Vanliga problem med Ford F150 växellåda

Ford F150 är den mest sålda bilen i USA sedan länge, vilket innebär att F150 bokstavligen är en del av den amerikanska kulturen. F150 är en lastbil som är utformad för att tillgodose både arbetssyfte, fritid och långkörning, vilket gör F150 till en riktigt bra lastbil överlag. F150 levereras med en pålitlig 10-växlad automatisk växellåda som betonar komfort, effektivitet, användbarhet och pålitlighet.

Denna växellåda är dock inte perfekt, vilket är fallet med praktiskt taget alla växellådor där ute. Det finns en del problem här och där, en del av dem värre, en del av dem inte lika mycket. I den här artikeln kommer vi att diskutera de vanligaste Ford F150-transmissionsproblemen, berätta hur du kan åtgärda dem och hur de passar in i resten av segmentet.

Det vanligaste Ford F150-transmissionsproblemet är förknippat med problem med transmissionsvärmare, TTC-ventilen, oregelbunden och grov växling, problem med indikatorlampan för växellägeindikering och fel på pumpdriftsväxeltransmissionen. Detta är de vanligaste problemen vilket innebär att detta är något du bör tänka på om du är intresserad av att köpa en Ford F150.

På det hela taget är denna växellåda riktigt bra och den borde kunna hålla ganska länge. Du måste dock ta väl hand om den, inte missbruka den för mycket och du bör mer än väl kunna leva med den under en längre tid.

Ford F150 växellåda – problem med varmare växellåda

Ford F150 transmissionsvärmaren är monterad direkt på transmissionshuset vilket gör den sårbar för kylvätska som läcker om det uppstår. Dessa problem är vanligast i modeller efter 2018. Det är värt att nämna att alla generationer av F150 har en transmissionsvärmare, men äldre modeller har den inte på samma plats som modellerna efter 2018.

  Ford Focus tillförlitlighet

Problemet här är att efter att bilen åker ut på en lång resa och står oanvänd kan kylvätskan leta sig in i värmaren och orsaka en massa problem. Om du råkar stöta på några läckor ska du se till att ta bilen till en återförsäljare, särskilt om du upplever grova växlingar och ryckiga accelerationer.

Ford F150 växellåda – problem med TTC-regulatorventilen

Ford F150 levereras med en så kallad 10R80 10-växlad automatisk växellåda som konstruerades i samarbete med General Motors. Dessa växellådor finns också i många andra Ford-produkter som Mustang, Expedition och Explorer och alla dessa modeller upplever samma problem i samband med TTC.

TTC kan bli oregelbunden på grund av att den fastnar, vilket i viss mån begränsar systemets förmåga att fungera. Detta kan orsaka en hel del problem med växellådan, särskilt om du inte tar hand om det tillräckligt tidigt. Om du dessutom stöter på skräp och smuts i transmissionsvätskan är det troligt att din momentomvandlare också är defekt.

Ford F150-transmission – oregelbundna och grova växlingar

Om din F150 ibland upplever en grovare växling ska du inte oroa dig så mycket eftersom alla automatiska växellådor ibland gör det. Men om du upplever detta några gånger under en enskild körning är det troligt att något är fel. Ford brukar säga att grova växlingar är normala och det är de när de inträffar sällan. När de inträffar ofta är de långt ifrån normala.

Dessa problem kan åtgärdas på två olika sätt. Det första är att programmera om/rekalibrera mjukvarusidan genom att uppdatera systemet. Den andra metoden är att byta ut ventilenheten. Se till att agera snabbt eftersom du inte vill drabbas av fler liknande problem längre fram.

  Ford Edge Tillförlitlighet

Ford F150 växellåda – problem med indikatorlampan för växelläge

Ford F150 är utrustad med några olika system för att tala om vilken växel du befinner dig i. Det vanligaste visas på instrumentbrädan där den visar dig vilken växel du befinner dig i hela tiden. När bilen växlar visar den det för dig på bilens instrumentpanel. En del ägare har dock klagat på att indikatorlampan för växelläge inte vill vara tänd.

Vissa försökte åtgärda detta genom att programmera om systemet, men det verkar som om den lösningen inte löste problemet helt och hållet. Andra säger att byte av systemet inte heller löser problemet varje gång. Det är troligen ett elektriskt fel som Ford snart bör åtgärda.

Ford F150 växellåda – fel på pumpen för drivhjulet

Enligt några källor på nätet är den 10R 10-växel som finns i F150 benägen att uppleva gnällande ljud vid normal körning. Dessa gnällande ljud är direkt kopplade till drivhjulspumpen som verkar vara utsatt för stress. Ford säger att detta inte är något stort problem, men vissa ägare har sagt att deras drivhjulspumpar har gått sönder kort efter att de hört dessa gnällande ljud.

FAQ-avsnittet

Är Ford F150:s växellåda bra?

Fords 10-växlade automatiska växellåda är bra när den fungerar som avsett. Ford drabbades till och med av en stor grupptalan på grund av återkommande problem med den 10-växlade växellådan. Detta smutsade ner bilden av den 10-växlade växellådan en hel del, men många Ford-ägare anser fortfarande att den 10-växlade växellådan är mer än tillräcklig.

  Ford Transit Connect Tillförlitlighet

Ford är medveten om hur speciell F150 är för den amerikanska marknaden, vilket innebär att de endast kommer att erbjuda den med en riktigt bra växellåda.

Vilken Ford F150-motor är bäst?

Det finns en hel del bra Ford F150-motorer, men den bästa av dem alla är troligen 5,0L TI-VCT V8 eftersom den är ett bra prisutbud med tillräckligt med kraft och vridmoment för att lätt kunna bogsera. 3.5L EcoBoost, 3.3L EcoBoost och 3.0L Power Stroke Turbo Diesel är alla bra F150-motorer.

Hur pålitlig är Ford F150?

Ford F150 prisas för många saker, men tillförlitlighet är inte en av dessa saker. Därmed inte sagt att F150 inte är tillförlitlig, det är bara det att den är så populär och det kommer med sin egen reservation. Närhelst ett problem uppstår som skulle vara relativt anonymt med en bil som inte är så populär som F150, innebär det för en F150 en enorm pressbevakning.

Alla bilar är opålitliga på ett eller annat sätt, men om du underhåller och tar hand om din F150 kommer den att tjäna dig i årtionden. Det är en dubbelriktad väg eftersom du helt enkelt inte kan förvänta dig att något så komplext som ett motorfordon ska vara pålitligt om du inte tar hand om det på rätt sätt.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts