Vanliga Ford Ranger 3.2 Motorproblem

Ford Ranger Problem

Ford Ranger är en av de mest populära Ford-lastbilarna någonsin eftersom den är tillräckligt stor för de flesta, men inte lika stor som vissa av Fords F-serie-lastbilar. På det hela taget är Ford Ranger en bra bil eftersom den erbjuder en riktigt mångsidig mellanstor lastbilsupplevelse med utmärkt dragkraft och prestanda. För att en Ranger ska kunna göra det behöver den en potent och pålitlig motor, så vilka är de vanligaste problemen med Ford Ranger 3.2-motorn?

De vanligaste Ford Ranger 3.2-motorproblemen är bland annat felaktiga oljepumpdräneringar, problem med svänghjulet med dubbla massor, problem med bränsleinsprutningssystemet, läckage i intercooler, slangnedbrytning och EGR-problem. Dessa problem är relativt vanliga med många generationer av Ford-lastbilar och Mazda BT-50 som också använder denna motor.

På det hela taget är 3,2L-motorn robust och ganska tillförlitlig, vilket innebär att du kan förvänta dig att den håller riktigt länge om du tar väl hand om den. Med det sagt måste vi nämna att många ägare av denna motor inte är särskilt punktliga med sitt underhåll vilket är anledningen till att den kan ha fått ett dåligt rykte i vissa Ford-interna kretsar.

Vi kommer nu att gå på djupet om alla dessa vanliga Ford Ranger 3.2 motorproblem som inkluderar att berätta vad som orsakar dessa och hur du kan åtgärda dem.

Felaktig oljepump dränering

3.2L-enheten är utrustad med en oljepump med variabelt flöde som använder ett specialdesignat vane-stilsystem som skiljer sig mycket från en normal pumpkonstruktion som kännetecknas av en kuggdrift. Anledningen till att Ford gjorde detta var för att göra motorn mer effektiv, men nackdelen är att detta system lider av ett inneboende fel.

  Allt om 2023 Ford F-150 Raptor R

Dessa system kan inte starta sig själva vilket är anledningen till att ett oljebyte kan vara en stor risk för dem som inte är medvetna om detta. Om du bestämmer dig för att köra Ranger utan att oljepumpen är primat kan det leda till att hela systemet går i spinn och orsakar enorma skador.

Problem med svänghjulet med dubbel massa

En av de aspekter som många 3,2L-ägare älskar är att denna motor levereras med en manuell växellåda som många anser vara bättre än automatväxeln. Denna växellåda är utrustad med ett svänghjul med dubbla massor som är utformat för att skydda drivlinan från alla vibrationer som en dieseldrivlina vanligtvis avger, samtidigt som växellådan blir mjukare.

Med all friktion som dessa system utsätts för tenderar de dock att slitas ut relativt snabbt, och om detta inte tas om hand omedelbart kommer det också att sätta ytterligare påfrestningar på kopplingen. Det enklaste sättet att avgöra om ditt svänghjul med dubbla massor är fel är om du hör skramlande ljud när du trycker ner pedalen.

Problem med insprutningssystemet

Dieselmotorer från Ford och problem med bränsleinsprutningssystemet är riktigt vanliga. 3.2L-motorn här är utsatt för felkoden P1280 som också är vanlig i Fords större Heavy Duty-motorer. Dessa problem följs av en kontrollampa för motorn och trög motorprestanda. Oftast är problemet kopplat till en felaktig ICP-sensor (Injection Control Pressure).

För att åtgärda detta problem måste du inspektera bilens hela bränslesystem och sannolikt byta ut några försämrade slangar, eventuellt även själva ICP-sensorn. På det hela taget är det bäst att inte ignorera problem som dessa eftersom de tenderar att bli värre med tiden.

  Allt om 2023 Ford Ranger Wildtrak

Läckage i kylaren

Slangar av dålig kvalitet är inte ovanliga med vissa av Fords motorer, vilket innebär att de kan slitas ut med tiden, bli spröda och slutligen gå sönder. Detta orsakar en hel del problem med vissa av bilens system, särskilt intercooler-systemet som kommer att läcka om det verkligen sker.

Om din Ranger börjar drabbas av försämrade prestanda även under normala körförhållanden eller till och med går in i fullt Limp Mode finns det en god chans att problemet är relaterat till en läcka i intercoolern. Du kan reparera detta genom att använda värmebeständig tejp och täta läckan, men det är bäst att byta ut slangen.

EGR-problem

Avgasåtercirkulationsventilen har till uppgift att öka bilens effektivitet, hjälpa till med bränsleekonomin och kyla avgaserna. EGR-systemet på 3,2L-motorn kyls via vatten, vilket innebär att det är samma sak som själva motorn.

Problemet uppstår när en läcka uppstår någonstans och gör att allt vatten läcker ut. Om du inte märker detta tillräckligt tidigt finns det stor chans att du hamnar med en sprängd packning i huvudet eller till och med en kylvätska som läcker ut. Det är bäst att byta ut EGR-ventilen när detta händer eftersom du inte vill riskera ytterligare skador på systemet.

FAQ-avsnittet

Hur länge kan Ford 3.2 Ranger hålla?

Om du underhåller den tillräckligt väl bör denna 3,2L Ranger kunna hålla i 20 år eller till och med längre än så. Ford är stolta över att annonsera att deras lastbilar är konstruerade och byggda hårt för att kunna stå emot alla missförhållanden som kommer med lastbilslivet samtidigt som de kan hålla riktigt länge.

  Allt om 2023 Ford Explorer

Ranger är mycket likadan, men bara om du gör allt som behöver göras. Om du inte gör det kommer problemen att börja ackumuleras och så småningom leda till livshotande problem som garanterat kommer att döda din Ranger i förtid.

Är Mazda BT-50 en Ford Ranger?

Mazda BT-50 delar just denna motor med Ford Ranger, men vi måste nämna att Ford och Mazda gjorde dessa separat. Detta innebär att även om de delar ganska många delar med varandra är de tillräckligt olika för att de ska kännas olika på vägen.

Äldre Mazda B-serie lastbilar är dock egentligen Ford Ranger med Mazda-märken vilket innebär att de är nästan identiska.

Ska jag köpa en begagnad Ford Ranger?

Att köpa en begagnad Ford Ranger är förenat med en del fördelar men också med en del nackdelar. För det första kommer du att spara en hel del pengar om du köper en begagnad Ranger eftersom Rangers inte är immuna mot värdeminskning samtidigt som de inte förändras drastiskt under åren.

Om du lyckas hitta en i hyggligt skick och om du inte har något emot att inte ha den allra senaste tekniken är en begagnad Ranger en riktigt bra idé.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts