Hur man får bort cigarettlukt från en bil

Rökning skadar dem som aktivt röker och deras omgivning, dessutom skadar rökning även bilens återförsäljningsvärde och möjligheten att sälja bilen överhuvudtaget. Detta beror på att cigarettrök inte är angelägen om att lämna dig även efter att du slutat röka i bilen. Den kan trots allt lätt sätta sig i klädseln vilket gör den svår att bli av med.

För dem som fortfarande njuter av en cigarettpaus är detta inte ett allvarligt problem, men de som inte tål cigarettrök kommer sannolikt att tacka nej till erbjudandet att köpa din bil. Detta innebär att du måste bli av med cigarettrök från din bil om du vill sälja den.

För att göra det ska du se till att följa alla steg som anges i den här artikeln. Du måste ta bort alla cigarettrester från inredningen, såsom aska och tobak, och vädra bilen ordentligt. Dessutom bör du dammsuga hela bilens interiör innan du rengör alla hårda ytor.

Om detta fortfarande inte räcker för att bli av med cigarettrök från din bil måste du ta hjälp av en professionell person som sannolikt kommer att behöva göra en grundlig djuprengöring av din inredning. Om det finns några brännskador och cigarettfläckar på din klädsel måste du också byta ut eller åtgärda dessa.

Steg 1. – Lufta ut bilen helt och hållet och ta bort alla tobaksrester.

Det första du behöver göra är att vädra ut bilen ordentligt. Detta innebär att du ska ta bilen till ett välventilerat område och kavla ner alla fönster och lämna bilen där i några timmar. Ibland måste du låta bilen stå över natten för att bli av med cigarettlukten helt och hållet.

  Hur mycket olja behöver min bil?

Innan du vädrar bilen måste du dock rengöra interiören från alla tobaksrester, t.ex. aska i askkopparna, mellan sätena eller på klädseln. Ta ut all tobak ur bilen och se till att kontrollera alla svåråtkomliga områden för att ta bort allt som har med tobak att göra.

Steg 2. – Dammsug bilens insida noggrant

Det andra steget mot en rökfri inredning är att dammsuga alla invändiga ytor från takfodret ner till golvmattorna. Det bästa tillvägagångssättet är att ta ut alla dina flyttbara inredningsdetaljer ur bilen innan du börjar dammsuga för att få bort alla tobaks- och askpartiklar från bilen.

Det är bäst att använda en dammsugare av högre kvalitet som lätt kan suga upp partiklarna från svåråtkomliga områden, t.ex. mellan sätena och i specifika panelspalter. Se slutligen till att dammsuga mattorna noggrant eftersom de vanligtvis är fyllda med tobaksrester.

Steg 3. – Tvätta de invändiga ytorna

Det viktigaste steget för att befria din bil från tobaksrök är att spruta alla invändiga ytor med en DIY-blandning för avlägsnande av cigarettrök som består av ¼ ättika, ½ tesked biltvål för inredning och två koppar destillerat vatten för att blandningen ska spädas ut ordentligt.

Se till att fylla denna blandning i en sprayflaska och använd den för att spraya alla invändiga ytor i din bil. När du har sprayat dem ska du se till att torka av dem med mikrofiberhanddukar några gånger i tät följd. Se till att använda högkvalitativt desinfektionsmedel för din askkopp för att döda 99 % av bakterierna på mindre än 24 timmar.

Steg 5. – Ventilera bilen igen och rengör/ersätt fläckiga ytor.

Nu är det dags att ventilera bilen en gång till med luftkonditioneringen på max för att trycka ut lukten från alla ventiler. Det bästa du kan göra är att investera i ett luktneutraliserande medel och spraya det i ventilerna. Upprepa denna process några gånger innan du eliminerar A/C-tobakslukten helt och hållet.

  Bästa tvåsitsiga cabrioleter

Se till att byta ut eller rengöra alla specifika ytor som har cigarettbrännskador på sig eftersom dessa också bär på en tobakslukt.

Steg 6. – Ta hjälp av en professionell person

Om cigarettröken kvarstår även efter att du har utfört alla de tidigare nämnda stegen måste du ta hjälp av ett proffs. Detta innebär att du går till ett bilcenter för djuprengöring och ber om en fullständig interiördeodorering specifikt för att avlägsna cigarettrök.

Om en bil har haft långvarig och konstant exponering för cigarettrök är en djuprengöring det enda sättet att bli av med cigarettrök helt och hållet. Detta innebär att du måste lämna din bil till dem så att de kan bli av med cigarettrök en gång för alla. Slutligen ska du inte röka i bilen efter detta och se till att inte gå in i bilen om du luktar cigaretter.

FAQ-avsnittet

Kan jag röka i en bil utan att den luktar cigarettrök?

Det bästa du kan göra om du inte vill att cigarettrök ska sätta sig i bilens interiör är att sluta röka i bilen. Du kan dock köpa en burk Ozium från Auto Parts eller Walmart som ska befria din bil från cigarettrök om du sprayar den efter att du har rökt och bara om du röker då och då.

Du kan också övergå till rökfria cigarettalternativ eller helt enkelt öppna alla fönster och trycka ut röken när du röker. Det är viktigt att lämna fönstren öppna en stund efter att du har rökt din cigarett.

  Är hybridbilar billigare att försäkra?

Är det svårt att sälja en bil som luktar cigaretter?

Om din potentiella kund inte är rökare är det troligt att de inte kommer att köpa din bil om bilen luktar cigaretter. Även om den potentiella kunden är en aktiv rökare är de inte heller förtjusta i att köpa en bil som luktar cigaretter.

Detta beror på att människor som röker i sina bilar är kända för att inte ta hand om sina bilar tillräckligt, vilket innebär att de också är mer benägna att äta i bilen också. Rökning fläckar bilens interiör utan att du ens märker det, så se till att undvika att göra det om du vill bevara din bils återförsäljningsvärde.

Är det okej att äta i en bil?

Även om du kan äta i en bil är det inte tillrådligt eftersom du kan fläcka din klädsel både under ätandet och efteråt. De flesta måltider nuförtiden kommer också med alla möjliga sorters skräp som vanligtvis måste bo inne i bilen innan du kan göra dig av med dem på ett säkert sätt.

Om du äter inne i bilen ska du därför se till att rengöra händer och fingrar med en högkvalitativ desinfektion för att inte smeta inredningen. Att äta i bilen orsakar också alla möjliga sorters lukter, vilket inte heller är något du vill ha.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts