Ska jag köpa en Porsche Cayman?

Ska jag köpa en Porsche Cayman?

För att kunna besvara den här frågan korrekt måste du ta hänsyn till många olika aspekter av ett eventuellt bilägande. Aspekter som din budget, vad du använder bilen till, inrednings- och bagageutrymme, prestanda och värdeminskning måste övervägas noggrant för att du ska kunna besvara frågan korrekt.

Porsche Cayman-modellerna är riktigt roliga, kompakta, tvåsitsiga coupésportbilar. De är inte gjorda för daglig körning i sig, men de nyare modellerna klarar de flesta situationer utom praktiska och invändiga utrymmen.

Om du letar efter en rolig sportbil är Cayman ett utmärkt val. Den kostar mindre än 911, men erbjuder en spännande Porsche-upplevelse, och vissa kanske till och med hävdar att Cayman är den roligare sportbilen av de två.

Budget

Din budget är naturligtvis den viktigaste punkten att ta hänsyn till när du köper en ny bil och den nyaste 2021 718 Porsche Cayman kostar runt 60 000 dollar och den erbjuder en 2,0 l 4-cylindrig turbomotor med turboladdning. Toppmodellen Porsche Cayman GT4 kostar cirka 100 000 dollar och erbjuder en ljudlig naturligt aspirerad flat 6-motor.

Porsche är ganska berömd/berömd för att det finns gott om extra tillval till hands, vilket innebär att om du vill ha en hyfsat tillvald Cayman, så tittar du på en ganska dyr bil. Vissa Porsche-alternativ som entusiaster betraktar som väsentliga, som de adaptiva sportstolarna kostar 3465 dollar, eller LED-strålkastarna som kostar 1170 dollar.

Om du vill ha Porsche PDK-automatiken med dubbelkoppling kostar den 3 200 dollar. Om du vill ha Porsche Ceramic Brakes får du betala 7400 dollar. Uppgraderat Burmester-ljud – 4690 dollar, navigation – 1730 dollar, smärta till exempel – minst 5500 dollar!

  Ska jag rostskydda min Porsche?

Dessa priser är otroligt uppblåsta på grund av att Porsche tillverkar ett begränsat antal bilar per år, och den största vinsten Porsche ackumulerar är genom optioner. Porsche är dock ett av de mest lönsamma bilmärkena på marknaden, och optionspriserna återspeglar verkligen detta.

Användningsscenario

Porsche Cayman-modellerna är specialbyggda tvåsitsiga sportbilar som kompromissar komfort och lyx för sportighet och smidighet. Det betyder inte att dessa bilar inte är lyxiga eller bekväma, men de är inte det bästa lyxalternativet i denna prisklass.

Porsche Caymans utmärker sig i en dynamisk körmiljö, det betyder att de inte är byggda för tråkig motorvägskörning i konstant tempo. För att äga en Porsche Cayman måste du kunna utnyttja de dynamiska möjligheterna, annars är det inte meningsfullt att äga en Cayman.

De är också ganska kapabla på en bana eftersom även basmodellen Cayman har 300 hk och ett balanserat chassi och viktfördelning. Om du huvudsakligen använder din bil för kortare resor i staden är det bättre att köpa ett bekvämare och mer praktiskt alternativ.

Men om du är den typen av kille som föredrar att ta den natursköna vägen, även om det innebär att du kommer att tillbringa mer tid på vägen, är Cayman byggd för dig.

Interiör, bagageutrymme och värdering

När det gäller innerutrymme är Porsche Cayman/Boxster-modellerna långt ifrån de bästa alternativen i denna prisklass. De är ganska kompakta i nästan alla avseenden eftersom detta gör att bilen kan vara mer smidig och dynamiskt kapabel.

  Är en Porsche Boxster en bra daglig förare?

Men om du huvudsakligen kör själv, eller bara en enda passagerare, erbjuder Cayman tillräckligt med utrymme i det avseendet. När det gäller bagageutrymme erbjuder Porsche Cayman-modellerna 2 bagageutrymmen fram och bak, och tillsammans erbjuder de mer bagageutrymme än vad den större 911-modellen gör.

Värdemässigt är Cayman inte lika bra som de flesta 911-modeller eftersom de tenderar att förlora mer än hälften av sitt värde under de första fem åren av ägande. Detta innebär att det inte är ett sunt ekonomiskt beslut att köpa en helt ny Cayman, men att köpa en fem år gammal begagnad Porsche Cayman är det definitivt.

Det är också värt att nämna att vissa Cayman-modeller, som Cayman GT4 för 100 000 dollar och den imminenta GT4 RS brukar hålla sitt värde mycket bättre jämfört med vanliga Cayman-modeller.

FAQ-avsnitt

Är Porsche Cayman värt det om jag har familj?

Tja, den frågan måste du ställa till din fru, men om du äger en familjebil vid sidan om och frun låter dig göra det, så är det självklart. En Porsche Cayman är en rolig, spännande sportbil, men samtidigt erbjuder Cayman många av de senaste säkerhetsfunktionerna, och bilen anses i allmänhet vara ganska säker.

Om du inte äger en andra bil, så är det självklart nej eftersom Cayman endast erbjuder 2 sittplatser. Du kanske kan överväga 911, men bara om du har ett yngre barn eftersom baksätet i 911 inte är tillräckligt stort för fullvuxna vuxna.

Vilken generation av Cayman är den bästa att köpa?

Tja, det beror på din budget. De senaste 718-modellerna erbjuder mest komfort och lyxfunktioner, men de tidigare generationen Cayman-modellerna är vanligtvis de du ska köpa om du är ute efter en överlägsen sportbilsupplevelse.

  Bästa cykelstället för Porsche 911

Det betyder inte att de äldre modellerna är mer dynamiskt kapabla, men de erbjuder en sugmotor i hela sortimentet, och många Porsche-entusiaster anser att Cayman-modellerna från 2012-2016 är de bästa Cayman-modellerna.

Den första och andra generationens Cayman-modeller är lite mer tveksamma. Första generationens Cayman hade en del motorproblem i början, och de tidiga andra generationens Cayman-modellerna var också lite tveksamma. Men om du lyckas hitta ett väl underhållet och dokumenterat exemplar gör det låga priset det verkligen till ett lockande förslag.

Är Porsche Cayman en fattigmans 911?

Vissa anser att Porsche Cayman är en fattigmans 911, men det är långt ifrån sant eftersom Porsche Cayman erbjuder en helt annan motorlayout och placering, och hanterings- och prestandaegenskaperna skiljer sig milsvid från varandra. Vissa biltidningar anser att 2016 GT4 Cayman är en bättre sportbil än de flesta 911:or.

Den tidigare generationen Porsche Cayman GT4 anses allmänt vara en av de bästa Porsche-sportbilarna i modern tid, och man kan lugnt säga att Cayman inte är en fattigmans 911, utan snarare en lika imponerande Porsche-sportbil på instegsnivå.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts