Hur får de in bilar i köpcentra?

Om du någonsin har sett den tolfte säsongen av Top Gear där Jeremy Clarkson iscensatte en biljakt i ett köpcentrum med en Ford Fiesta och en Corvette, eller om du bara har undrat hur biltillverkare får in bilar i ett köpcentrum, nej, de gör inte som Jeremy gjorde.

De flesta köpcentrum har numera särskilda infarter som är särskilt utformade för bilar och andra underhållsfordon i köpcentrum. Även om du aldrig ser det, händer det mycket i köpcentret under stängningstiderna.

Vissa köpcentrum har till och med inomhushissar som kan transportera bilar till varje våningsplan i köpcentret. Dessutom har vissa köpcentrum dörrar som är utformade för att kunna flyttas och ge plats åt bilar med en knapptryckning på några sekunder.

Eftersom vissa bilhandlare till och med flyttar sina utställningslokaler till köpcentrum börjar köpcentrum långsamt bli en stor shoppingcentral för allting. Därför måste dörrarna, taken, luftkonditioneringen och många andra komponenter utformas på lämpligt sätt.

Upprullningsdörrar, huvudentrédörrar, specialdörrar – Dörrarna

Alla vet vad en dörr är, det är en vridbar, gångjärns- eller skjutbar barriär vid ingången till något som till exempel ett köpcentrum. Det finns alla typer av dörrar i ett köpcentrum, från supertäta och klaustrofobiska ventilationsunderhållsdörrar, ända upp till enorma rulldörrar.

Sådana rulldörrar är faktiskt huvuddörrar för alla varor. Dessa dörrar eller lastkajer är utformade för massiva varor, och därför förs många bilar genom dessa dörrar.

Oftast rullas de in på särskilda dollies eller rullmekanismer, men ibland körs de till och med in. Förutom enorma rulldörrar är huvudentrédörrar vanligtvis utrustade med smarta konstruktioner och tekniker som kan förändra dörrmekaniken helt och hållet.

  Vilken SUV är bäst att sova i?

Dessa dörrar kan ibland vikas helt och hållet, vilket kan ge plats för bulkvaror, stora föremål eller till och med bilar. Vissa köpcentrum har till och med särskilda dörrar på varje våningsplan som är särskilt utformade för att fordon ska kunna ta sig in.

Hissar i dörren, körkorridorer, ingångar på taket – lösningar för större köpcentrum.

Ibland räcker det inte med en enkel dörr, utan du behöver något större som klarar av ständig in- och utfartstrafik utan att vara i vägen för något. Därför finns det särskilda inomhushissar av industriell kvalitet som är utformade för att transportera bilar från en nivå till en annan.

Dessa hissar är inte bara avsedda för bilar, utan för alla typer av varor som är alldeles för stora och tunga för att köras eller bäras runt i köpcentret. Förutom en särskild inomhushiss är vissa köpcentrum till och med utrustade med körkorridorer.

Vissa köpcentrum är mycket större än man tror och det finns många rum bakom väggarna som en vanlig kund aldrig ser, och dessa är kända för att ibland rymma enorma körkorridorer för tidseffektiv flyttning av varor.

I vissa äldre, men mer prestigefyllda köpcentrum är det enda sättet att få in en bil genom taket. Därför transporteras bilar ibland med helikopter upp på taket eller direkt in i byggnaden om det är möjligt.

Bilar i köpcentrum – framtiden

Bilhandlare hittar ständigt nya sätt att locka fler kunder. En viktig del av strategin för att engagera kunderna är att hitta innovativa och smarta sätt att marknadsföra en bil utan att göra det påtagligt.

  Kan man laga rost under en bil?

Därför övergår vissa bilhandlare långsamt till att placera sina bilhandlare i köpcentrum. Det började med en tillfällig pop-up-butik, men nu övergår man långsamt till permanenta bilförsäljare i köpcentrumen.

Vissa köpcentrum med hög standard är perfekta platser för bilhandlare eftersom de lockar till sig många människor med pengar och intresse för lyx. Det är därför mer troligt att en bilförsäljare som säljer bilar av lyxmärken kommer att få en kund eller två jämfört med att bara sitta mitt ute i ingenstans.

Inofficiellt startades bilförsäljningstrenden i köpcentrum av ingen mindre än Elon Musk 2012. Köpcentrum lockar massor av människor, och det bästa sättet att marknadsföra ditt varumärke är att vara synlig bland alla andra välrenommerade varumärken där ute.

FAQ-avdelning

Vad är skillnaden mellan en galleria och ett köpcentrum?

Ett köpcentrum är vanligtvis en byggnad eller ett par byggnader som rymmer en mängd olika butiker, medan ett köpcentrum vanligtvis är ett köpcentrum som kan ligga antingen på en gågata, ett köpcentrum eller något som liknar en strippgata.

Den mest uppenbara skillnaden är att nästan alla köpcentrum där ute är slutna byggnader som är särskilt byggda och utformade för att vara köpcentrum. Ett köpcentrum å andra sidan kan vara en öppen byggnad eller en öppen gata till exempel.

Är bilhandlare överhuvudtaget nödvändiga?

Vi lever i märkliga tider tack vare Covid, och många traditionella företag håller på att avlägsna sig från normen. Om man kombinerar detta med att internethandeln långsamt tar över kan man fråga sig om det är någon mening med att äga en fullfjädrad bilaffär längre.

  Vilken bil är bäst för dåliga vägar?

Vissa skulle till och med kunna hävda att det marknadsföringsarbete som utförs i köpcentrum är mycket mer värdefullt än det som utförs i en bilaffär. Det kanske bara är så att kostnaderna för att upprätthålla en bilaffär helt enkelt inte är värda det längre, och att marknadsföring och försäljning på nätet kan vara ett bättre alternativ.

Vilken typ av bil är bäst för shoppingresor?

Om du är den typ av kille som gillar att åka på shoppingresor bör du hitta en bil som är tillräckligt praktisk och någorlunda bekväm. Att köpa en kombi/vagn eller en SUV är det självklara sättet att gå till väga om du vill maximera det tillgängliga lastutrymmet.

Du bör också välja en bil som är utrustad med ett lastskydd, en sådan utrustning är nödvändig om du vill maximera säkerheten. En minivan är också ett ganska bra alternativ, särskilt om du planerar att ta med hela familjen på en shoppingresa.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts