Hur man rengör bilbatteri korrosion

Om du har problem när du försöker starta din bil är det troligt att batteriet är fel. Du bör därför hitta batteriet i bilen och kontrollera om det finns några vita eller blåaktiga ämnen på batteripolerna.

Om så är fallet har du ett korroderat batteri som behöver rengöras för att fungera ordentligt. Att frigöra batteriet från korrosion är en ganska enkel uppgift. Allt du behöver göra är att koppla bort batteriet, applicera rätt rengöringslösning, skrubba batteriet, skölja och torka och applicera korrosionsförebyggande substans för att proaktivt lösa dessa problem i framtiden.

De verktyg som behövs för detta jobb är en skiftnyckel för att koppla bort batteriet, bakpulver, batterirengöringsmedel, en borste, kallt vatten, en mikrofiberduk för att torka batteriet eller till och med en luftkompressor. Du bör också investera i ett högkvalitativt korrosionsskyddsmedel som vaselin, terminalskyddsspray eller rostskyddspads.

Se till att parkera bilen i en miljö som är skyddad från yttre element, bort från trafik. Det här jobbet bör ta dig mindre än en timme om du följer alla steg korrekt. Se därför till att läsa den här artikeln för att få reda på hur du gör det.

Steg 1. – Stäng av bilen och parkera den i en säker miljö.

Det viktigaste du behöver göra när du förbereder dig för att rengöra batteriet från korrosion är att stänga av bilen, ställa den i parkeringsläge och se till att koppla in parkeringsbromsen. När du sysslar med bilelektronik måste du se till att bilen är avstängd och inte kör någonstans.

Som sådan ska du också se till att parkera bilen i en säker miljö, till exempel i ett garage, eftersom du inte vill inaktivera vitala bilkomponenter utomhus om det finns risk för regn, snö eller extrema temperaturer, eller till och med trafik.

  Varför har inte fler bilar självmordsdörrar?

Steg 2. – Koppla bort alla kablar

Förutom att du måste stänga av bilen måste du också koppla bort batteriet innan du arbetar på bilen eftersom du inte vill orsaka några kortslutningar som kan vara livsfarliga både för dig och din bil. Om strömmen stiger okontrollerat kan den orsaka många skador och till och med sätta bilen i brand.

Du måste isolera batteriet helt och hållet, vilket innebär att du måste ta din skiftnyckel och koppla bort alla kablar från båda batteripolerna, ta bort dem från batteriet och placera dem i en säker och torr miljö.

Steg 3. – Inspektera kablarna först

Korrosion är känd för att sprida sig från det drabbade området till andra metallkomponenter, vilket innebär att den också kan skada dina kablar. Se till att inspektera dem när du tar bort dem från batteriet för att se till att de inte är korroderade.

Om de är det kan du ta bort terminalförbindelserna och klippa kabeln några centimeter kort där det inte finns någon korrosion. Om detta gör att kablarna blir för korta måste du investera i nya batterikablar.

Steg 4. – Rengöring av batteriet

Du måste neutralisera batterisyran när du rengör batteriet och det bästa sättet att göra det är att investera i en säker batterirengöringslösning. Spraya den på polerna och låt den sitta i några minuter innan du använder en borste för att ta bort korrosionen.

  Vilken bil har minst antal problem?

Se till att upprepa denna process tills terminalerna är rena. Nu måste du skölja av terminalerna med lite vatten och torka dem med mikrofiberdukar eller en luftkompressor om du har tillgång till en sådan. Om du inte har några batterirengöringslösningar kan du blanda bakpulver med vatten och göra en DIY-blandning för batterirengöring.

Steg 5. – Använd sandpapper för att ta bort envis rost och anslut batteriet.

För att rengöra batteriet helt och hållet måste du använda fint sandpapper för att slipa bort de mest envisa rostfläckarna från batteriet. Detta kommer att säkerställa att batteriet fungerar i optimalt skick eftersom terminalerna fungerar bäst om de är 100 % fria från korrosion.
Nu är det dags att koppla tillbaka allting och placera batteriet i batterihållaren. Se alltid till att dubbelkolla om alla terminaler är ordentligt anslutna och se också till att använda batterihållaren eftersom du inte vill att batteriet ska skaka under körning.

Steg 6. – Förhindra framtida korrosion

För att avsluta det hela bör du applicera vaselin, terminalskyddsspray eller rostskyddspads ovanpå dina terminaler. Du kan också använda dielektriskt fett på dina terminaler, men först när du har lyckats dra åt batteripolskruvarna.

Oavsett vilket så eliminerar du genom att göra detta all framtida rost från dina terminaler, vilket innebär att ditt batteri bör vara rostfritt.

FAQ-avsnitt

Kan jag rengöra mitt batteri medan det är anslutet?

Nej, det kan du inte eftersom du inte kommer att kunna rengöra korrosionen helt och hållet. Det mesta av korrosionen finns ändå under terminalerna. Om du inte ansluter batteriet riskerar du dessutom att orsaka en kortslutning.

  Vilken SUV är bäst att sova i?

Som tidigare nämnts bör du alltid koppla bort batteriet i en säker miljö innan du gör något med det.

Kan korrosion förstöra bilbatterier?

Det kan den verkligen, så se till att rengöra den så fort du stöter på den om du inte vill investera i ett helt nytt batteri på en gång. Men även om du helt enkelt byter ut batteriet men fortfarande håller fast vid gamla kontaktkablar kan du orsaka korrosion på det nya batteriet på nolltid.

Därför är det bäst att rengöra kablarna om det behövs när du rengör batteriet. Å andra sidan är det en bra idé att byta ut kablarna om du vill försäkra dig om att det nya batteriet är så säkert från korrosion som möjligt.

Hur länge håller bilbatterier?

Bilbatterier kan hålla i mellan 2 och 6 år beroende på bilens märke och modell, hur du använder bilen och hur försiktig du är med batteriet. Att byta ut ett batteri är en del av det regelbundna underhållet så bli inte förvånad om du måste investera i ett nytt batteri tidigt.

När du vill byta batteri är det bäst att även inspektera generatorn eftersom en frisk generator är nödvändig för att batteriet ska hålla längre än några timmar.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts