Varför blinkar bilarna mot mig?

Anledningen till att människor tenderar att snabbt blinka med sina strålkastare mot andra förare är ganska tvetydig. Ibland kan det vara en artig gest, ibland kan det vara en handling av trafikrädsla. För att korrekt kunna urskilja orsaken måste man ta hänsyn till några nyckelfaktorer.

Om någon följer efter dig i en snabbfil på motorvägen indikerar blinkande strålkastare sannolikt att förarna bakom dig vill att du ska flytta dig och låta dem passera. Det kan också ibland betyda att något kan vara fel på din bil och att de försöker varna dig.

Det kan också ibland betyda att det finns en fara framför dig, så se till att sakta ner, särskilt om du närmar dig ett hörn. I många länder runt om i världen kan det också betyda att det finns patrullfordon eller hastighetsfällor framför dig om den mötande trafiken blinkar med sina lampor.

Men blinkande strålkastare kan också vara ett tecken på trafikrädsla. Om personen blinkar med ljusen i snabb följd och samtidigt använder hornet är personen sannolikt frustrerad. Om så är fallet ska du flytta på dig, eftersom det är både extremt okunnigt och farligt att ägna sig åt trafikrasism i trafiken.

Hövliga gester – Öka medvetenheten om din omgivning

Det är viktigt att du bedömer situationen ordentligt när någon blinkar åt dig. Ofta kan det tyda på att något är fel med din bil. För några år sedan körde jag på en allmän väg och min bakre registreringsskylt föll av. I samma ögonblick som det hände uppmärksammade föraren bakom mig mig med ett par blinkningar.

  Är hybridbilar billigare att försäkra?

De flesta gånger när någon blinkade med strålkastarna bakom mig betydde dock att de vill köra om mig, om så är fallet kan du alltid signalera till höger för att låta dem veta att de kan köra om dig på ett säkert sätt. Om du försöker att gå in på en större väg kan en person som blinkar med sina strålkastare också betyda att han eller hon låter dig gå in på vägen.

Om du befinner dig på en trängre landsväg eller någon annan enfilig väg, om någon blinkar med ljuset innan han eller hon kommer ut ur hörnet, är det vanligtvis för att signalera att du har mötande trafik. Andra fall där mötande förare kan blinka dig om det finns hastighetsfällor framför dig, eller helt enkelt för att säga hej.

Road Rage – Plötsliga våldsamma utbrott av ilska i trafiken.

Det är inte alltid som folk blinkar till dig för att varna dig eller för att säga hej, utan det kan ofta betyda raka motsatsen. Ibland tenderar människor att agera aggressivt om någon skär av dem, eller om du är sen att gå in på en större väg, eller om du helt enkelt missade din chans att passera grönt/gult ljus.

Om detta händer, försök att utvärdera om du gör allting rätt, och se till att hålla dig lugn och samlad eftersom trafikrädsla ofta kan bli tragisk. Många människor tenderar att bli egoistiska när de sitter bakom ratten, och majoriteten av dessa människor tror att de är bra förare, trots att de inte är det.

  Vilken är den bästa lyxiga SUV:n för seniorer?

Därför är det aldrig en bra idé att testa någons tålamod, särskilt inte efter att de har agerat aggressivt. Om du inte är medveten om vad road rage är, se till att kolla in några YouTube-videor om ämnet. Det är en fara för dig, den inblandade personen och alla runt omkring dig, så se till att hålla huvudet kallt.

Lagar om att blinka med strålkastarna – olagligt i de flesta fall.

Dagens bilar är ofta utrustade med LED-, laserstrålkastare som avger ett extremt starkt och kraftfullt ljus, så mycket att de lätt kan blända mötande trafik. Detta kan vara ganska farligt eftersom människor kan tåla ett så starkt ljus på olika sätt.

För att göra allmänna vägar till en säkrare miljö har den offentliga förvaltningen tagit fram en rad regler för att förhindra onödiga och farliga blinkningar. I vissa stater är det lagligt att blinka med strålkastarna mot mötande trafik eftersom det anses vara en form av yttrandefrihet enligt det första tillägget.

I andra stater är det dock oftast olagligt att blinka med strålkastarna, särskilt om man gör det på allmänna vägar med flera körfält. I många stater är det olagligt att blinka med strålkastare även om det inte överensstämmer med flera befintliga statliga regler. Så se till att du bara använder det när det är extremt nödvändigt.

FAQ-avsnitt

Varför blir jag blinkad av förare av halvlastbilar?

Halvbilar och ”vägtransporter” är extremt långa, och lastbilsförare brukar blinka omkörande lastbilschaufförer för att låta dem veta att de har passerat lastbilen i sin helhet. Ibland kan det vara svårt att bedöma om man passerat lastbilen i hela dess längd när man tittar från förarhytten, och de gör detta av bekvämlighets- och säkerhetsskäl.

  Accelererar hybridbilar snabbare?

Detta kan dock hända vanliga förare i sina mindre bilar eftersom dessa lastbilschaufförer tenderar att tillbringa mycket tid på vägen, och de kan ibland göra detta mot alla som passerar dem.

Kan jag alltid köra med helljuset påslaget?

Du bör aldrig använda dina helljus om det inte är nödvändigt, men det finns moderna, vanligtvis tyska bilar nuförtiden som erbjuder strålkastaraggregat som möjliggör konstant helljusfunktion. Dessa strålkastare backas vanligen upp av Audi-märkt ”Matrix Technology” och har varit något av en standard i det tyska segmentet för premium-sedaner i övre prisklassen.

Dessa strålkastare består av starka LED-strålar som går genom många små speglar. Detta innebär att dessa typer av strålkastare delvis kan blockera helljuset där och när de upptäcker mötande trafik eller fotgängare och cyklister för att inte blända dem.

Kan civila personer använda stroboskopljus på sina bilar?

Stroboskopljus är endast lagligt för bilar som fyller en viktig offentlig funktion, t.ex. för första hjälpen, trafikassistans, armén eller underrättelsetjänsten eller extremt långa fordon. Dessa typer av lampor kan inte användas av civila utanför deras privata egendom.

Det finns vissa fall och typer av stroboskopljus som kan användas även på allmänna vägar, men det är alltid bäst att inte använda dem för att undvika all slags förvirring under körning. Rött och blått ljus är nästan alltid olagligt, och alla andra som kan efterlikna polis, brandkår eller ambulans.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts