Förlorar elbilar sin laddning när de står parkerade?

Bilar är gjorda för att användas, oavsett om det är en bil med förbränningsmotor eller en elbil. Vi lever dock i märkliga tider, och den här frågan är nu mer relevant än någonsin eftersom Covid-19 älskar att föreslå låsningar och allmänna rörelsebegränsningar.

Som sådan borde vi förstå vad som händer med en EV om vi lämnar den parkerad under en längre tid. Även om elbilar förlorar en liten mängd batteriladdning när de står parkerade kan det bli mycket om du låter bilen stå parkerad ett tag.

Som en allmän tumregel kan ett högspänningsbatteri med minst 10 % laddning räcka i upp till sex månader. Detta varierar visserligen mellan olika bilar, men om alla onödiga system är avstängda ska du inte oroa dig för att batteriet ska tömmas inom kort.

Även om det inte kommer att leda till att batteriet laddas ur helt och hållet är det bäst att lämna bilen parkerad med minst 50 % batterikapacitet.

Ladda alltid bilen innan du parkerar den under en längre tid.

Som tidigare nämnts förlorar högspänningsbatterier obetydliga mängder batterikapacitet per månad, och du behöver inte oroa dig om du lämnar bilen parkerad ett tag. Det bästa alternativet är att ladda bilen till minst 50-80 %, koppla ur den och lämna den i fred.

Om du laddar batteriet helt och hållet och lämnar bilen obevakad ett tag kan det till och med skada batteriet. För att vara 100 % säker på att du gör rätt, kontrollera ägarens bruksanvisning eller leta efter tillverkarens rekommendationer på nätet.

  Hur får de in bilar i köpcentra?

Många elbilar har numera en funktion som kallas ”djupt viloläge”. Denna funktion gör det möjligt för bilen att koppla ur alla onödiga system som tar ström från bilen när den står parkerad under en längre tid. Detta minimerar den långsiktiga batteriförbrukningen när bilen inte används. Oftast måste du aktivera Deep sleep mode innan du parkerar bilen.

Vissa system, t.ex. en klocka på instrumentbrädan eller en ljusindikator för centrallås, är överflödiga om bilen inte används på ett tag, och det är dessa typer av system som ”Djupt viloläge” syftar till att koppla ur. Det är värt att nämna att alla vitala säkerhetskomponenter i bilen inte kommer att stängas av om allt är som det ska.

Hur förbereder du din EV för långtidsparkering?

Om du bestämmer dig för att lämna din EV på en parkeringsplats under en längre tid, se till att följa dessa steg för att maximera batterikapaciteten och för att hålla bilen så säker som möjligt. Se först och främst till att ladda bilen till minst 50 % av batterikapaciteten och parkera den i ett säkert område med alla fönster och dörrar förseglade.

Det finns naturligtvis ingen anledning att göra detta om du äger ett privat garage som är otillgängligt för allmänheten. Det är alltid bäst att lufta upp dina däck enligt tillverkarens rekommendation eftersom luftlösa däck är kända för att orsaka punktering och många andra däckfel som kan förkorta deras livslängd avsevärt.

Det är alltid bäst att rengöra bilen eftersom vissa föroreningar kan skada lacken om de inte rengörs på ett tag. Detta är särskilt viktigt om du äger en bil som är målad i en satin/matt/frusen finish. Dessa typer av billacker är mycket känsligare och benägna att få skavsår och skador. Se också till att rengöra inredningen av samma anledning.

  Kommer en Tesla att hålla i 10 år?

Vad händer om du inte kör din bil regelbundet?

Som tidigare nämnts är bilar avsedda att köras. Om du inte kör dem så ofta tenderar de att gå sönder och orsaka problem. Även om en del av dessa problem är mindre och helt enkelt irrelevanta kan en del av dem till och med orsaka allvarliga problem.

Det vanligaste problemet för långtidsparkerade bilar är ett dött batteri. Ett mindre 12V-batteri är inte konstruerat för att hålla om det inte laddas upp under körning. Sådana kompakta batterier är inte konstruerade för att hålla länge om de inte laddas regelbundet.

Bromsar är också konstruerade för att användas, och om de inte används är de benägna att korrodera, vilket helt kan förstöra dina bromsar. Detta händer när du kör din bil under regn och därefter låter den stå stilla under lång tid. Även om korrosion av bromsskivor försvinner när du kopplar in bromsarna några gånger, kommer problemet att kvarstå om du inte kopplar in dem.

FAQ-avsnittet

Hur länge kan du låta bilen stå parkerad?

Om du äger en bil med förbränningsmotor och du inte låter bilen vara inkopplad räcker det med så lite som två veckor för att batteriet ska laddas ur fullständigt. Om du dock ansluter din bil till en kontakt bör batteriet kunna hålla i flera år.

När det gäller elbilar är de bättre på att hålla sig funktionsdugliga när de står parkerade, du bör inte låta dem stå parkerade i mer än några månader. Men om du luftar upp däcken och städar bilen och gör allt som behövs kommer du att kunna lämna bilen i flera år.

  Vilken bil håller i 20 år?

Är det okej att köra en bil en gång i veckan?

Det är bättre att köra bilen en gång i veckan än att inte köra den alls. Hur som helst är det ändå inte bra att köra bilen en gång i veckan. Att starta bilen med några dagars mellanrum är nödvändigt för att konditionera batteriet.

Du behöver inte ha en trickle charger i en vecka, och förmodligen kommer ingenting att hända. Se till att fråga dig själv om du ens behöver en bil om du kör den bara en gång i veckan.

Ska jag låta min elbil vara inkopplad över natten?

Du kan utan risk lämna din bil inkopplad över natten. Varje bil har numera många inbyggda system för laddningshantering som är utformade för att förhindra överladdning av batteriet. Dessa system är utformade för att nå maximalt laddningstillstånd, men de är också utformade för att skydda ditt batteri.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts