Ska jag köpa en SUV eller en pickup?

Om du står på tvekan om du ska köpa en SUV eller en pickup måste du veta vad du får när du väljer en av dem. Viktigare är att du överväger vilken typ av bil som passar dina behov bäst, men du bör också köpa den bil som du dras till.

Som sådan är det nödvändigt att ordentligt jämföra dessa två genom olika användningsscenarier som körning på väg, körning i terräng, praktiska egenskaper, effektivitet och ergonomi. Du bör inte bara ta hänsyn till dina nuvarande behov eftersom du också bör se framåt och bedöma vilken av dessa två som är en bättre bil på lång sikt.

SUV:er ligger för närvarande i bilindustrins absoluta topp när det gäller popularitet, men lastbilar säljer fortfarande mer än SUV:er, åtminstone i USA. Trots detta är en lastbil ett bättre alternativ för en arbetande man, någon som kan dra nytta av sängen och någon som vill ha en dieselmotor.

Om du däremot inte är en arbetare, men uppskattar en upphöjd körställning, är det bättre att välja en SUV eftersom en SUV vanligtvis också erbjuder mer sittplatsutrymme. SUV:er är i allmänhet det mer sofistikerade alternativet mellan de två, och det finns många fler SUV:er att välja mellan.

SUV:er – Fördelar och nackdelar

En SUV är vanligtvis en överlägsen allroundbil jämfört med en lastbil eftersom den erbjuder mer sittplatsutrymme, en mer raffinerad körupplevelse och passar familjens behov betydligt bättre. Som sådan kan SUV:er ha plats för upp till sju personer medan lastbilar med stor hytt endast är tillräckligt stora för att rymma upp till fem passagerare totalt.

  Den lyxigaste Mercedes SUV:n?

SUV:er kostar dock mycket mer pengar eftersom en fullstor SUV lätt kan överstiga 55-66 000 dollar, men en jämförbart stor pickup truck kan fås för cirka 45 000 dollar. Trots detta är SUV:er generellt sett mer bränsleeffektiva eftersom de är inställda på vardagskörning medan lastbilar främst briljerar i lägre hastigheter.

SUV:er är i allmänhet också lite dyrare att försäkra, men detta varierar beroende på många faktorer. De är lättare att köra i de flesta fall eftersom de är överlägset proportionerade vilket ger dig bättre sikt runtomkring.

Pickup Trucks – Fördelar och nackdelar

Personer som köper lastbilar är oftast intresserade av dragkapacitet, dragkapacitet och totalvikt. Detta innebär att lastbilar vanligtvis köps av yrkesverksamma personer. Även om de inte alls är lika effektiva som SUV:er över hela linjen erbjuder de en rad fördelar jämfört med SUV:er.

Lastbilar är utrustade med en stor säng, vilket innebär att de kan transportera mycket last, mycket mer än vad en SUV någonsin skulle kunna göra. Lastbilar bleknar dock i jämförelse när det gäller sittplatsutrymme, särskilt om du inte väljer en version med crew cab.

Med en pickup-lastbilsbädd kan du transportera tunga och långa laster utan några som helst problem, medan en SUV med en fodrad bakluckebädd sannolikt kommer att bli repad om du skulle transportera samma mängd saker. Lastbilar finns också med en dieselmotor vilket inte är något du kan få på en modern SUV längre.

  Är det bättre att köpa eller leasa en bil när man är pensionerad?

Ditt användningsscenario – balansera dina behov och önskemål

De två föregående artiklarna ger en solid och grundlig jämförelse mellan en pickup truck och en SUV, men den viktigaste faktorn att ta hänsyn till är vad du behöver ditt fordon för. Om du ständigt transporterar tunga laster och du älskar att arbeta runt huset eller bogsera massor av saker kan en lastbil vara den bättre idén.

Om du däremot är familjefar och behöver en säker och rymlig bil för en större familj passar en SUV bättre för dina behov. Dessutom är en SUV ett fordon att skaffa om du planerar att tillbringa mycket tid på vägen eftersom en SUV vanligtvis är effektivare och bekvämare att köra på långa sträckor.

Använd dessa för- och nackdelar med båda fordonen för att begränsa ditt beslut till exakt den lastbils- och SUV-modell du är intresserad av och se sedan till att jämföra dessa två modeller också. Ju mer information du får, desto lättare blir det att fatta rätt beslut.

FAQ-avsnittet

Är SUV:er säkrare än pickuper?

SUV:er är säkrare jämfört med både lastbilar och personbilar eftersom de kombinerar lastbilens extra massa med bilens överlägsna smidighet och köregenskaper. Den extra massan är viktig i händelse av en olycka, och sannolikheten att dö i en SUV är mycket mindre jämfört med pickup trucks och bilar.

Bilar är fortfarande de farligaste när det gäller säkerhet i bilen eftersom de vanligtvis är lättare och ligger lägre ner mot marken, vilket innebär att de klarar sig sämre om de skulle krocka med en SUV eller en lastbil. Ändå spelar den individuella säkerhetsbedömningen roll, så om säkerhet är något du inte vill kompensera för, se till att kolla in IIHS krocktester.

  Bästa hybridbilar för unga förare

Värderas pickup trucks snabbare än SUV:er?

Avskrivning är en av, om inte den viktigaste faktorn att ta hänsyn till när man köper en ny bil eftersom de flesta bilar nuförtiden tenderar att förlora 40-50 % av sitt ursprungliga värde efter fem års användning. Populära och efterfrågade lastbilar behåller dock sitt återförsäljningsvärde betydligt bättre jämfört med genomsnittliga SUV:er.

Modeller som Toyota Tacoma, Toyota Tundra och GMC Canyon har de lägsta avskrivningsprocenterna av de flesta moderna lastbilar som säljs. SUV:er håller dock ett bättre värde jämfört med bilar eftersom bilar vanligtvis värderas snabbast.

Är SUV:er bättre i terräng än pickupbilar?

Ja, det är de. Pickup trucks är inte nödvändigtvis byggda för någon form av seriös terrängkörning, endast ett fåtal specialbyggda lastbilar kan mäta sig med Mercedes Benz G-Wagon, Land Rover Defender eller Jeep Wrangler. SUV:er erbjuder vanligtvis bättre markfrigång med överlägsna infarts- och avgångsvinklar och ett bättre vadardjup också.

Pickup trucks är vanligtvis utrustade med väganpassade däck, och storlekarna på dessa däck är också oftast inriktade på körning på väg. Dessutom är AWD-system som finns i de flesta lastbilar inte heller utformade för terrängkörning, medan terrängkörningssystem som finns i de flesta SUV:er är utformade med någon form av terrängkörning i åtanke.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts