Hur länge räcker en laddning av ett bilbatteri

Att avgöra hur länge ett batteri kan hålla är en otroligt svår uppgift eftersom det involverar alla möjliga variabler, till exempel var du bor, hur du behandlar batteriet, batteriets ålder, batteriets kvalitet, dina körvanor och hur väl batteriet installerades.

Som sådan kommer de flesta mekaniker att säga att ett batteri bör hålla i minst två år, men det finns många fall där bilbatterier lätt överlever mer än fem år. Om något är fel med generatorn eller resten av elsystemet kommer ditt batteri garanterat att tömma sig självt mycket tidigare.

Ibland tror du kanske att batteriet är dött eftersom du inte kan starta bilen, men det kan ofta vara urladdat av många olika anledningar. Detta innebär att du bör ta ett par startkablar och försöka starta batteriet på ett säkert och beräknat sätt.

Alternatorn är en komplicerad maskin som används för att ladda batteriet under körning, så om generatorn inte fungerar tillfredsställande kommer ditt batteri inte att laddas, vilket i sin tur kommer att förkorta batteriets livslängd i förtid.

Din bostadsort påverkar batteriets hälsa

Batterier är inte förtjusta i både kalla och varma utomhustemperaturer vilket innebär att de kommer att påverka din batterihälsa med tiden. Varmt väder ökar batteriets temperatur, vilket ökar nedbrytningen och därmed förkortar livslängden.

Å andra sidan är kallt väder inte heller snällt mot batterier eftersom de till och med kan frysa helt vid temperaturer under 0 grader Fahrenheit.

Det sätt på vilket batteriet behandlas påverkar också dess livslängd.

Som tidigare nämnts används generatorn för att ladda batteriet under körning, men för att detta ska kunna ske måste du köra din bil på mellan- och långresor. Mer specifikt måste dina resor vara längre än 10 minuter eller så. Om du använder din bil sällan för kortare resor påverkar du bilens batteriladdning avsevärt.

  Kan man ladda en elbil hemma?

Det enda tillfälle då batteriet gör allt arbete är när det startar bilen, vilket innebär att det vanligtvis fungerar som en lagringsenhet medan det laddas av generatorn. Detta påverkar också batteriets livslängd mycket eftersom, så se till att köra din bil längre än bara några minuter åt gången.

Batteriets ålder påverkar hur väl det kan hålla en laddning.

Batteriets ålder hänvisar specifikt till hur länge batteriet stod i butiken innan du hämtade det. Även när batteriet står oanvänt förlorar det laddning, vilket innebär att det i hög grad påverkar hur bra batteriet kommer att fungera i det ögonblick du installerar det i ditt fordon.

Se därför till att köpa ditt batteri från en volymförsäljare eller någon som har konstant trafik i sina butiker. Om du köper batteriet från små butiker som sällan säljer några batterier är det mer sannolikt att du köper ett batteri som suttit för länge.

Batteriets ursprungliga kvalitet påverkar hur väl det kan hålla en laddning.

Alla batterier är inte tillverkade på samma sätt, vilket innebär att talesättet ”du får vad du betalar för” har all mening i det här fallet. Se därför till att alltid följa tillverkarens rekommendationer när det gäller typ av batteri, vilket också innebär att du aldrig bör välja ett begagnat batteri.

Många batterier som finns där ute är tillverkade med sämre komponenter vilket gör dem mer benägna till problem och därmed är de mycket sämre när det gäller hur väl de kan hålla en laddning.

  Är Tesla en pålitlig bil?

Batteriinstallationen påverkar också hur väl det kan hålla en laddning.

De flesta människor där ute inser inte att överdriven vibration kan förstöra ett batteri i förtid eftersom batterier är konstruerade för att vara så statiska som möjligt. Därför har de flesta bilar nuförtiden särskilt utformade batterihållare som är avsedda att hålla batteriet på plats under körning.

Hur som helst glömmer många människor antingen att återinstallera dessa hållare när det är dags att byta batteri eller så anser de helt enkelt att det är onödigt. Se dock till att alltid installera batteriet på rätt sätt om du vill att det ska hålla en ordentlig laddning, annars kommer ditt batteri att dö mycket tidigare.

FAQ-avsnitt

Hur vet jag att mitt bilbatteri är på väg att dö?

Det är nästan omöjligt att korrekt avgöra när ditt batteri kommer att dö utan rätt utrustning. Detta innebär att du bör besöka en mekaniker då och då och han kan ladda batteriet för att avgöra hur bra det fungerar. Det här testet innebär vanligtvis att batteriet belastas mycket för att simulera hur bra det fungerar under liknande förhållanden.

En annan viktig sak att tänka på är att själva batteriet inte alltid är boven i dramat. De symptom som förknippas med ett döende batteri liknar dem som förknippas med en trasig generator. Allt detta innebär att du behöver professionell hjälp för att korrekt fastställa problemet.

  Varför är bilar från 80-talet så fula?

Hur kan jag maximera bilbatteriets livslängd?

Om du bor i kallare klimat, se till att investera i en särskild batterifilt som hindrar batteriet från att frysa över natten. Genom att parkera bilen i ett garage får du samma effekt, särskilt om garaget är skyddat från extrema utomhustemperaturer.

Om du inte kör bilen konstant bör du investera i en särskild batteriladdare och hålla den ansluten över natten. Om du upptäcker korrosion på batteriets poler ska du se till att rengöra den omedelbart.

Hur mycket kostar ett nytt bilbatteri?

Ett nytt bilbatteri kostar någonstans mellan 50 och 120 dollar för ett standardbatteri. Mer högklassiga batterier kan dock lätt kosta det dubbla. Särskilda funktioner som start-stopp-batteriteknik gör batterierna mycket dyrare, så se till att betala 20-25 % mer om du väljer ett sådant batteri.

På det hela taget ska du alltid använda den batterityp som levereras med ditt fordon. För att göra det kan du kolla in ägarens manual som vanligtvis innehåller sådan information.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts