Vad är tecken på en dålig motor?

Bilar är inte byggda för att hålla för evigt, och så gott som alla komponenter i en bil kommer att gå sönder så småningom. Trots det är det viktigt att du proaktivt löser dessa problem medan de inte kan orsaka ytterligare skada.

Motorn är varje bils bultande hjärta, den får bilen att röra sig och den laddar även ditt batteri, och utan den är din bil värdelös. Med detta sagt är det av största vikt att du servar din motor enligt tillverkarens rekommendationer för att hålla den i optimalt skick.

Det tydligaste tecknet på att något kan vara fel med din motor är motorvarningslampan som vanligtvis tänds när ECU:n upptäcker ett motorproblem. Dessutom är förlust av dragkraft, dålig bränsleeffektivitet och konstiga ljud också tydliga varningssignaler på att något är fel.

Andra vanliga fel som ofta upplevs är att motorn inte har tänds eller att den inte kan snurra fritt. Konstiga lukter, förhöjda temperaturer och överdrivna mängder avgasrök är också tecken på att något inte är som det borde vara.

Kontrollera motorljuset

Det finns ett överflöd av anledningar till att en kontrollampa för motorn tänds. En del av dem är lätta att åtgärda och inte ens värda att nämna, medan andra kan vara allvarliga indikationer på att din motor är i fara. Det är bäst för dig att ta in din bil för en diagnos, även om du tror att problemet inte är så allvarligt.

En del människor, inklusive jag själv, har en konstant varningsskylt för motorvarningslampan på våra instrumentpaneler eftersom vi vet att det är en felaktig sensor som inte har något viktigt att göra med något. Men om något går sönder kanske vi inte kan upptäcka det eftersom vår kontrollampa redan är tänd.

  Vilka är de bästa begagnade bilarna när det gäller säkerhet och tillförlitlighet?

Motorförlust

En motor använder en komprimerad luft- och bränsleblandning för att skapa kontrollerade explosioner som översätts till mekanisk energi som får bilen att röra sig. Under denna process sker fyra specifika saker som kallas insugningsrörelsen, förbränningsrörelsen, kompressionrörelsen och avgasrörelsen.

För att din motor ska kunna leverera optimal effekt måste alla dessa saker fungera i perfekt harmoni. Om de inte gör det är det troligt att en av dessa fyra slag inte fungerar som avsett. För att åtgärda detta bör du ta in bilen på service och inte köra bilen förrän detta är löst.

Bensinförbrukningen är sämre än tidigare

Som tidigare nämnts måste många motorkomponenter vara synkroniserade för att en motor ska kunna leverera sin kraft i kontinuerlig takt. Om du av någon anledning ständigt får dålig bränsleekonomi är det troligt att kompressionsslaget fungerar dåligt.

Se till att ta in din bil för en service av bränslesystemet, och se också till att du inte lider av läckor. Vissa rapporter säger till och med att detta kan leda till terminala motorproblem, och det är inte något du vill uppleva.

Grovt ljud i motorn

Om du upplever att din motor låter grovt eller obalanserat är det troligt att antingen dina tändstift är lite för gamla eller att din motor kan vara igensatt. Båda dessa kan enkelt åtgärdas på vilken erfaren serviceverkstad som helst.

Det är aldrig en bra idé att lämna en grov motor oavsiktligt eftersom det kan förvärra problemet exponentiellt. Se också till att kontrollera ditt batteri och om du har rätt oktantal bränsle eftersom båda dessa också ibland kan göra motorn grov.

  Vilken är den bästa sportbilen för feta personer?

Märkliga motornoteringar

Det troligen mest skrämmande och vanligaste tecknet på en dålig motor är ett konstigt ljud som knackning, väsande backfiring eller poppande. Dessa uppstår vanligtvis på grund av en abnormitet i förbränningskammaren. Och om du inte tar hand om dessa problem proaktivt kan din motor vara i stor fara.

Något som ett löst lager eller en kolv som inte fungerar kan förstöra din motor helt och hållet, så det är aldrig en bra idé att köra en sådan bil. Oavsett vad det är, se till att du tar in din bil för en inspektion så snart som möjligt.

FAQ-avsnittet

Vad är tecknen på en dålig växellåda?

Din motor och din växellåda är mycket nära förbundna med varandra. Själva växellådan är dock också benägen att gå sönder, och det är en bra idé att veta vad man ska se upp för om det någonsin händer. Om din växellåda kämpar med eller helt vägrar att växla, parkera bilen och ring en mekaniker.

Om du dessutom känner av några brinnande ljud, se också till att parkera bilen omedelbart. Släppande växlar, läckande vätska eller koppling som släpar är alla tydliga tecken på att din växellåda behöver åtgärdas. Eftersom växellådan och motorn är så nära förknippade med varandra ska du inte köra bilen om du känner att något inte stämmer.

Är elmotorer mer tillförlitliga än traditionella förbränningsmotorer?

Vi är bara i början av elmotorns utveckling, och det är ingen smart idé att påstå att en elmotor är mycket mer tillförlitlig än en förbränningsmotor. En elmotor har dock färre rörliga delar, vilket innebär att det finns färre problem i samband med att saker går sönder.

  Vilken färg är bäst för en vit bil?

Elmotorer tenderar att förlora mindre energi på grund av friktion vilket gör dem mer energieffektiva och balanserade. Som sådan är de mindre benägna att agera oförutsägbart. Hur som helst är det fortfarande för tidigt att säga hur väl elmotorer klarar sig på lång sikt.

Hur länge håller bilmotorer?

Många tror att motorer kan hålla i uppåt 8-10 år eller 150-200 000 mil. Även om sådana siffror är stora kan vissa motorer hålla ännu längre än så. Det finns otaliga exempel på människor som kör sina bilar på 500 000 mil utan att behöva en fullständig motorombyggnad. Dessa fall är naturligtvis sällsynta, men det visar hur väl vissa motorer fungerar efter ett par år.

Sådana motorer är dock allt svårare att hitta nuförtiden eftersom dagens motorer är överdrivet komplicerade och överbyggda tack vare restriktiva utsläppsregler. Många motorer är numera turboladdade, överladdade och förstärkta av en elmotor. Och om man kombinerar detta med många utsläppstekniker kan sådana motorer inte hålla så länge.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts