Ska jag köpa en SUV eller en minivan?

SUV:er och minibussar är de två bästa biltyperna om du behöver en överlägsen familjebil. Trots det skiljer sig dessa två ganska mycket åt eftersom de uppnår dessa egenskaper helt olika. SUV:er är mer inriktade på lyx och vardaglig användning medan minibussar prioriterar praktiska egenskaper och familjeanvändning.

Därmed inte sagt att SUV:er inte är praktiska, men de bleknar i jämförelse med de flesta minibussar när det gäller det totala lastbilsutrymmet. Det är bara det faktum att minibussar är det bästa alternativet att gå efter är människor och bagage transport är din prioritet.

De erbjuder funktioner som skjutdörrar som gör det lättare för barn att klättra in och ut ur bilen utan att stöta dörrarna mot parkerade bilar i närheten. SUV:er å andra sidan erbjuder mer stil, mer teknik och mycket mer potenta motorval.

Dessutom är en SUV den rätta om du tar dina bilar i terräng, men de är inte lika praktiska som minibussar. För att välja den perfekta bilen för dina behov måste du överväga alla för- och nackdelar med att äga någon av dessa två och se till att tänka på dina långsiktiga behov, särskilt om du har en familj.

SUV:er – Fördelar och nackdelar

SUV:er är det mer eftertraktade alternativet mellan de två även om de kostar mer pengar för en liknande storlek och utrustningsnivå. De är också mycket bättre för dragning så om du är någon som tenderar att dra husvagnar, båtar eller släpvagnar är en SUV en självklar vinnare mellan de två.

Om du vill ha en bil med fyrhjulsdrift kommer du sannolikt att hamna i en SUV eftersom de flesta minivans inte ens erbjuder AWD som ett alternativ. Detta är avgörande om du bor i kallare klimat som regelbundet får snö och is. Om du slits mellan dessa två för familjens behov kommer en minivan sannolikt att vara det bättre alternativet eftersom den erbjuder mycket mer än en SUV.

  De bästa hybridbilarna för pendling

En SUV kan gå i terräng och är i allmänhet ett mer manövrerbart fordon mellan de två eftersom den erbjuder en upphöjd körställning som gynnar ökad synlighet runtomkring. Slutligen, om du inte är en familjefar är en SUV ett bättre val eftersom den erbjuder mer för föraren än en minivan som i första hand är inriktad på familjens behov.

Minibussar – Fördelar och nackdelar

Som tidigare nämnts är en minivan ett bättre val om en överlägsen familjebil är din prioritet. Minivans är lättare att komma in och ut ur för barn eftersom de erbjuder lättare dörrar som glider upp vilket minimerar riskerna för oavsiktlig öppning och att stöta ihop med närliggande bilar på en parkeringsplats.

Dessutom har minibussar massor av familjeorienterade funktioner som kameror för baksätena, individuella spänningsmonitorer för säkerhetsbältena, fler säkerhetsfunktioner och mer utrymme i allmänhet. Minibussar är mycket bekvämare för sju passagerare och endast ett fåtal av de största SUV:erna med tre rader kan matcha utrymmet i en stor minibuss.

Minivans har också fler förvaringsutrymmen inne i fordonet. Hur som helst är en SUV ett bättre val om du i första hand planerar att köra utan barn i baksätet. Även om SUV:er kan göra det bekvämt är de inte alls lika bra på det som minibussar är.

Ditt användningsscenario – balansera dina behov och önskemål

Vi kan jämföra de här två i evigheter utan att komma fram till en sund slutsats eftersom SUV:er och minibussar trots allt inte skiljer sig så mycket från varandra. Så för att fatta rätt beslut måste du bestämma dig för vad du värdesätter mest och vad som är något du inte är villig att kompromissa för.

  Bästa bilen för trädgårdsmästare

SUV:er är ett bättre val om du inte är familjefar och vill ha extra lyx och ett mer kapabelt fordon. Detta innebär att en SUV är ett bättre val för vinterkörning och det gynnar även äldre personer eftersom det är lättare att komma in och ut ur den.

Å andra sidan är en minivan en familjefars bil, och det är anledningen till att man bör välja en minivan framför en SUV. Slutligen måste du också överväga om du älskar SUV:er eller minibussar mer. De är inte världar ifrån varandra vilket innebär att de båda kan göra samma sak med små skillnader.

FAQ-avsnittet

Är SUV:er säkrare än minibussar?

Enligt några källor på nätet är minibussar det säkrare alternativet mellan de två eftersom de är byggda med familjer i åtanke, vilket innebär att de har fler krockkuddar i hela bilen. Dessutom har de vanligtvis mer säkerhetsutrustning redan från början eftersom biltillverkarna vet att säkerheten är avgörande för en minivan-kund.

Å andra sidan ligger SUV:er också i topp när det gäller säkerhet, men de kan inte matcha en minivan. En annan sak att tänka på är säkerhet vid vältning eftersom SUV:er har betydligt större risk att välta jämfört med en minivan. Slutligen är förare av minibussar mycket mer avslappnade än de flesta SUV-förare.

Kan minibussar köra i terräng?

Minibussar är inte konstruerade för terrängkörning, men de klarar av oasfalterade vägar om du går försiktigt fram. Vissa tillverkare som Toyota är dock angelägna om att erbjuda terrängkörningsbara minibussar eftersom Toyota har meddelat att den nya Toyota Sienna Woodland edition kommer att kunna ta sig an lätt terrängkörning.

  Är det bättre för bilen att parkera i ett garage?

Hur som helst, om terrängkörning är något som oroar dig, välj bara en SUV eftersom en minivan aldrig kommer att kunna göra vad en SUV kan. De flesta minibussar har en usel markfrigång och de är dessutom utrustade med däck som inte är avsedda för vägen.

Är SUV:er lyxigare än minibussar?

Ja, det är de. SUV:er kan fås i extremt avancerade priskategorier medan minibussar inte kan det. Vissa märken som Rolls Royce, Bentley, Aston Martin och Mercedes Benz erbjuder alla flera SUV-versioner, men de erbjuder inga minibussar alls eftersom ingen är så entusiastisk över en minibuss.

Därmed inte sagt att en minivan inte är en bra bil, det handlar mest om att en minivan är en specialbyggd bil för familjeanvändning. Som sådan måste den täcka en mängd olika prioriteringar och lyx och spänning finns inte med på den listan.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts