Vad är Presafe? Allt du behöver veta

Mercedes Benz PRESAFE är en av Mercedes mest avancerade aktiva säkerhetsfunktioner som är avsedd att aktiveras när systemet bedömer att en olycka är nära förestående. Systemet använder sofistikerad teknik, inklusive sensorer och kameror, för att beräkna om en krock är nära förestående och aktiverar därmed förebyggande åtgärder för att hålla alla passagerare säkra.

Systemet utnyttjar några olika komponenter som t.ex. nackstöden, sätena, riskerna, fönstren, soltaket och säkerhetsbältena för att förhindra skador. Beroende på vilken Mercedes-modell du väljer är systemet antingen en del av standardutrustningen eller en del av ett tillvalspaket.

Det är verkligen ett användbart system eftersom det ökar dina totala chanser att komma undan en olycka utan skador. Systemet känner inte bara igen orörliga hinder utan även när det finns bilar som är på kollisionskurs med din Mercedes.

På det hela taget är systemet användbart och värt dina pengar eftersom säkerhet är det sista du vill spara pengar på. De flesta Mercedes-modeller nuförtiden åtnjuter ett 5-stjärnigt säkerhetsbetyg, vilket delvis beror på system som dessa.

Mercedes PRESAFE – Vad gör det?

Systemet övervakar hela tiden din omgivning för att upptäcka en potentiell krocksituation. Om systemet verkligen upptäcker en potentiell krasch reagerar det omedelbart med en rad säkerhetsåtgärder för att hålla dig och din passagerare säkra.

Dina fönster och ditt soltak börjar stängas för att minimera riskerna för att yttre skräp tränger in i kupén och orsakar skador. Systemet kommer också att dra åt säkerhetsbältena betydligt för att placera dig i rätt position för utlösning av krockkuddarna. Detta innebär naturligtvis att du måste använda säkerhetsbältena hela tiden.

  Mercedes leasing VS. Köp

Dessutom kommer systemet att justera nackstödet i enlighet med detta för att minska risken för huvud- och nackskador. De flesta Mercedes-bilar som har PRESAFE är också utrustade med Mercedes Distronic Plus-systemet, vilket innebär att bilen bromsar om det behövs.

Systemet är utformat för alla typer av olyckor, inklusive sidokollisioner, kollisioner bakifrån, kollisioner framifrån och vältningar.

Mercedes PRESAFE Plus, PRESAFE Impulse Side och PRESAFE Sound

Eftersom Mercedes är Mercedes erbjuder de dig ännu högre skyddsnivåer om du är villig att betala mer pengar. Mercedes PRESAFE Plus är utformad för att skydda dig vid en kollision bakifrån genom att upptäcka att bilen bakom dig kommer att köra in i dig.

När detta sker kommer systemet att blinka med de bakre varningslamporna för att varna föraren bakom dig och det kommer också att bromsa för att minimera riskerna för att du ska köra in i bilen framför dig. Mercedes PRESAFE Impulse Side-system är utformat för att minimera skador som uppstår vid potentiella sidokollisioner.

Om systemet upptäcker att en annan bil befinner sig i en direkt kollisionskurs med din Mercedes, kommer det att blåsa upp dina sätesbälten för att dämpa dig i sätena och effektivt trycka dig mot bilens mitt och på så sätt minska risken för allvarliga skador.

Slutligen är Mercedes PRESAFE Sound ett system som är utformat för att avge specifika frekvenser för att minimera riskerna i samband med bullriga kollisionsljud och plötsliga ljudtrycksskillnader.

  Hur du uppdaterar Mercedes Comand firmware

Ytterligare aktiva mjukvarusäkerhetssystem från Mercedes

Överlägsna krockresultat är några av de mest önskvärda och nödvändiga aspekterna som en bil måste förtjäna för att den ska sälja bra. Premium executive märken som Mercedes spenderar orimligt mycket pengar på att forska och utveckla alla typer av aktiva säkerhetssystem.

Moderna Mercedes multistrålkastare erbjuder adaptiv helljusassistans som är avsedd att maximera belysningen utan att blända andra förare. Night View Assist Plus använder en infraröd kamera för att öka din synlighet i svagt ljus och för att även upptäcka fotgängare, cyklister och vilda djur.

Mercedes Attention Assist är utformad för att övervaka hur du interagerar med bilen för att upptäcka trötthet och sömnighet. Om systemet upptäcker att du är sömnig eller saknar uppmärksamhet utlöser det en varning som ska få dig att koncentrera dig på vägen.

Dagens Mercedes-modeller kan också fås med många fler aktiva säkerhetssystem som är utformade för att hålla dig säker i vardagliga situationer, bland annat 360-graders kameror, parkeringssensorer, automatisk bromsning, lane keep assist, blind-spot detection, cross-traffic alert och mycket mer.

FAQ-avsnitt

Är Mercedes PRESAFE säker?

Det här systemet är avsett att hålla dig säker, endast om du gör allt enligt trafikreglerna. Om du till exempel inte spänner fast dina säten kan system som dessa inte bara misslyckas med att hjälpa dig, de kan till och med potentiellt förvärra situationen.

Vissa kan tycka att dessa system är lite för påstridiga och därför stänga av dem, vilket inte är något du bör göra eftersom dessa bilar är konstruerade för att dessa system alltid ska vara i drift. På det hela taget är dessa system säkra, men bara om du också är uppmärksam.

  Vilken är den bästa Mercedes för pengarna?

Behöver Mercedes PRESAFE maitnenacne?

Dessa system kräver inget traditionellt underhåll eftersom de inte använder traditionella komponenter. Dessa system är dock kända för att blinka ett fel här och där, och om detta händer bör du kunna se en varningslampa ”Presafe inoperational” på din instrumentbräda.

Om du stöter på denna symbol ska du se till att ta in din bil för en inspektion hos en utbildad Mercedes-specialist. Det är inte säkert att köra din bil om dessa system inte fungerar, särskilt eftersom orsaken kan vara kopplad till allvarligare problem.

Är Mercedesbilar säkra?

Mercedes är mycket stolta över att veta att de erbjuder några av de säkraste bilarna på marknaden. Med tanke på att majoriteten av kunderna i dag tenderar att använda sina bilar både i affärer och privat, används många Mercedes-bilar ständigt för familjetransporter.

Det måste sägas att de säkerhetsbetyg som de flesta nyare Mercedes-modeller numera erbjuder endast är relevanta om du väljer en bil med rätt mängd utrustning. Passiva säkerhetssystem som AirBags, effektiva krockkryssningszoner och effektiva strukturintegriteter finns också i varje modern Mercedes-modell.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts