Vad är Tesla Summon-läget?

Tesla är ett av de bilmärken som har den coolaste och mest avancerade tekniken. Och en av de mest anmärkningsvärda Tesla-teknikerna är det helt självkörande systemet som gör att bilen är nästan autonom. Men vad är Tesla summon mode?

Tesla Summon Mode är en funktion som ger Tesla-förare bekvämlighet och säkerhet när de parkerar och hämtar sina bilar. Om du till exempel har parkerat din bil i ett trångt utrymme eller i ditt privata garage kan du beordra bilen att komma till dig utan att behöva kämpa för att komma åt den.

Tesla introducerade summon-tekniken i september 2016. Tekniken är en del av programuppdateringen för autopilot version 7.1. Till en början var den här tekniken endast tillgänglig för Tesla Model S och X, men senare introducerades den även för Tesla Model 3. Dessutom finns den som standard på Tesla Model Y.

Hur aktiverar jag Tesla summon mode?

Att aktivera Tesla summon mode är ganska enkelt. Det första steget är att se till att Tesla står i parkeringen och är avstängd. Därefter håller du ned den mellersta knappen på nyckelkniven i cirka tre sekunder tills varningsljusen slås på och ändras från att blinka till att vara fasta.

När varningslamporna är fasta släpper du den mellersta knappen. Din Tesla har aktiverat tillkallningsläget. Observera att knapparna för främre bagageluckan och bakluckan fungerar som riktningskontroller. Så de främre bakluckeknapparna är för att gå framåt, medan bakluckeknapparna är för att gå bakåt eller bakåt.

Om du vill avbryta kallelse-läget är det bara att trycka ner den mellersta knappen igen. Alla dessa procedurer kan också utföras via Tesla-appen. Dessutom arbetar Summon tillsammans med HomeLink för att systemet ska kunna fungera. Det kan manövrera garagedörren och öppna och stänga den efter in- och utkörning.

  Hur lång livslängd har en elbil?

Vad innebär det att sammankalla en Tesla?

Att tillkalla en Tesla innebär att beordra den att komma till dig eller att ta sig ut ur ett konstruerat område. Tesla summon mode ger användarna bekvämlighet och säkerhet eftersom de inte behöver kämpa för att komma åt sin bil på trånga platser.

Kallar alla Teslas på sig?

Nej, Tesla introducerade summon i september 2016. Därför har alla Teslas som tillverkats före denna period inte den här funktionen. Personer som äger Tesla som tillverkades före september 2016 kan dock fortfarande ladda ner programvaran och sammankalla sin bil. De kan alltså fortfarande njuta av summon-läget även om deras bilar tillverkades tidigare.

Vad är skillnaden mellan Teslas summon och smart summon?

Tesla summon är en funktion som gör att du kan beordra din Tesla från en parkeringsplats att hämta dig. Smart summon är däremot den förbättrade versionen av Summon Mode eftersom den gör det möjligt för bilen att köra till dig eller en destination som du väljer.

Även om dessa två funktioner ser likadana ut är Smart Summon den avancerade versionen av Summon Mode. Förutom att komma till dig kan den också släppa av dig och parkera bilen åt dig. Det är alltså bara mer än att kalla på.

Dessutom uppdaterades summon till smart summon i september 2019. Detta är efter att Tesla uppdaterade sin autopilotmjukvara till version 10.0. Den senaste funktionen smart summon är dock endast tillgänglig för Tesla-bilar med Autopilot FSD-programvaran.

  Förlorar elbilar sin laddning när de står parkerade?

FAQ

Vad är Teslas aktiva säkerhetsfunktioner?

Alla Tesla som tillverkats efter 2014 har aktiva säkerhetsfunktioner. Dessa funktioner är viktiga när du använder autopilot eller självkörningssystem på en Tesla. Dessutom möjliggörs dessa funktioner av Teslas hård- och mjukvarusystem för autopilot, och de omfattar bland annat följande:

  • Automatisk nödbromsning
  • Undvikande av körfältsavvikelse
  • Undvikande av avvikelse från körfält i nödsituationer
  • Varning för kollisioner framåt
  • Varning för sidokollisioner
  • Övervakning av döda vinklar
  • Acceleration med hänsyn till hinder
    Dessa säkerhetsfunktioner är mycket viktiga och bidrar till att föraren och passagerarna alltid är säkra. Föraren bör dock vara fullt uppmärksam på vägen, trots de säkerhetsfunktioner som denna bil erbjuder.

Söks alla Teslas?

Efter att ha upptäckts 2016 infördes Tesla summon-funktionen först på Tesla Model S och X. Men senare infördes den även på Tesla Model 3. I dag finns den här funktionen på alla Tesla-modeller med Tesla Model Y inkluderad.

Hur mycket kostar Tesla smart summon-funktionen?

Tesla introducerade den smarta kallelsefunktionen i slutet av 2016. Detta innebär att Tesla-modeller som tillverkats före denna period inte har Smart Summon-funktionen. Om din Tesla har förbättrad autopilot och helt självkörande teknik kan du dock fortfarande installera funktionen smart summon.

Om du vill lägga till Tesla smart summon-funktionen på din Tesla måste du dela med dig av minst 6 000 dollar. Och om du inte har den förbättrade autopilotfunktionen måste du installera den först, vilket kan kosta dig ännu mer.

Är Tesla FSD gratis?

FSD betyder i sin helhet ”fullständig självkörning”. Den här funktionen gör inte Tesla helt självkörande, men den levererar några tilläggsfunktioner som gör det enkelt och roligt att köra bilen. Kort sagt, FSD erbjuder massor av förarassistansfunktioner som gör det roligt att köra Tesla.

  Är Tesla bättre än BMW?

Icke desto mindre är de självkörningsfunktioner som FSD erbjuder inte gratis eftersom Tesla tar ut en månadsavgift. Teslaägare som har sina bilar utrustade med det grundläggande autopilotsystemet måste betala en månadsavgift på minst 199 dollar, medan de som har utökade autopilotfunktioner måste betala minst 99 dollar per månad.

Behöver du autopilot för Summon?

Ja, du behöver rätt autopilot för Summon. Även om autopilot 1 är utrustad med rätt hårdvara för att stödja grundläggande Summon kan den inte stödja funktionen Smart Summon. För smart summon behöver du hårdvara för autopilot 2 i din bil. Så om din Tesla har förbättrad autopilot och fullständig självkörningsfunktion bör smart summon fungera.

Slutsats

Sammanfattningsvis är Tesla Summon Mode en funktion som ger Tesla-förare bekvämlighet och säkerhet när de parkerar eller hämtar sin bil från en parkeringsplats eller ett garage. Oavsett detta måste föraren vara på sin vakt eftersom det här systemet inte är 100 % effektivt.

Det är dock inte alla Tesla som kommer med Summon Mode eftersom det endast finns tillgängligt på Tesla-modeller tillverkade efter 2016. Om din bil har autopilot och tillverkades före 2016 kan du fortfarande installera summon-funktionen på din bil.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts