Allt om problem med Ford F150 växellänk

Ford F150 är den mest populära bilen i USA sedan årtionden eftersom den kombinerar många fördelar utan att ha några allvarliga nackdelar. Den är inte överdrivet dyr, den har allt utrymme i världen, den levereras med kraftfulla och relativt effektiva motorer och den kan ta sig dit de flesta bilar inte kan. På det hela taget är F150 en riktigt bra bil, men ingen bil är perfekt.

Till exempel är växellänken i F150 känd för att uppleva olika problem som kan försvåra din totala ägarupplevelse. Dessa kan påverka din säkerhet på vägen, tillförlitlighet och till och med bränsleeffektivitet. Som sådan bör du utbilda dig om alla problem med Ford F150:s växellänk för att kunna lösa dem eller förhindra att de uppstår helt och hållet.

Det verkar som om det vanligaste problemet med F150-skiftlänken är ett problem där skiftkabelns låsklämma vägrar att koppla in sig ordentligt. Andra problem är bland annat en lös skiftlänksstift, problem med bussningarna och dåliga växelväljarkablar. Dessa är vanliga på både nyare och äldre F150-modeller, men äldre modeller är betydligt värre.

Ford börjar få grepp om hur man tillverkar relativt problemfria kopplingssystem, men de har fortfarande en lång väg kvar innan dessa kan kallas pålitliga i sin helhet.

Ford F150 problem med växellänk – växelkabellåset kan inte kopplas in ordentligt.

Många 2018 och 2020 års Ford F150-modeller som levereras med Fords egenutvecklade 10-växlade automatiska växellåda har återkallats på grund av problem med växlingslänken för växellådan. Ford säger att justeringsklämman inte installerades korrekt från fabriken vilket kan leda till att föraren kan sätta lastbilen i parkeringsläge och ta bort nyckeln, men att lastbilen faktiskt inte skulle vara i parkeringsläge.

  Är Ford EcoSport en bra bil?

Detta kan naturligtvis vara ett stort problem eftersom lastbilen kan rulla av sig själv och orsaka en olycka. Ford har också utfärdat detaljerade riktlinjer för hur återförsäljare och serviceverkstäder bör hantera detta problem så att det kan förhindras helt och hållet.

Ford F150 problem med växellänken – Lösa växellänkstiftet

Enligt flera källor på nätet är 2017 års Ford F150 extremt sårbar för lösa växellänkpinnar som kan hindra växellådan från att växla helt och hållet. De vanligaste symptomen på detta problem är: bilen rör sig på egen hand, en löst kännbar växel, varningslampa för växellådan inte i parkeringsläge eller oförmåga att starta om fordonet.

Det enda sättet att lösa detta effektivt är att ta din F150 till en återförsäljare där de kan ta bort växelvätskekärlet och få tillgång till pinnen. Vid denna tidpunkt bör Ford-teknikerna byta ut pinnen och justera den ordentligt så att den stannar på plats för bilens livslängd.

Ford F150 problem med växellänkar – Problem med bussningar för växellänkar

En bussning är i huvudsak ett tunt rörliknande objekt som har till uppgift att rotera eller glida olika axlar för att förbättra effektiviteten och gynna den totala jämnheten. En bussning för växellänk i Fords automatiska växellåda har till uppgift att ansluta växellänken till växelkabeln och förbättra den totala taktiliteten och smidigheten hos växelmanövreringen.

Dessa bussningar är dock känsliga och kan slitas ut under lastbilens livslängd. Om du missbrukar din växellåda kan de dessutom gå sönder väldigt tidigt. Om din växellåda fortsätter att hoppa in i neutralläge och ger ifrån sig konstiga ljud som dunsar, gnisslar och stöter, är det troligt att det är fel på kopplingsbussningarna. Som tur är är det relativt enkelt att installera en ersättningsbussning och det kostar inte så mycket pengar.

  Vanliga problem med Ford 2.0 EcoBoost

Ford F150 problem med växellänkar – Dåliga växelväljarkablar

En växelväljare är en av de viktigaste komponenterna som finns i moderna växellådor eftersom den gör det möjligt för dig att välja en specifik växel. En manuell växellåda använder vanligtvis två kablar medan en automatisk växellåda tenderar att använda en enda kabel som går hela vägen från växellådan till växelväljaren som är placerad mellan de två framsätena.

Problemet uppstår när du stänger av lastbilen, men växellådan ligger kvar i den växel som du har valt. När du försöker starta bilen kan du alltså inte göra det. Det enda sättet att åtgärda detta effektivt är att få tillgång till växellådan och byta ut kabeln helt och hållet. Det är också värt att nämna att dessa problem oftast är reserverade för äldre F150-modeller.

FAQ-avsnitt

Kan jag åtgärda problem med Ford F150 växellänkar på egen hand?

Om du är mekaniker och känner till en växellåda bör du enkelt kunna reparera de flesta problem med växellänkskopplingen utan några specialverktyg. Men om problemet beror på en lös skiftlänksstift krävs det en viss skicklighet och en hel del finess för att reparera detta problem själv. Om du inte är 100 % säker när det gäller en växellåda bör du överlåta detta till proffs.

Den goda nyheten är att Ford officiellt har erkänt de flesta av dessa problem och att de har släppt detaljerade guider om hur man åtgärdar dem. Därför kan du alltid utbilda dig själv om ett specifikt problem med växellänken och avgöra om du är villig och kapabel att åtgärda det själv.

  Ford Mustang Shelby GT350 Tillförlitlighet

Var sitter växellådan på en Ford F150?

Ford F150:s växellänk är placerad under bilen och mellan de två framsätena. Det enklaste sättet att hitta den är att dra en rak vertikal linje från lastbilens backspegel till marken eftersom kopplingen sitter direkt under växelspaken.

För att vara 100 % säker kan du alltid köpa en servicehandbok för Ford F150 och leta efter all serviceinformation där. Det är värt att nämna att det aldrig är en bra idé att pilla med en bils växellåda om du inte är helt säker på vad du gör.

Är det dyrt att åtgärda problem med Ford F150 växellänk?

Det beror på problemets art eftersom vissa problem är billigare att åtgärda än andra. Du bör räkna med att reparationen kostar minst 50-75 dollar, men de allvarligaste problemen kan kosta hundratals dollar att åtgärda.

Ett komplett byte av växellänk med allt arbete inkluderat kommer troligen att kosta dig mellan 200 och 400 dollar beroende på modell, tillverkningsår och om vi talar om en manuell eller automatisk växellåda.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts