Vilken är bättre Audi Q5 eller Audi SQ5?

Är Audi SQ5 en bra bil?

Audi Q5 är en liten familje-SUV som konkurrerar med BMW X3 och Mercedes Benz GLC. Dessa SUV:er är några av de mest populära bilarna i dagens läge eftersom SUV- och crossover-eran fortsätter att ta fart. SQ5 är toppmodellen av Q5 som får den mest kraftfulla motorn och en hel del andra uppgraderingar.

Att jämföra Audi Q5 med Audi SQ5 är som att jämföra en iPhone 13 med iPhone 13 Pro Max, vilket innebär att Q5 är standardmodellen medan SQ5 är ”Pro Max” eftersom den erbjuder den mest exklusiva upplevelsen. Därför är dessa baserade på samma chassi och de flesta komponenter delas mellan dem.

SQ5 får dock en större motor, en förstärkt växellåda, större bromsar, lägre körhöjd, styvare fjädring, mer utrustning från standardutrustningen och en snyggare interiör och exteriör design. Genomsnittliga åskådare kanske inte kan se skillnaden mellan dessa två, men skillnaden bakom ratten är omedelbart märkbar.

I den här artikeln kommer vi att jämföra dessa två modeller och berätta varför du ska välja den ena framför den andra. Du kommer snart att inse om du är den typ av kille som verkligen önskar alla uppgraderingar som finns tillgängliga med Q5, eller om du är någon som inte bryr dig om de intrikata detaljerna och vill spara några dollar i processen.

Audi Q5

Den allra lägsta nivån av Audi Q5 har ett utgångspris på 44 100 dollar. Detta är standard Q5 utan något på den vilket innebär att knappt någon kommer att köpa den. Premium Plus Q5 börjar på 49 100 dollar medan den topputrustade Q5 Prestige utrustad med allt du behöver börjar på 54 800 dollar. Du kan alltid lägga till ytterligare tillval ovanpå detta pris, men Q5-modeller för 60 000 dollar och mer är inte så vanliga.

  Vanliga problem med Audi RS5

Standard Q5 finns med en mängd olika motorer som inkluderar en 4-cylindrig 2,0L-motor i instegsmodell med cirka 250 hk, en 2,0L-dieselmodell med cirka 190 hk och en 6-cylindrig 3,0L TDI-modell med upp till 300 hk. Q5 finns också med några hybridmotorer också, till exempel 50 TFSIe Quattro med en 2,0 liters bensinmotor och en elmotor med en kombinerad effekt på 300 hk.

Alla Q5-modeller får inte Quattro AWD från fabriken vilket innebär att du måste betala för det på instegsmodellerna. Bilens exteriör är starkt beroende av vilka tillval du väljer vilket innebär att icke-Prestige-modeller utan S-Line-paket inte riktigt är de mest spännande SUV:erna som finns. Q5 körs enkelt utan något särskilt speciellt.

Audi SQ5

Audi SQ5 från 2022 börjar på 56 995 dollar, vilket ligger någonstans i närheten av Audi Q5 Prestige. SQ5 Premium Plus-paketet kostar dig dock 61 195 dollar medan det topputrustade paketet SQ5 Prestige kostar 66 395 dollar, men du får i princip allt som finns att få med SQ5 Prestige-paketet.

SQ5 får en 3.0L komprimerad V6-motor med kompressor med 350 hk och 369 lb-ft vridmoment. Den är också standard med Audis Quattro AWD-system oavsett vilken trimnivå du väljer. SQ5 får en hel del uppgraderingar jämfört med den vanliga Q5 på i stort sett alla avdelningar. De mest märkbara skillnaderna är fjädringssystemet och hur bilen ser ut både på insidan och utsidan.

  Audi startar inte - orsaker och hur man åtgärdar det

SQ5 får speciella komponenter som kolfiberdetaljer och sportstolar som inte är tillgängliga med den vanliga Q5. SQ5 är en Audi Q5 vriden till 11 vilket innebär att helhetsupplevelsen helt enkelt är bättre i alla avseenden. SQ5 är egentligen inte så specifikationsberoende eftersom alla SQ5-modeller ser bra ut.

Slutsats – SQ5 är bättre, men för vem?

Det är ganska tydligt att SQ5 är den bättre bilen är den erbjuder dig mer av allt samtidigt som den behåller sitt värde mycket bättre. SQ5 är mer spännande, snabbare, har bättre köregenskaper, är lyxigare och framför allt har den karaktär. Q5 är en fantastisk bil, men den rår inte riktigt på några fjädrar vilket gör att många anser att den är lite för klinisk.

Som sådan är det ganska tydligt att om du är någon som värdesätter de kvaliteter som kommer med SQ5 så kommer du alltid att föredra SQ5, även om det kräver att du spenderar lite extra pengar. Om du å andra sidan bara vill ha en bekväm SUV som redan får mycket utrustning är du bättre ute med den vanliga Q5.

Audi SQ5-modellerna är mer populära hos den yngre befolkningen som vill visa upp sig och känna sig mer speciell, mer fulländad vilket är helt okej. Å andra sidan köps en vanlig Q5 vanligtvis av dem som inte behöver eller vill bevisa något utan bara vill ha en säker, lyxig och bekväm SUV.

FAQ-avsnittet

Finns Audi Q5/SQ5 som coupé?

Efter att Audi släppte den andra generationen av Q5 efter faceliftet introducerade de också Sportback-versionen (SUV Coupe) tillsammans med den. Det innebär att du kan betala några tusen dollar extra om du vill uppgradera till Sportback-modellen.

  Vilken är den bästa dieselbilen från Audi?

Skillnaden mellan den vanliga Q5/SQ5 och deras respektive Sportback-versioner är bara design. Det är också värt att nämna att Sportback-modellerna lider lite när det gäller praktiska egenskaper på grund av den lutande taklinjen som äter upp det bakre utrymmet.

Är Audi Q5 en bra familjebil?

Audi Q5 är en bra familjebil eftersom den erbjuder alla de egenskaper du förväntar dig av en bra familjebil. Till att börja med är den rymlig nog för upp till fem personer och den har ett stort bagageutrymme. För det andra är det en riktigt säker bil med ett stjärnigt 5-stjärnigt krocksäkerhetsbetyg.

Det är också en riktigt bekväm och tyst bil att resa i som får massor av familjevänliga funktioner som USB-laddningsportar, många invändiga förvaringsutrymmen, lättåtkomliga IsoFix-monteringspunkter, infotainment i baksätet och luftkonditionering med flera zoner.

Är Audi Q5 en terräng-SUV?

Audi Q5 kan göra terrängkörning, men det är inte riktigt något som Audi Q5 är känd för att göra. De flesta som köper den här typen av SUV:er tar dem inte med sig i terräng eftersom det inte är vad de är konstruerade för att göra. Visserligen har bilen justerbar åkhöjd, hill descent control, AWD och dedikerade körlägen, men för det här priset kan du få en mycket bättre terrängkörare.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts