tre decennier av kontinuerlig produktion. Anledningen till att Ford sparkade Mondeo är att man vill fokusera sina ansträngningar på SUV:er, crossovers och elbilar väl.

Mondeo sparkades inte för att den var dålig, opålitlig eller impopulär, utan snarare för att Ford beslutade sig för att gå bort från sedans helt och hållet. Ford är mest intresserad av att göra crossovers, SUV:er och lastbilar vilket alltid har varit skörden i Fords sortiment. Begagnade Mondeos finns dock överallt och att köpa kan vara en bra idé.

Innan du bestämmer dig för en hybrid bör du vara medveten om alla vanliga Ford Mondeo Hybrid-problem som kan påverka din ägarupplevelse mycket. Dessa inkluderar det faktum att endast en handfull av dessa har sålts i Europa vilket innebär att det är svårt att förstå hur pålitliga eller opålitliga dessa bilar är.

Vissa ägare har rapporterat problem med att 12V-batteriet dör i förtid medan vissa också har rapporterat problem med den automatiska växellådan. Andra problem är bland annat felaktig nyckellös start- och startfunktion och en hel rad potentiella elektriska problem som följer med.

Lågt antal tillverkade exemplar

Som nämndes i inledningen har endast ett mycket begränsat antal av dessa bilar någonsin sålts i Europa, vilket innebär att det är nästan omöjligt att skaffa sig en adekvat bedömning av hur tillförlitliga eller opålitliga dessa bilar faktiskt är. Dessutom behåller inte ens de som köpt Mondeo den ofta tillräckligt länge för att ens vara värda en bedömning.

  Vanliga problem med Ford 3.5 V6-motorn

Som sådan kan vi inte ens börja säga om dessa bilar är pålitliga eller opålitliga, vilket innebär att allt handlar om den specifika bil du tittar på. Om så verkligen är fallet ska du se till att endast välja ett begagnat exemplar som har hållits i gott skick och där alla nödvändiga service- och underhållsintervaller har utförts korrekt.

Problem med automatisk växellåda

Mondeo hybrid använde en Ford egenutvecklad dubbelkopplad Powershift-växellåda som är benägen att drabbas av olika problem och behöver oljebyte i rätt tid för att de inte ska uppstå. Det sägs att det är bäst att byta ut automatväxelvätskan i dessa mycket 35 000 miles eller så om du vill att de ska hålla så länge som möjligt.

De vanligaste problemen med Powershift-lådan är läckor, en släpande koppling, växelglidning, konstiga ljud när bilen står i neutralläge, fördröjda växlingar eller att växellådan går in i neutralläge utan någon uppenbar anledning. Dessa problem tenderar att adderas till varandra om du inte agerar snabbt, så se till att vara försiktig med dessa om du bestämmer dig för en Mondeo hybrid.

Problem med 12V-batteriet

Även om Ford Mondeo hybrid är en hybrid använder den fortfarande ett 12-voltsbatteri av de flesta av samma skäl som bilar som inte är hybrider. Detta innebär att bilen startas via den spänning som tillhandahålls av detta 12 V-batteri och att många av bilens tillbehör drivs av detta batteri. Om det går sönder kommer du förmodligen inte att kunna starta bilen eller köra de flesta av dess tillbehör.

  Vanliga problem med Ford Bronco Raptor

Problemet här är att batteriet kan dö utan någon uppenbar anledning och ganska snabbt. Några ägare har rapporterat att batteriet dör efter att bilen har stått stilla i en vecka eller två. Anledningen till att dessa problem uppstår är troligen att något drar batteriets ström när bilen står parkerad, så se till att testa batteriets effekt när bilen bara står stilla.

Elektriska problem

Elektriska problem är också en sak för Mondeo, vilket innebär att du sannolikt kommer att stöta på dessa snart nog. Många har rapporterat om problem med den nyckellösa inmatningsfunktionen och att bilen vägrar släppa in dig, eller att den ibland inte ens känner igen att nyckeln finns i närheten av bilen. Detta kan bero på ett lågt batteri i nyckeln, men vissa har rapporterat dessa problem även med ett nytt batteri.

För det andra kan farthållaren kopplas ur utan föregående varning medan säkringen för strålkastartvättarna kan brista, särskilt om du bor i ett kallare klimat. Inredningsbelysningen kan gå sönder, LED-lamporna i sidoljusen kan gå sönder och problem med glödlamporna för bakljusen verkar också vara något som är vanligt med Mondeo.

FAQ-avdelningen

Är Ford Mondeo en bra bil?

Ford Mondeo har alltid varit en av de allra bästa familjesedanbilarna ända sedan den kom ut. Anledningen till att Mondeo är så bra är att den balanserar kostnader och användbarhet riktigt bra. Den brukade konkurrera med VW Passat, som också fick sparken av samma skäl som Mondeo. Båda dessa bilar var mer än tillräckligt bra och det är tråkigt att de måste försvinna.

  Allt om 2023 Ford Escape

Hybrid Mondeo är svårare att sälja eftersom den inte riktigt erbjuder så bra ekonomi siffror vilket innebär att hela hybrid prövningen inte används till sin fulla potential.

Kommer Ford Mondeo tillbaka?

Ja, det verkar som om Ford Mondeo verkligen kommer tillbaka, men inte på det sätt du tror. Mondeo kommer inte till USA, Europa, Storbritannien, utan snarare till Kina som fortfarande är en så enorm marknad för sedans. En del spekulerade i att den nya Mondeo så småningom också kommer att hitta sin väg till västerländska marknader, men det är fortfarande inte helt klart.

Verkligheten är att sedans kontinuerligt förlorar sin popularitet i västvärlden eftersom folk vill ha SUV:er och crossovers mer och mer med tiden.

Vilka bilar konkurrerar med Ford Mondeo?

Den främsta konkurrenten till Mondeo var VW Passat, men Mondeo byter också slag med Peugeot 508 och Skoda Octavia. Av alla dessa är 508 och Octavia fortfarande ute, och det verkar som om nya Octavia lyckas vara mästare i detta segment av marknaden, åtminstone vad gäller Europa.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts