Vanliga problem med Ford Focus Mk4

Ford Focus

Ford Focus är en av världens mest kända halvkombi-modeller eftersom den introducerades för första gången 1998 och sedan dess har den haft fyra olika generationer. Mk4 Focus introducerades för modellåret 2018/2019 och är den mest populära versionen av Focus på andrahandsmarknaden eftersom den är modern och mycket välutrustad med alla de senaste prylarna och tekniken.

Den är dock inte perfekt och därför kommer vi att nämna de vanligaste problemen med Ford Focus Mk4. Detta bör ge dig en bred förståelse för vad du kan förvänta dig när du äger Focus och hur du bör närma dig att åtgärda några av de vanligaste problemen.

Servostyrningssystemet sägs misslyckas på en del av dessa medan växellådan kan vara lite ryckig och lantlig ibland. Elektriska problem är inte enormt vanliga, men du kommer att stöta på olika glapp och buggar då och då. Vi måste också nämna problem med den våta remmen som kan leda till att bilen tappar kraft.

På det hela taget verkar Mk4 Focus vara en ganska pålitlig bil eftersom det inte finns alltför många universella problem att tala om. Med det sagt är det viktigt att hålla bilen i optimalt skick och satsa på en version med inte alltför många mil på klockan.

Problem med servostyrningen

Servostyrningssystemet är inte något som de flesta av oss tänker på förrän det går sönder och vi helt enkelt inte kan åka utan det. Under hela sin livslängd har Focus nästan 2 000 problem med servostyrningen rapporterats på Carproblemzoo, vilket bör tjäna som en allmän uppfattning om hur bekymmersam historien med Focus och dess styrsystem verkligen är.

  2023 Ford Edge vs 2023 Toyota Sequoia

Om du känner att din styrning blir oerhört tung att vrida, eller om den låser sig själv på plats, finns det ett problem med servostyrningen, eller ibland till och med med med själva kolonnen. Dessa problem beror oftast på en trasig servostyrningsmotor eller ett läckage av servostyrningsvätska som vanligtvis börjar med att styrningen blir lite tung tills den helt stannar upp.

Elektriska problem

När den först introducerades för modellåret 2018-2019 fick den massor av teknik som de flesta av oss anser vara banbrytande i dag. Det innebär att du får alla moderna säkerhetssystem att tala om, inklusive Apple CarPlay och alla andra nödvändiga funktioner för telefonanslutning. Problemet här är dock att alla dessa kan orsaka störningar och bli okontaktbara.

Det bästa du kan göra är att försöka starta om dessa system och hoppas att de kommer tillbaka ordentligt. Ibland måste du uppdatera dessa för att de ska fungera, men vissa har sagt att de behövde byta ut olika moduler för att bli av med dessa problem helt och hållet. Det positiva är att dessa är inte påverkar bilens användbarhet, men de kan vara riktigt irriterande.

Problem med våta remmar

1.0 EcoBoost Focus-motorn verkar lida av en hel del problem med våtremmar som kan kosta en hel del pengar att åtgärda. Vissa säger att dessa problem är tillverkningsfel som förtjänar att åtgärdas via en återkallelse, men Ford har inte gått ut och sagt något om detta problem. Allt som allt rekommenderar många att du undviker denna motor om möjligt och väljer en större motor.

  Är Ford Bronco Raptor en bra bil?

Även om systemet använder kedjor nu, styr den våta remmen fortfarande oljepumpen, vilket innebär att om den går sönder kan din motor bli svältfödd på olja, vilket kan orsaka en myriad av allvarliga problem, ibland till och med leda till för tidig motordöd som kräver en ombyggnation eller till och med ett komplett motorbyte.

Transmissionsproblem

Ford Focus Mk4-generationen är också benägen att drabbas av problem med 8F35-automatisk växellåda som kan vara mindre och lite irriterande ända upp till katastrofala i vissa fall. Visserligen kommer den sistnämnda gruppen av problem bara om du verkligen är försumlig när det gäller bilens underhåll och service, vilket innebär att det inte är vanligt hos dem som tar väl hand om sina bilar.

Problem som fördröjd och grov växling, slirande koppling och problem med växellådsolja är dock vanliga. Många har också påpekat att en del av dessa problem är förknippade med modulproblem vilket innebär att de ibland inte ens beror på själva växellådan.

FAQ-avsnitt

Tillverkar Ford fortfarande Focus?

För närvarande tillverkar Ford Focus utan några begränsningar, men Ford är på en övergång som vill sluta tillverka alla bilar som inte är SUV, lastbilar eller crossovers, vilket innebär att Focus sannolikt kommer att upphöra. Därför gick Ford ut och sa att Focus kommer att upphöra år 2025.

Detta innebär att Mk4 troligen kommer att vara den allra sista Focus som kommer ut och den ansiktslyfta Mk4 kom ut i slutet av 2022. Vissa säger att Focus inte riktigt kommer att gå någonstans inom kort, men det är 100 procent säkert att den inte kommer att förbli densamma vilket innebär att den kommer att bli en EV, eller så kommer den att gå bye-bye för gott.

  Vanliga problem med 4.6 Ford-motorn

Vilken är den bästa Ford Focus-modellen?

Ford Focus ST är utan tvekan den bästa Ford Focus-modellen du kan köpa eftersom den känns riktigt bra att köra ur prestandasynpunkt samtidigt som den är oförtrutet bekväm och bra för långkörning. Ända sedan Ford slutade tillverka Focus RS blev Focus ST den bästa modellen och har sedan dess fått en del uppgraderingar från sin nedlagda storebror.

Visst, den premie som krävs för att ta steget till ST är inte liten, men det är värt det eftersom de flesta som köper Focus ST tenderar att älska den.

Varför rör sig världen bort från halvkombibilar?

Hatchbacks brukade vara de mest populära bilarna, och de är fortfarande mycket populära i Europa. Men märken som Ford har inte riktigt gjort bilar som är anpassade till den europeiska marknaden eftersom de flesta av deras populära modeller säljs i NA eller Asien, absolut inte i Europa.

Som sådan är det sant att världen långsamt rör sig bort från hatchbacks till förmån för SUV:er och crossovers, men hatchbacks kommer sannolikt att finnas kvar under lång tid framöver.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts