Hur man rengör en bil – vad är det bästa sättet?

Många människor där ute tror att det är lika enkelt som att rengöra en bil, men om du vill rengöra din bil på rätt sätt måste du i själva verket ta hänsyn till några olika faktorer. Du kan ta din bil till en professionell biltvättare, men det är bättre att lära sig hur man rengör bilen själv så att du kan spara pengar längre fram.

För det första måste du samla ihop alla rätt verktyg för jobbet, till exempel en slang, men du bör investera i en högkvalitativ högtryckstvätt. Du måste också köpa specialiserad biltvättstvål och tvättvax, vilket innebär att du aldrig ska förlita dig på vanligt hushållsschampo och tvål.

Dessutom är en eller två kvalitetssvampar/handskar välkomna, liksom specialiserade biltorkdukar. När du har samlat alla nödvändiga verktyg för jobbet måste du hitta en trevlig och lugn plats där du kan tvätta bilen utan att göra en stor röra.

Till råga på allt kan du också köpa specialiserade lösningar för keramiska beläggningar som är utformade för att skydda din lack och göra den lättare att rengöra inför framtida rengöringsförsök.

Steg 1. – Spraya ner bilen

Det uppenbara första steget mot en gnistrande ren bil är att spola ner hela bilen för att lösa upp all smuts och föroreningar som har samlats på bilens lack. Det är vid detta tillfälle som det är bäst att förlita sig på en högtryckstvätt eftersom en högtryckstvätt kommer att kunna mjuka upp även de hårdaste smutsbitarna från områden som till exempel hjulhusen.

Du kan också använda speciella så kallade ”snöskum”-beläggningar efter att du sprutat ner bilen, vilket ytterligare kommer att mjuka upp alla föroreningar. Snöskummet är avsett att lyfta bort smutsen från bilens yta, vilket bör minimera risken för att lacken repas när du tvättar bilen för hand. Du bör också rengöra hjulen i detta skede eftersom de vanligtvis är den smutsigaste komponenten på varje bil.

  Varför blinkar bilarna mot mig?

Steg 2. – Handtvätta bilen

Det är nu du ska blanda biltvålen med vatten i en hink och fylla nästa hink med rent vatten. Ta din vante/svamp och se till att blöta upp den ordentligt med tvålen och börja glida mjukt över taket för att avlägsna smutsen.

Börja från bilens ovansida och arbeta dig långsamt ner en panel i taget. Se till att ständigt skölja vanten/svampen i rent vatten och byt även ut svampen/vanten helt och hållet när du har lyckats tvätta halva bilen. Se också till att byta ut det rena vattnet några gånger under denna process för att minimera risken för repor.

Steg 3. – Skölj ner allt

När du handtvättar bilen måste du se till att bilen alltid är våt genom att skölja ner en del i taget medan du handtvättar bilen. När du har lyckats handtvätta hela bilen och gått igenom alla vinklar och vrår är det nu dags att skölja ner hela bilen ordentligt för sista gången.

Genom att göra det ser du till att torkningsprocessen går smidigt och jämnt. Se till att skölja av de inre hjulhusen en gång till och bromskopparna för att ta bort allt kvarvarande bromsdamm.

Steg 4. – Torkning av bilen

När du framgångsrikt har sköljt av bilen är det dags att torka bilen. Använd mikrofiberdukar genom att helt enkelt lägga dem på bilen utan att glida över panelen. Detta är viktigt eftersom du inte vill repa lacken om det finns kvarvarande smutspartiklar på panelen.

  Ska jag rostskydda min nya bil?

Du måste göra detta snabbt för att minimera risken för att vattenfläckar bildas på panelen. Avsluta även dörr- och bagageutrymmena är torka ut hjulen är det allra sista.

Steg 5. – Skydda färgen

Nu är det dags att polera upp lacken vilket inte är något du bör göra om du inte har erfarenhet av det. Det betyder att det är bäst att antingen ringa en professionell detaljeringsspecialist som gör det åt dig, eller så kan du helt enkelt hoppa över det om du inte försöker göra din bil 100 % gnistrande ren.

Den sista touchen bör dock vara att lägga till en specialiserad keramisk beläggning på din bil för att skydda lacken genom att inte låta den oxideras vilket innebär att din lack inte kommer att blekna bort. Dessutom gör keramiska beläggningar också din bil hydrofobisk vilket innebär att vatten helt enkelt ska glida bort från panelerna.

FAQ-avsnittet

Hur mycket kostar det att göra en bil finputsad?

Det beror på bilens storlek och hur grundlig detaljering du vill ha. För en mer grundläggande behandling får du räkna med cirka 50 dollar, men om du vill ha en mer grundlig detaljering måste du betala uppåt 100 dollar, särskilt om du äger en stor bil.

En annan sak att tänka på är om du försöker detaljera bilens interiör eller inte, för om så är fallet kommer du också att behöva betala mycket mer pengar för att göra det. Hur som helst varierar kostnaderna för detaljeringstjänster mycket mellan flera olika detaljeringsspecialister.

  Bästa bilen för nattkörning

Ska jag tvätta bilen själv eller överlåta det till en professionell?

Du bör tvätta din bil regelbundet genom att följa de steg som anges i tidigare stycken, men det är också en bra idé att ta bilen till ett utbildat proffs då och då för att bevara lackkvaliteten.

Du måste dock se till att du gör rätt, annars är risken att du skadar din bil när du tvättar den ganska stor.

Vad är skillnaden mellan att tvätta en bil och att göra den finare?

Att rengöra en bil innebär att ta bort all smuts från bilen och få den att se fräsch ut medan detaljering mest är förknippat med att tvätta och skydda och vårda lacken. Detta innebär att detaljering vanligtvis omfattar processer som polering, avlägsnande av virvelmärken, konditionering av interiören och så vidare.

Detaljering av en bil är endast meningsfullt om du äger en bil av hög kvalitet eller om du vill få din bil att glänsa vid speciella tillfällen, eller om du försöker sälja den.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts