Vanliga problem med Audi SQ5

Audi SQ5 problem

Audi SQ5 är prestandaförmånen av den kompakta lyxiga familje-SUV:n Q5 från Audi. SQ5 skiljer sig från den vanliga Audi Q5 genom att den får en större och kraftfullare motor, styvare fjädring, större bromsar, ett par två avgasrör och massor av speciella exteriör- och interiördetaljer som Alcantara, sportstolar och svartmålade/aluminium/kolfiberdetaljer.

SQ5 är den allra översta delen av Audi Q5-katalogen, men Q5 fick aldrig den fullständiga RS-behandlingen, vilket innebär att den inte kan konkurrera med toppmodellerna AMG GLC eller toppmodellerna BMW M X3. Hur som helst är SQ5 en riktigt bra allroundbil som verkar hålla sig riktigt bra när det gäller tillförlitlighet.

De vanligaste SQ5-problemen är relaterade till el, kaross och trim, motor, växellåda och fjädring. SQ5 må vara en riktigt dyr SUV, men den kommer inte med avancerade V8-motorer, vilket innebär att den inte är lika dyr i drift som GLC 63 AMG är.

På det hela taget är SQ5 en fantastisk allroundbil och många anser att den inte bara är den bästa Audi SUV:n utan också den bästa nuvarande Audi-modellen som finns. Oavsett hur man ser på den levererar SQ5 eftersom den är lyxig, snabb, snygg, fylld av teknik, säker och riktigt praktisk.

Audi SQ5 – Elektriska problem

De vanligaste elproblemen i Audi SQ5 är förknippade med vattenpumpen som tenderar att gå sönder ett par gånger under SQ5:s livslängd. Många kunder anser att vattenpumpar är en öm punkt på många VAG-produkter och att dessa oftast är relaterade till ett elektriskt problem av något slag. Bilen upplever också problem med förarassistanssystemen.

Dessa inkluderar problem med adaptiv farthållare, problem med automatisk bromsning, problem med varning för avvikelse från körfältet, system för kollisionsförutsägelse, problem med fönsterhanterare och potentiella problem med skärmar och infotainmentsystemet.

  Bästa telefonhållare för Audi

Audi SQ5 – problem med kaross och trimning

Även äldre Audi SQ5-modeller har panoramasoltak i full längd som är kända för att orsaka en del problem under bilens livslängd. Till att börja med är det känt att avloppen runt soltaket blir igensatta vilket resulterar i att vatten tränger in i kupén. Äldre SQ5:or är kända för att drabbas av för tidigt slitet läder och riktigt repiga inredningsdetaljer i plast.

Vissa ägare uppgav till och med att deras äldre SQ5-modeller drabbades av rost under bilen, vilket inte är något som någon vill ha. Slutligen är SQ5-modellerna kända för att gå igenom däck som ingen annan eftersom bilen levereras med breda däck med stor diameter som är kända för att kosta mycket pengar att byta ut också.

Audi SQ5 – Motorproblem

Audi SQ5 och många andra Audi Q5-modeller är kända för att förbruka alldeles för mycket olja, vilket kan orsaka motorproblem på grund av att man inte vet när det är dags att byta olja. SQ5 och andra Q5-modeller har också problem med start/stopp-systemet som även kan orsaka problem med startmotorn och generatorn.

Läckande bränslepumpar är också en relativt vanlig företeelse hos äldre SQ5-modeller medan nyare modeller är mycket bättre. Vissa SQ5-modeller har till och med ingått i några återkallelser som orsakats av läckande bränslepumpar. Problem som dessa kan sluta katastrofalt vid en eventuell brand, men det är inte många av dessa som slutade på det sättet.

  Vanliga problem med Audi e-tron

Audi SQ5 – problem med växellådan

SQ5 levereras uteslutande med en automatisk växellåda medan Q5-modeller på lägre nivåer fanns tillgängliga med manuell växellåda innan den andra generationen av Q5 kom ut. De vanligaste växellådsproblemen som plågar SQ5 är förknippade med att lådan är tveksam, lat eller till och med avger slipande ljud under växlingarna.

Solenoidproblem och kopplingsproblem är också en sak med äldre SQ5-modeller också. Allt som allt måste du byta växellådsolja enligt ägarens manual och försöka vara försiktig när du växlar.

Audi SQ5 – Problem med fjädringen

Audi SQ5 är en tung SUV samtidigt som den är en dynamisk SUV vilket innebär att fjädringen har till uppgift att bekämpa Q5s tyngd utan att bilen rullar för mycket. De vanligaste SQ5-problemen är relaterade till fjädrarna, stötdämparna, styrstängerna, de övre och nedre styrarmarna och hjullagren.

Många av dessa är förbrukningsbara och bör bytas ut under bilens livslängd, men om du är varsam med bilen kan du undvika att göra det åtminstone i några år.

FAQ-avsnitt

Är Audi SQ5 ett bra köp?

Audi SQ5 är ett bra köp eftersom den är praktisk, kraftfull, bekväm, lyxig och åtråvärd. Det är en bra familjebil eftersom den erbjuder mycket utrymme i båda sätesraderna och eftersom den har ett jämförelsevis stort bagageutrymme. Den är tillräckligt stor för att kännas rejäl bakom ratten, men inte överdrivet stor för att kännas som en buss.

SQ5 är verkligen en av de bästa allt-i-ett-paket-bilarna som Audi tillverkar, särskilt om du älskar dieslar och du får en diesel-SQ5 som också erbjuder bra ekonomi. Det är verkligen svårt att inte rekommendera SQ5 och det är lätt att förstå varför.

  Audi A8 tillförlitlighet

Gör Audi en Audi SQ5 med dieselmotor?

Audi SQ5 är den allra första Audi S-modellen som drivs av en diesel vilket kan ses på två olika sätt. Vissa anser att detta är kätteri och att prestandabilarnas gudar kommer att straffa Audi för att de förringar ett så ikoniskt brev inom Audi-familjen.

Å andra sidan är en dieseldriven SQ5 faktiskt mycket vettig för dem som föredrar dieselmotorer, och det är många som gör det. Anledningen är att dieselmotorer är mycket mer ekonomiska och de erbjuder enorma mängder vridmoment som gör att bilen känns som en tank bakom ratten.

Hur länge kan Audi SQ5 hålla?

SQ5 kan hålla några hundra tusen mil utan att behöva stora översyner om allt går enligt planerna. SQ5 är inte en billig bil att köra och det är inte en bil som kommer att gå perfekt efter ett tag, men det betyder inte att man behöver sluta underhålla den när det händer.

SQ5 är som alla andra avancerade tyska lyxbilar på ett sätt som innebär att den behöver rätt underhåll. Om du gör det kommer bilen att hålla riktigt länge, om du inte gör det kommer bilen att falla sönder.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts